Home » , » Σαν σήμερα το 2001 αφήνει την τελευταία του πνοή ο φωτογράφος της κουβανικής επανάστασης Αλμπέρτο Κόρδα

Σαν σήμερα το 2001 αφήνει την τελευταία του πνοή ο φωτογράφος της κουβανικής επανάστασης Αλμπέρτο Κόρδα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 | 8:00 π.μ.

Σαν σήμερα 25 Μάη 2001 έφυγε από την ζωή ο φωτογράφος της κουβανικής επανάστασης Αλμπέρτο Κόρδα. «πατέρας» της πιο διάσημης φωτογραφίας, του Τσε Γκεβάρα o «Ηρωικός Αντάρτης» .

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 5 Μαρτίου 1960 στην Αβάνα της Κούβας τραβήχτηκε στην κηδεία των θυμάτων μιας ναυτικής τραγωδίας.  «Βρισκόμουν περίπου δέκα μέτρα από την εξέδρα όπου μιλούσε ο Φιντέλ Κάστρο. Ξαφνικά, πρόσεξα ότι ο Τσε πλησίαζε το κιγκλίδωμα» περιέγραψε ο ίδιος αργότερα τη στιγμή της σύλληψης της φωτογραφίας.

Η φωτογραφία δε χρησιμοποιήθηκε από τον κουβανικό Τύπο. Επτά χρόνια αργότερα τη ζήτησε από τον Κόρδα ένας Ιταλός συνάδελφός του κι ο κουβανός του την χάρισε. Όταν λίγους μήνες αργότερα ο Τσε πέθανε, η φωτογραφία κυκλοφόρησε ως πόστερ στην Ιταλία και σε πολύ μικρό έκανε το γύρο του κόσμου. Εκτοτε δεν έπαψε να βρίσκεται στις καρδιές των φοιτητών, των νέων και επαναστατών όλης της Γης.

Η φωτογραφία δεν χάρισε τον πλούτο στο δημιουργό της. Ο Κόρντα αρνήθηκε να πληρωθεί ή να λάβει δικαιώματα για τον Επαναστάτη του, και υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα της φωτογραφίας του: όταν γνωστή βότκα χρησιμοποίησε στη διαφημιστική της καμπάνια την φωτογραφία του Τσε, ο Κόρντα τη μήνυσε και ζήτησε να σταματήσει η εμπορική χρήση της φωτογραφίας. Κέρδισε 50.000 δολάρια, ερχόμενος σε συμβιβασμό πριν εκδικαστεί η αγωγή του, τα οποία δώρισε αμέσως στο Κουβανικό σύστημα Υγείας.

Πηγή: Revolutionary Press -f.b

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger