Home » , » Η επικαιρότητα του Μάνου Χατζιδάκι (Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1925)

Η επικαιρότητα του Μάνου Χατζιδάκι (Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1925)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 | 1:00 μ.μ.

"Κοιτάξτε, ετοιμαζόμαστε για μια άλλου είδους σκλαβιά τώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ενότητα τι νομίζετε ότι είναι;
Είμαστε πραγματικά ένα κράτος με δύναμη ώστε να μπορέσουμε να επιβάλλουμε απόψεις; Θα γίνουμε μια επαρχία στην οποία θα μας διοικεί η Ευρώπη. Και θα έχουμε μια ψευδαίσθηση ότι συνδιοικούμεθα στην Ευρώπη.
Λοιπόν αυτή δεν είναι μια σκλαβιά;....."

 Μάνος Χατζιδάκις 1986

 Σαν σήμερα, στις 23 Οκτώβρη του 1925, γεννήθηκε στην Ξάνθη ο κορυφαίος διανοούμενος, μουσικοσυνθέτης και ποιητής Μάνος Χατζιδάκις.

Στον επίσημο ιστότοπο του θα βρείτε τα πάντα για το βιογραφικό και τις δημιουργίες αυτού του διανοούμενου και καλλιτέχνη.

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να εκφράσουμε την άποψη μας για την γενικότερη δημόσια παρουσία αυτού του σημαντικού ανθρώπου.  
Αρκούμαστε να παραθέσουμε απόσπασμα από το άρθρο του «Ο λόγος για τους Ελληνες νέους του '88», που περιέχεται στο βιβλίο του «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» (εκδόσεις 'Ικαρος).

«... Η κρατική εξουσία αγαπά τους εραστές της και καταδιώκει όσους την αντιπαθούν και την εχθρεύονται. Είναι μια εγωπαθής και ανεγκέφαλη Κυρία, που εννοεί να οικειοποιείται, με τους εκάστοτε επίσημους εραστές της, τις έννοιες Πατρίδα, 'Εθνος Εκκλησία, Οικογένεια και όλα τα καταλήξαντα σε αντιπαθή και ανυπόληπτα οχυρά των κρατούντων.


Και είδαμε τα χρόνια αυτά το Κομμουνιστικό Κόμμα π.χ., από την ώρα που δήλωσε μελλοντικός εραστής της Κυρίας και μάλιστα με «δημοκρατικές διαδικασίες», να γίνεται νόμιμο μέλος της πολιτείας να εκκλησιάζεται, να σκέφτεται "εθνικά", να συνυπάρχει και να... περιμένει.

Πού καιρός για επανάσταση! Και γιατί άλλωστε; Να διορθωθεί τι και με ποιο τρόπο; Όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν στην κατάκτηση τις ανεγκέφαλης όπως είπαμε, Κυρίας. Της Εξουσίας. Αυτή n κατάσταση, ως γνωστόν, δημιουργεί Δίκαιον, μακράν των ονειρικών στόχων μιας επανάστασης...

Ο άνθρωπος σε μια 'έξυπνη" στιγμή του έβγαλε τον Θεό και τον Δαίμονα από μέσα του και τους εναπόθεσε στους ουρανούς Θέσπισε νόμους έχτισε εκκλησίες κι έγινε ανεύθυνος στη μοίρα του, μοιράζοντας τις ευθύνες έξω απ' αυτόν. Μια σειρά τελετουργιών προδικάζουν την επιρροή του καλού ή του κακού.
Κι έτσι αφέθηκε να τον καθοδηγεί η ανθρώπινη αδυναμία κι όχι μια σμιλεμένη ανθρώπινη κρίση.

 Η πολιτεία, το Κράτος, ευνοεί την εκπαίδευση εκείνη που δεν απελευθερώνει τον άνθρωπο αλλά τον περιορίζει σε ειδικά πλαίσια επωφελή για το «σύνολο». Και n ανθρώπινη κρίση άρχισε να περιορίζεται στα καθ' ημάς και όχι στις δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης μας
Πώς να αντιδράσουμε όταν η μεγάλη πλειοψηφία ζει στην πλάνη πως εκπροσωπείται από τους τυχοδιώκτες του Τύπου και της Πολιτικής και πως n θέλησή της κυβερνά; [,..]

Και το κακό είναι πως οι πολίτες συνηθίζουν στην παρερμηνεία των λέξεων και τις κενές περιεχομένου σπουδαιοφανείς ορολογίες που επικίνδυνα έχουν επικρατήσει στους νεοελληνικούς καιρούς μας Κι όχι μόνο στον τόπο μας αν κι εδώ το κακό έχει παραγίνει...»



Διαβάστε επίσης


Ο Μάνος Χατζηδάκις και οι σημερινοί "διανοούμενοι"

Αναρχικός: Ένας μύθος σύγχρονης καταδίωξης – Μάνος Χατζηδάκις

Μάνος Χατζηδάκις:"Ο Νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι"- 87 χρόνια από την γέννησή του
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger