Home » , » Σαν σήμερα το 1943: Εξέγερση των Εβραίων κατά των Ναζί στο Γκέτο της Βαρσοβίας

Σαν σήμερα το 1943: Εξέγερση των Εβραίων κατά των Ναζί στο Γκέτο της Βαρσοβίας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 19 Απριλίου 2022 | 8:00 π.μ.

"Εξέγερση στην κόλαση":  Σαν σήμερα, 19 Απριλίου 1943, χιλιάδες ναζί των SS και περίπου 300 Πολωνοί της δωσίλογης "Μπλε" αστυνομίας, υπό τον Γιούργκεν Στρόοπ, εισβάλλουν στο γκέτο της Βαρσοβίας για να καταστείλουν την ηρωική εξέγερση. 

Η εξέγερση στο γκέτο ξεκίνησε μετά το δεύτερο κύμα απελάσεων των Εβραίων. Δύο αντιστασιακές οργανώσεις κατασκεύασαν δεκάδες θέσεις μάχης και εκτέλεσαν συνεργάτες των Γερμανών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και Εβραίοι αστυνομικοί του γκέτο και πράκτορες της Γκεστάπο. 

19 Απριλίου 1943, οι ναζί άρχισαν την τελική καταστροφή του γκέτο και τον εκτοπισμό όσων Εβραίων βρισκόντουσαν εκεί. Πίστευαν ότι δεν θα έβρισκαν αντίσταση και ότι η καταστροφή του γκέτο θα ήταν "δώρο" για τα γενέθλια του Χίτλερ που ήταν την επόμενη μέρα, 20 Απριλίου. Όμως έκαναν λάθος. Οι εξαθλιωμένοι Εβραίοι που είχαν απομείνει στο γκέτο γνώριζαν πλέον ότι τα τρένα που έφευγαν καθημερινά με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, δε μετέφεραν τους συγγενείς και οικείους τους σε στρατόπεδα εργασίας. Ήξεραν πια πως εκεί που τους έπαιρναν οι ναζί, θα έβρισκαν φρικτό θάνατο σε θαλάμους αερίων, καθώς υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης. 

Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να αντισταθούν μέχρι το τέλος. Όταν εισέβαλαν οι ναζί του Στρόοπ, εκατοντάδες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εξεγέρθηκαν. Άντρες, γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά, οπλισμένοι με παλιά τουφέκια και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πολέμησαν ηρωικά τους πάνοπλους ναζί. 

Γυναίκες έβγαιναν στα μπαλκόνια και πετούσαν βόμβες μολότοφ, ενώ μικρά παιδιά ,κρατώντας παλιά περίστροφα, έδιναν τη δική τους μάχη στην κόλαση του γκέτο. Μονάδες της πολωνικής αντίστασης όπως η Κομμουνιστική Λαϊκή Πολιτοφυλακή και η  Πολωνική Εθνοφυλακή, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους εξεγερμένους, επιτέθηκαν στους ναζί κοντά στα τείχη του γκέτο και κατάφεραν να περάσουν εντός των τειχών μικρό αριθμό όπλων και πυρομαχικών. 

Σύμφωνα με εκθέσεις των ναζί, τα SS "δέχτηκαν πυρά ξανά και ξανά απ’ έξω από το γκέτο" από ενόπλους οι οποίοι πέφτοντας από τις σφαίρες ζητωκραύγαζαν "Ζήτω η Πολωνία!", "Ζήτω η Σοβιετική Ενωση!".Μέσα στο γκέτο, εξεγερμένοι πετούσαν από τους υπόνομους χειροβομβίδες ενώ κατέστρεψαν και δύο τεθωρακισμένα οχήματα των SS. 

Το απόγευμα της 19ης Απριλίου, δύο αγόρια σκαρφάλωσαν σε μια ταράτσα και ύψωσαν τις σημαίες της Πολωνίας και της Εβραϊκής Στρατιωτικής Ένωσης. Οι ναζί τα έχασαν. Κινητοποίησαν μεγάλες δυνάμεις και  εξαπέλυσαν λυσσαλέα επίθεση με χιλιάδες πάνοπλους άνδρες. Καθώς ήταν σίγουρο ότι θα είχαν μεγάλες απώλειες για να αποφύγουν την σύγκρουση με τους εξεγέρμένους άρχισαν να καίνε όλα τα σπίτια, προχωρώντας ανά τετράγωνο. 

Και όμως, καθώς οι μαχητές καίγονταν ζωντανοί η πέθαιναν από τους καπνούς, η αντίσταση συνεχιζόταν στο επόμενο τετράγωνο, στο επόμενο σπίτι. 

Οι μάχες έληξαν μετά από μέρες, όταν ο επικεφαλής των SS, ανακοίνωσε τη "νίκη" και διέταξε την ανατίναξη της Συναγωγής που βρισκόταν έξω από τα τείχη του γκέτο. 

Στη διάρκεια της εξέγερσης, περισσότεροι από 13.000 Εβραίοι σκοτώθηκαν.  Οι δεκάδες χιλιάδες εναπομείνατες, μεταφέρθηκαν στα κολαστήρια των ναζί, κυρίως στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα. Το γκέτο καταστράφηκε εντελώς. 

Η ηρωική εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας πέρασε στην ιστορία σαν ένα ξεχωριστό παράδειγμα θάρρους και δύναμης απέναντι στον ναζισμό, ακόμα και στις συνθήκες της μεγαλύτερης φρίκης και τρόμου. 

Ο χασάπης της Βαρσοβίας Στρόοπ έγραψε λεπτομερώς τι ακριβώς συνέβη στο γκέτο και συνόδευσε την αναφορά του με φωτογραφίες από την εξόντωση των Εβραίων. Μια γνωστή φράση της αναφοράς αυτής είναι: "Es gibt keinen jüdischen Wohnbezirk in Warschau mehr! "(Η ιουδαϊκή συνοικία της Βαρσοβίας δεν υπάρχει πλέον). 

Ύστερα από αυτή την "επιτυχία", ο Στρόοπ στάλθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβρης 1943) για να οργανώσει την εκεί Γκεστάπο. Συνεργάστηκε με την "κυβέρνηση" του  Ιωάννη Ράλλη και άλλους δωσίλογους και "εθνικόφρονες" της εποχής. Έβλεπε την μετάθεση σαν "επιβράβευση" και ευκαιρία για νέες "τιμές". Χιλιάδες Ελληνοεβραίοι στάλθηκαν στην Πολωνία, οι περισσότεροι από τους οποίους θανατώθηκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. 

Στην συνέχεια, ο Στρόοπ παρέμεινε επικεφαλής της Αστυνομίας στην περιοχή του Ρήνου μέχρι το τέλος του πολέμου.

Τελικά τον συνέλαβαν οι Σύμμαχοι και εκδόθηκε στην Πολωνία για να δικασθεί για τη σφαγή στο γκέτο. Στη δίκη που έγινε εκεί το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο. Η ποινή εκτελέσθηκε με απαγχονισμό στη φυλακή Μοκότουφ της Βαρσοβίας στις 6 Μαρτίου 1952.

Πηγή: Praxis Review - twitter

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger