Home » » Πριν από 110 χρόνια, στις 5 Μάη 1912, κυκλοφόρησε στην Αγία Πετρούπολη το πρώτο τεύχος της εφημερίδας Pravda.

Πριν από 110 χρόνια, στις 5 Μάη 1912, κυκλοφόρησε στην Αγία Πετρούπολη το πρώτο τεύχος της εφημερίδας Pravda.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 | 5:30 π.μ.

Άρχισε να κυκλοφορεί ως απάντηση στην επιθυμία των εργαζομένων να έχουν τη δική τους καθημερινή εφημερίδα. Ιδεολογικός εμπνευστής της ήταν ο Λένιν. Ενεργοί υπάλληλοι της Pravda ήταν οι Olminsky, Sverdlov, Στάλιν, Molotov, Poletaev, Μπολσεβίκοι βουλευτές και άλλοι. Οι Μπολσεβίκοι τότε συχνά αποκαλούνταν και «Πραβδιστές». Υπό την επιρροή της Πράβντα, ανατράφηκε μια ολόκληρη γενιά επαναστατικού προλεταριάτου, που στη συνέχεια πραγματοποίησε τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

 Η σύνταξη της εφημερίδας συγκέντρωσε σημαντικό μέρος της οργανωτικής δουλειάς του κόμματος. Για περισσότερα από δύο χρόνια ύπαρξης της Πράβντα στην τσαρική Ρωσία, η λογοκρισία και το δικαστήριο την έκλεισαν 8 φορές, αλλά η κυκλοφορία της συνεχίστηκε με νέο όνομα. Στις 8 Ιούλη 1914, μετά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η εφημερίδα έκλεισε.

Μετά την ανατροπή της απολυταρχίας, η Pravda άρχισε να κυκλοφορεί ξανά στις 18 Μάρτη 1917. Μετά τις μέρες του Ιούλη του 1917, το γραφείο σύνταξης της Pravda καταστράφηκε. Αλλά η εφημερίδα συνέχισε να κυκλοφορεί με άλλα ονόματα. Μετά τη νίκη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, η Pravda άρχισε να κυκλοφορεί στις 9 Νοέμβρη (27 Οκτώβρη 1917).

Όντας το κεντρικό όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Pravda μετέφερε πάντα τις ιδέες του κόμματος στις μάζες, ενέπνευσε και ξεσήκωσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την κατάργηση της γαιοκτημοσύνης-αστικής καταπίεσης, για την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας και του θριάμβου του σοσιαλισμού, συγκέντρωσε την εργατική τάξη και ολόκληρο τον σοβιετικό λαό κάτω από τη σημαία του κομμουνισμού. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, η Πράβντα ήταν ένθερμος οργανωτής του πανεθνικού αγώνα ενάντια στους φασίστες.

Στις 5 Μάη 1922, στην 10η επέτειο έναρξης κυκλοφορίας της Πράβντα, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, καθιερώθηκε η Ημέρα του Σοβιετικού Τύπου. Έκτοτε, η Ημέρα του Σοβιετικού Τύπου γιορταζόταν κάθε χρόνο στην ΕΣΣΔ. Για τις δραστηριότητές της κατά την περίοδο των επαναστατικών γεγονότων και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στα σκληρά χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου, η εφημερίδα Pravda τιμήθηκε με τα υψηλά βραβεία του σοβιετικού κράτους: Λένιν (1945, 1962) και Οκτωβριανής Επανάστασης (1972).

 Πηγή: Luna Large - f/b

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger