Πηγή το βιβλίο του Γιώργου Ν. Καραγιάννη "Η εκκλησία από την Κατοχή στον Εμφύλιο"
To 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ. Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καταδικασμένος σε θάνατο από τις τουρκικές αρχές, κατέφυγε στην Ελλάδα το 1923 και εξελέγη μητροπολίτης Κοζάνης.
Ο Ιωακείμ που διώχθηκε από τις δικτατορίες του Πάγκαλου και του Μεταξά πρωτοστάτησε στις διαβουλεύσεις για τη σύνταξη "Πρωτοκόλλου Τιμής" μεταξύ του ΕΑΜ και 40 αξιωματικών του τακτικού στρατού που υπεγράφη μέσα στη μητρόπολη Κοζάνης. Όταν η δράση του έγινε γνωστή στους κατακτητές και κινδύνευε να συλληφθεί, πέρασε στις ελεγχόμενες από το ΕΑΜ περιοχές. Πήρε μέρος στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων τον Μάιο του 1944 και συνέβαλε στη συγκρότηση της ΠΕΕΑ.
Εκρηκτικός χαρακτήρας ο Ιωακείμ, τον οποίο πολλοί αποκαλούσαν ο "κόκκινος δεσπότης" , ξεπερνούσε συχνά στις ομιλίες του "από τ’ αριστερά" ακόμη και τις θέσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ.
Τον Ιούλιο του 1943 στην Καστανιά Καλαμπάκας έγινε η Α' Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη Ανταρτών του ΕΛΑΣ, στην οποία πήραν μέρος και εκπρόσωποι της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής και των Γιουγκοσλάβων και Αλβανών ανταρτών.
0 Χάγκεν Φλάισερ αναφέρει ότι ο μητροπολίτης Κοζάνης εκφώνησε ένα "εμπρηστικό λόγο", με τον οποίο "υποστηρίζει τη συγχώνευση του κομμουνισμού και του χριστιανισμού. ενώ είναι ο μόνος που εξαιρεί ρητά το ΚΚΕ ως βάση του ΕΑΜ".
Και προσθέτει ότι "ο Τζήμας (σ.σ.: στέλεχος του ΚΚΕ, "πολιτικός" του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΛΣ) αμήχανος εναντιώνεται δημόσια στις απόψεις αυτές και αργότερα εξηγεί στον Μάυερς (σ.σ.: αρχηγός της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής) ότι ο δεσπότης επεδίωκε με τον τρόπο αυτό να προβάλει τον εαυτό του".
Μαρτυρίες για τον εκρηκτικό χαρακτήρα και τις "σκληρές" θέσεις του Ιωακείμ υπάρχουν και από στελέχη της Αριστεράς.
Ο δικηγόρος Πώργος Καφταντζής, στέλεχος της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης γράφει για την Α' Παμμακεδονική Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ που έγινε στο Καταφύγι Πιερίων στις 20-21 Οκτωβρίου 1043: "Το Συνέδριο χαιρέτισαν και πολλοί προσκαλεσμένοι ΕΑΜίτες, πρώτος ο μητροπολίτης Ιωακείμ, που αφού χαρακτήρισε τον αγώνα του λαού ενάντια στις δυνάμεις του σκότους "αγγελικόν" . πρόσθεσε: "... Δεν είμαι κομμουνιστής. Μα θεωρώ τιμή μου να συνεργάζομαι με κομμουνιστές. Στη Μόσχα μπορεί να μην έχει πολλά καμπαναριά, δεν έχει όμως και κόκκινα φανάρια (...) Όπως βλέπουμε ο Ιωακείμ χαρακτηρίζει την ΕΠΟΝ κομμουνιστική. Ήταν εξτρεμιστής στους λόγους του και γι' αυτό πολλές φορές όταν μιλούσε στα συνέδρια αναγκάζονταν οι πρόεδροι να τον τραβούν με τρόπο από το ράσο“.
Δημοσίευση σχολίου