Απαγορεύοντας λέξεις/κόσμους
Επί χρόνια οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Amazon (αναπτύσσοντας ταξική συνείδηση, που θα έλεγε κι ο Μαρξ;) παλεύουν πεισματικά για τη συγκρότηση συνδικαλιστικού σωματείου, μια προσπάθεια που αντιμετώπισε τη λυσσαλέα αντίδραση της εταιρείας. Οι λόγοι των εργατικών κινητοποιήσεων αφορούν τον φόρτο και τις συνθήκες εργασίας, αλλά κυρίως ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζεται περίπου τριπλάσιος αριθμός εργατικών ατυχημάτων σε σχέση με τον πανεθνικό μέσο όρο στις ΗΠΑ.
Τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο, εταιρείες όπως η Amazon γνώρισαν τεράστια αύξηση του κύκλου εργασιών τους που συνοδεύτηκε από περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, ενώ σημειώθηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων λόγω κορονοίού.
Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων οδήγησαν στις απολύσεις των Κρις Σμολς και Τζέραλντ Μπράισον, οι οποίοι, ωστόσο. δεν το έβαλαν κάτω και για περίπου έναν χρόνο βρίσκονταν καθημερινά έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Στέιτεν Λίλαντ της Νέας Υόρκης προωθώντας την ιδέα δημιουργίας συνδικαλιστικού σωματείου.
Οι προσπάθειές τους έφεραν καρπούς: την προηγούμενη εβδομάδα, από τους 8.325 εργαζομένους ψήφισαν οι 4.785 (συμμετοχή 575%). εκ των οποίων 2654 (55,5%) υπέρ της σύστασης σωματείου και 2.131 (44.5%) κατά. Το αποτέλεσμα θεωρείται τεράστια επιτυχία λόγω της πρωτόγνωρης αντισυνδικαλιστικής εκστρατείας που οργάνωσε η εταιρεία, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια προχωρώντας σε αδικαιολόγητες απολύσεις και συλλήψεις και υποχρεώνοντας τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε συνεδρίες με ειδικούς επιστήμονες επί των εργασιακών οι οποίοι ασκούσαν ψυχολογική και πολιτική επιρροή κατά του συνδικαλισμού.
Ασφαλώς το αποτέλεσμα συνιστά νίκη των εργαζομένων και ίσως σηματοδοτήσει ανάλογες εξελίξεις στον χώρο της Amazon όπως και άλλων, αντίστοιχου μεγέθους εταιρειών. Ωστόσο, το σχετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία αποτελεί σημείο προβληματισμού, καθώς και το υψηλό ποσοστό των συμμετασχόντων που τάχθηκαν κατά της ίδρυσης σωματείου.
Επιπλέον, η ίδια η εταιρεία δεν έμεινε άπραγη; αναφέρεται ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει ένα νέο σύστημα ενδοεπικοινωνίας των εργαζομένων στο οποίο θα λογοκρίνονται μηνύματα που θα περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις Αναμενόμενο είναι ότι λέξεις όπως συνδικάτο, ένωση, αδικία, κινητοποίηση, δούλος, δουλεία παρενόχληση, αύξηση μισθού περιλαμβάνονται ανάμεσα στις απαγορευμένες λέξεις Αλίμονο στο μήνυμα που θα περιέχει κάποια από αυτές θα το φάει το «μαύρο σκοτάδι», ίσως μαζί και τον αποστολέα του μηνύματος, μην πούμε και τον παραλήπτη.
«Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια το κόσμου μου», έλεγε ο Λούντβιχ Βίτγχενσταϊν. Υπό αυτό το πρίσμα είναι σαφές ποιος είναι ο στόχος της Amazon. Εξίσου σαφές είναι και τι πρέπει να κάνουμε απέναντι σε μια τέτοια ζοφερή πραγματικότητα
Δημοσίευση σχολίου