Έπειτα από αρκετές ώρες αφωνίας και αφού ήδη η αντιπολίτευση είχε αποκαλύψει το θέμα, η κυβέρνηση τοποθετήθηκε τελικά σχετικά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, μέσω δήλωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Στη δήλωσή του ο υπουργός ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα απέστειλε «αμυντικό υλικό», προσπαθώντας παράλληλα να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, μέσω των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ' ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σπεύδοντας να προσθέσει πως η χώρα μας «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο».
Τα εύλογα ερωτήματα και ο πρόθυμος σύμμαχος
Στην παραπάνω αόριστη τοποθέτηση του υπουργού δεν διευκρινίζονται βασικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. τι ακριβώς αμυντικό υλικό έστειλε η χώρα μας στην Ουκρανία, ενώ δεν εξηγείται καθόλου το γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει το θέμα κρυφό και να το ομολογήσει κατόπιν εορτής και αφού πιάστηκε πρώτα στα πράσα. Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου συνεχίζει στη γραμμή του «πρόθυμου συμμάχου», καθώς δεν διαφαίνεται καμία υποχρέωση της Αθήνας να προβεί σε αυτή την ενέργεια.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, με κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκάλυπταν το θέμα, επικαλούμενοι σχετική δήλωση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο οποίος «κάρφωσε» χθες τη χώρα μας, λέγοντας: «Σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία».
Δημοσίευση σχολίου