Home » , » Ουκρανία: Μετά τον πόλεμο τους περιμένει Μνημόνιο. Να ποιον εξυπηρετούν οι ναζί

Ουκρανία: Μετά τον πόλεμο τους περιμένει Μνημόνιο. Να ποιον εξυπηρετούν οι ναζί

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 24 Μαΐου 2022 | 8:00 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

 «Τους τελευταίους μήνες, πολλές δυτικές χώρες έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, με δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ να αποστέλλονται για βοήθεια στην αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικών δυνάμεων. Για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, μια τέτοια βοήθεια είναι μια «ανθρωπιστική προσπάθεια» και για την ουκρανική προπαγάνδα είναι «παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Δύσης». Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινό. Είναι απλή επιχείρηση. Το Κίεβο παίρνει δάνεια που θα πρέπει να αποπληρώσει στο μέλλον. Και, σίγουρα, η πληρωμή θα είναι δυνατή μόνο σε βάρος μιας μεγάλης πληθωριστικής κρίσης…

Η Moody's Corporation, υποβάθμισε το πιστωτικό της Ουκρανία από Caa2 σε Caa3, το οποίο αντιστοιχεί σε «υψηλό κίνδυνο». Η εταιρεία προβλέπει ότι το χρέος του Κιέβου θα εκτιναχθεί από το 49% του εθνικού ΑΕΠ –το ποσοστό του περασμένου έτους– στο 90% το 2022.

Στην πραγματικότητα, τα δυτικά δάνεια λειτουργούν ως σημαντική μορφή βοήθειας για την άμεση αγορά στρατιωτικού υλικού, που επιτρέπει στην Ουκρανία να συνεχίσει να μάχεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις μηδενικές πιθανότητες νίκης. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η συνεχής λήψη δανείων δημιουργεί ένα μη βιώσιμο χρέος για την ουκρανική οικονομία, το οποίο θα οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Η Ουκρανία είχε ήδη χρέη για σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της πριν ξεκινήσει η Μόσχα την ειδική επιχείρηση. Τώρα, με το γενικό κόστος της τρέχουσας σύγκρουσης, υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σε οικονομικές απώλειες γύρω στο 45% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, με την τρέχουσα κατάσταση, η ουκρανική κυβέρνηση έχει χάσει σημαντικό μέρος των φορολογικών της εσόδων. Προσθέτοντας όλα αυτά στα τρέχοντα δάνεια, πραγματικά δεν φαίνεται να υπάρχουν καλές προσδοκίες στον οικονομικό τομέα στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από την έκβαση της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Πρόσφατα, η G7 ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλονται από κάθε μέλος της. Ο δημόσιος στόχος του μέτρου, αυτή τη φορά, είναι να «σώσει» την ουκρανική οικονομία, όχι απλώς να ενθαρρύνει τη στρατιωτικοποίηση… Ωστόσο, η πρακτική της προσφοράς δανείων διατηρείται σε μεγάλη κλίμακα. Οι δωρεές στο Κίεβο, αν και υπάρχουν, είναι λίγες και χαμηλής αξίας – όπως, για παράδειγμα, η πρόσφατα ανακοινωθείσα γερμανική δωρεά ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Γενικά, τα δάνεια παραμένουν ο κανόνας, τόσο για άμεση βοήθεια όσο και για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μακροοικονομικής ανάκαμψης. Προφανώς, το προπαγανδιστικό αποτέλεσμα αυτού είναι τεράστιο, τόσο για τον Ζελένσκι όσο και για τους συμμάχους του. Αλλά η σοβαρότητα της πραγματικής κατάστασης δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους αναλυτές: η Ουκρανία δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει για όλα αυτά.

Εάν η Ρωσία τελείωνε την ειδική της επιχείρηση σήμερα, το αποτέλεσμα θα ήταν μια Ουκρανία στρατιωτικά ηττημένη, πολιτικά αποδιοργανωμένη και οικονομικά χρεωμένη, εξαρτημένη από τη συνεχή δυτική βοήθεια – που θα είχε ως αποτέλεσμα νέα χρέη, σε έναν ατελείωτο κύκλο…»

Να σας πω την περίληψη, αν και τη μαντέψετε. Μετά τον πόλεμο τους περιμένει Μνημόνιο. Να ποιον εξυπηρετούν οι ναζί.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger