Home » , » Aπολογισμός της εκδήλωσης «Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

Aπολογισμός της εκδήλωσης «Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 | 6:10 μ.μ.

Λάβαμε και παραθέτουμε:

Το Σάββατο 14/5 στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κινήματα από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο συναντήθηκαν, αλληλοενημερώθηκαν και συζήτησαν για τα ζητήματα που ανακύπτουν με αφορμή την ενέργεια, τις εξορύξεις, την ανάπτυξη των βιομηχανικών ΑΠΕ, τη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. 

Ο Κυριάκος Χάλαρης, μέλος της Πρωτοβουλίας Μας σκάβουν τον λάκκο στην Ελλάδα, ξεκίνησε με ένα σύντομο ιστορικό της δημιουργίας της πρωτοβουλίας πριν δυο χρόνια. Αφορμή αποτέλεσαν οι εξορύξεις πετρελαίου και ορυκτού αερίου, οι διεκδικήσεις θαλάσσιων οικοπέδων και οι οριοθετήσεις των ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες) στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιβαλλοντικές ομάδες και οργανώσεις στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο συντονίστηκαν σε ένα κοινό αγώνα ενάντια στις εξορύξεις, όχι μόνο εξαιτίας των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων, αλλά και ενάντια στην κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της περιοχής και της όξυνσης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.

Τόνισε ότι σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αλλάζει το τοπίο. Το ενεργειακό ζήτημα και τα ορυκτά καύσιμα συνιστούν κεντρικό στοιχείο αυτού του πολέμου, με άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των κοινωνιών (ενεργειακή φτώχεια, επισιτιστική κρίση, κ.ά.). Οι ανεπαρκείς αποφάσεις της συνόδου για το κλίμα στη Γλασκώβη στην πράξη ακυρώνονται και οι συζητήσεις για τις εξορύξεις μπαίνουν δυναμικά ξανά στο δημόσιο διάλογο, εντείνοντας ακόμα περισσοτερο τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Σε αυτό το ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger