Home » , » Ενας διάλογος για το έργο του Κωστή Παλαμά

Ενας διάλογος για το έργο του Κωστή Παλαμά

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 | 12:30 μ.μ.

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Εκατό χρόνια δράσης"  Δημήτρης Μαστροδήμος εκφράζει κάποιες ενστάσεις για αναρτήσεις μας. Παραθέτουμε την επιστολή του, καθώς και την απάντησή μας:

Ο ποιητής λέει: "Είναι πιο εύκολο να εξαπατήσεις κάποιον από το να τον πείσεις ότι εξαπατήθηκε". Και μεταξύ μας φοβάμαι πώς μάλλον έχει δίκιο.

Ομως επειδή εγω δεν θέλω να εξαπατήσω κανέναν παρά μόνο να πείσω θα γράψω κάποια πράγματα. Πριν μερικές μέρες διάβασα σε ένα κείμενο στο Βαθύ Κόκκινο "Ε, δεν θα μας ευνουχίσετε την επαναστατική δράση του ΔΣΕ κύριοι του ΚΚΕ ... Την ανακαλούμε στην μνήμη μας".

Μιας και η ελπίδα μου ξανά ζωντάνεψε με την παραπάνω έκφραση, σαν συνέχεια του βιβλίου μου επιτρέψτε να συμπληρώσω πως οι ... Κύριοι (γενικών) αυτή τη δουλειά ξέρουν να κάνουν! Οχι μόνο να ευνοχίζουν την ιστορία του ΔΣΕ αλλά και όσους από ανάμεσα μας επιμένουν να την ακολουθούν και να την ανακαλούν στην μνήμη τους ακόμα.

Αυτοί οι Κύριοι τη δόξα των επαναστατών επικαλούνται για να παίρνει μπόι ο οπορτουνισμός τους, και τους επαναστατικούς αγώνες με την ιστορία τους, τους ευνουχίζουν! Ποιος δεν θυμάται πως η γραμματέας του Κόμματος Αλέκα διαλαλούσε πως θα κάνει επανάσταση χωρίς να σπάσει ούτε ένα τζάμι! Γι' αυτό και φωνάζω χρόνια: όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε τις αλήθειες που μας πονάνε, τόσο καλύτερα για το ιδανικό και για την ύπαρξη μας! Αλλιώς, η στιγμή που θα σταματήσουν τα λόγια για να κελαηδήσουν τα στόμια των όπλων δεν θα έρθει!...

Διάβασα στο "Βαθύ Κόκκινο" ένα ακατονόμαστο κείμενο του Ζαχαριάδη για το πόσο κομμουνιστής ήταν ο Παλαμάς! Η ταπεινότητα μου είναι πως τέτοια κείμενα σαν του Ζαχαριάδη το "β.Κ" συκοφαντείται!
Ο Παλαμάς δεν υπήρξε ποτέ κομμουνιστής!
Μεγάλος ποιητής ναι. Κομμουνιστής ποτέ. Με τις θέσεις του θα έλεγα πως ήταν αντικομμουνιστής. Ηταν ο εκπρόσωπος της σάπιας αστικής τάξης εκείνης της εποχής με την μεγάλη ιδέα - μεγαλοϊδεατισμό τους. Και το ότι ήταν αντικομμουνιστής το αποκαλύπτει μόνος του με τους γνωστούς στοίχους: 

″Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!
Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί,
Καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι
Για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί.”.

Και σα να μην έφτανε αυτό, όταν ο καημένος νεολαίος 30χρονος Κορδάτος μαρξιστής πήγε στον Παλαμά και διαμαρτυρήθηκε για τους στίχους του, ο 60χρονος Παλαμάς του απάντησε: "Ο Λένιν και ο Τρότσκι, αυτοί οι κακοποιεί δαίμονες, δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Το χάος που δημιούργησαν δεν θα βρει δικαίωση απ' την ιστορία".

Εξοργισμένος και ο Βάρναλης για τον αντικομμουνισμό του Παλαμά (όσο κι αν σαν ποιητή τον θαύμαζε) έγραψε τούτο το ποίημα:

«Μέσα σε φλόγες και καπνούς / ανάμαλλ' είδα να ξετρέχει / τους άνομους γιγάντια Δίκη, / ξάφνου του σάλαγου κοπή, γέλια με φτάσανε στριγκά: / σπαράζαν τους μωρούς Ποιητές οι Λύκοι».

Τώρα από που και ως που ο Παλαμάς κομμουνιστής; Ο Ζαχαριάδης και ο καιροσκοπισμός του!

Πάει ξεφτιλίστηκε η λέξη.

Μαστροδήμος Δημήτρης

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Συνήθως δεν θεωρούμε πρέπον να σχολιάζουμε απόψεις αναγνωστών μας, αλλά εδώ υπάρχει μια παρανόηση -για να το γράψουμε όσο γίνεται πιο κομψά. 

Σε κανένα κείμενο μας του ιστότοπου μας δεν χαρακτηρίζεται ο Παλαμάς σαν κομμουνιστής. Ούτε φυσικά στο απόσπασμα που παραθέτουμε από γραπτό του Νίκου Ζαχαριάδη, 

O επιστολογράφος μάλιστα, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει τον πρώην γ.γ του ΚΚΕ "καιροσκόπο" ανακαλύπτωνας  "ένα ακατονόμαστο κείμενο του Ζαχαριάδη για το πόσο κομμουνιστής ήταν ο Παλαμάς!"!!!

Εξυπακούεται ότι ούτε ο Ν. Ζαχαριάδης, αλλά ούτε και ο επαναστάτης όμηρος του κράτους Δημήτρης Κουφοντίντας ο οποίος έκλεισε την τοποθέτηση που έκανε αντί για απολογία, στο αστικό δικαστήριο, με στίχους του ποιητή, θα χαρακτήριζαν τον Παλαμά κομμουνιστή. Αλλωστε ο ίδιος έχει  αυτοπροσδιοριστεί δηλώνοντας "επαναστάτης, αλλά όχι σοσιαλιστής".

Οσο για τους γνωστούς στίχους που παραθέτει ο κ. Μαστροδήμος, και τους έχουν κάνει καραμέλα οι ακροδεξιοί για δώσουν την ταμπέλα του "εθνικιστή", στον ποιητή, καθώς και το περιστατικό με τον Γ. Κορδάτο, εμπίπτουν στην γνωστή ρήση: "Αν απομονώσεις κάποιους στίχους από το Ευαγγέλιο, μπορείς να παρουσιάσεις τον Χριστό, Αντίχριστο".  

Είναι ζητήματα που τα πραγματεύεται αναλυτικά και ολοκληρωμένα ο συγγραφέας Γιώργος Μωραϊτης στο βιβλίο του: "Ο Παλαμάς που δε διδάσκεται στην Εκπαίδευση"

Κανένα δημιουργό λογοτεχνικού έργου δεν μπορείς να κρίνεις λαμβάνοντας υπ' όψιν σου αποκλειστικά μόνο κάποια δρόμενα του, αγνοώντας τις συγκεκριμένες χρονικές συνθήκες κατά τις οποίες έγιναν.  

Οι στίχοι του Παλαμά, που αναφέρονται και το περιστατικό με τον Κορδάτο, έγιναν το 1922, με νωπές τις συνέπειες από την Μικρασιστική τραγωδία, ενώ ο τρόμος που είχε δημιουργήσει στο κράτος των αστών η εδραίωση της Οκτωβριανής επανάστασης τους είχε φέρει σε κατάσταση αντικομμουνιστικής υστερίας. 

Ναι, υπήρξαν εποχές που ο Παλαμάς είχε εκφράσει προβληματικές απόψεις. (Δεν ήταν ο μόνος από τους προοδευτικούς διανοούμενους, που κατά καιρούς έκαναν "φάλτσα" σε κάθε είδους δημόσια παρουσία τους, και στην συνέχεια ακολούθησαν σωστή πορεία). Ετσι και ο Κωστής Παλαμάς. Γρήγορα όμως αναθεώρησε, κάποιες προβληματικές αντιλήψεις του -έφτασε μάλιστα στο σημείο να βρίσκει πολύ ενδιαφέρον τον διαλεκτικό υλισμό- και στάθηκε με τα δημιουργήματά του, στο πλάι του λαού,  Γι' αυτό και όπως έγραφε σύντροφος τρέμουν τα διαχρονικά μηνύματα της ποίησης του Κ. Παλαμά, οι τωρινοί δυνάστες

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

28 Φεβρουαρίου 2022 στις 6:25 π.μ.

Ρηχός
Το σημείωμα γράμμα μου, Γιώργο, που δημοσίευσες στο βαθύ κόκκινο 27/2/22 ήταν γραμμένο 15/1/2022 προσωπικά σε σένα, μα θυμήθηκες να το δημοσιεύσεις, σαν βαθύ κόκκινο, 43 ημέρες μετά λογοκριμένο! Με τι διάθεση τώρα να σου απαντήσω...
Στο δεύτερο Υ.Γ. το οποίο κι αυτό δεν πέρασε από τη λογοκρισία σας, σου έλεγα "δικός σου" με θέλεις δε με θέλεις. Φαίνεται πως δεν πληρώ τις προδιαγραφές σας. Προτιμάτε Ζαχαριάδη Κουφοντίνα. Γούστα είναι αυτά. Δεν μπορώ να πω τίποτα.
Υ.Γ. Σε γράμμα μου θα σχολιάσω τα σχόλιά.

28 Φεβρουαρίου 2022 στις 6:56 μ.μ.

Το ιστολόγιο δεν είναι προσωπικό και υπάρχει συλλογική ευθύνη στις επιλογές των ανυπόγραφων κειμένων του. Δεν υπήρξε καμιά λογοκρισία, απλώς παραλήφθηκαν οι προσωπικές απευθύνσεις. Το δημοσιεύσαμε μαζί με την απάντηση την μέρα που το λάβαμε. Και φυσικά έχουμε θετική άποψη για την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη στο κομμουνιστικό κίνημα και μεγάλη εκτίμηση στον αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα. Αν απευθυνόταν προσωπικά στον Γιώργο το γράμμα, δεν θα έπρεπε να έχει αναφορά σε ανυπόγραφα άρθρα του μπλοκ που έθιγαν τους συντάκτες τους. Για να μην υπάρξουν ξανά παρανοήσεις, αν θέλεις να κάνεις τοποθέτηση μπορείς να την κάνεις στα σχόλια και όχι με γράμμα. Στον ιστότοπο μας υπάρχει το "εμείς" και όχι το "εγώ".

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger