Home » , » Αναμνήσεις από την κρίση της Κούβας

Αναμνήσεις από την κρίση της Κούβας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 | 10:00 π.μ.

Πηγή: Aρτέμη Ψαρομήλιγκου  - Documento

Οταν ο πονηρούλης ο Χρουστσόφ το 1962 έστειλε πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στην Κούβα, αμερικανικές αεροφωτογραφίες κατέγραψαν την κίνηση. Αμέσως λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης της αμερικανικής υηερδύναμης:

- Οι πύραυλοί σας βρίσκονται μόλις 160 μίλια από το Μαϊάμι. Θα έχουμε πυρηνικό πόλεμο αν δεν τους αποσύρετε, απείλησε ο Κένεντι (δεν είχε εφευρεθεί ακόμη το επιχείρημα της «αυτοδιάθεσης κάθε κράτους να εντάσσεται στις συμμαχίες που επιθυμεί»).

- Κι εσείς έχετε πυρηνικά στην Τουρκία, αντέτεινε ο Νικήτα.

- Αλλο εμείς, απάντησε ο Τζον. Κάντε πίσω, θα πατήσω το κουμπί (η ανθρωπότητα ξενύχτησε στις 26 Οκτωβρίου κοιτάζοντας τον ουρανό).

Αναμείχθηκε μεσολαβητικά ο γγ του ΟΙ ΙΕ Ου Θαντ, έστειλε και μια μυστική επιστολή ο Χρουστσόφ στον Κένεντι: «Εμείς συμφωνούμε να απομακρύνουμε από την Κούβα εκείνα τα στρατιωτικά μέσα τα οποία εσείς θεωρείτε επιθετικά... Οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν τα ίδια μέσα από την Τουρκία... Η ΕΣΣΔ θα κάνει δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας με επίσημη υπόσχεση να σεβαστεί το απαραβίαστο των συνόρων και της κυριαρχίας της Τουρκίας... Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κάνει παρόμοια δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την Κούβα».

Πετάχτηκαν -ανέξοδα- και οι μαοϊκοί: Τι αξίζει η ζωή στον πλανήτη αν υποχωρεί ο σοσιαλισμός; Την πάτησε και ο Κάστρο, αποφασισμένος να μην υποκύψει, ακόμη κι αν η Κούβα γινόταν ολοκαύτωμα. Πρότεινε στον Χρουστσόφ τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον των ΗΠΛ αν εισβάλουν στην Κούβα: «Θα πρόκειται για πράξη της πιο νόμιμης άμυνας, όσο άκληρη και τρομερή κι αν είναι η λύση» (αργότερα ο Φιντέλ είχε τη γενναιότητα να αναγνωρίσει το σφάλμα του).

Ολα αυτά που ακολούθησαν έγιναν σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση Χρουστσόφ και η κρίση εκτονώθηκε μετά τις 27 Οκτωβρίου 1962. Κύλησαν οι δεκαετίες, έληξε κι ο Ψυχρός Πόλεμος με ήττα της Σοβιετικής Ενωσης. Αλλά με την υπόσχεση των Αμερικανών να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Η υπόσχεση αυτή παραβιάστηκε. Με τη σχεδιαζόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ οι αμερικανικοί πύραυλοι (αυξημένου βεληνεκούς) θα απείχαν 300 μίλια από τη Μόσχα.

• Εν κατακλείδι: Δεν γνωρίζω καμιά υπερδύναμη που θα δεχόταν να ακονίζεται μπρος στα μάτια της το σπαθί που θα της πάρει το κεφάλι. Κυρίως αν την τελευταία φορά που το επέτρεψε (1939) είχε 27.000.000 νεκρούς.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger