Home » , » Στα συθέμελα του κόσμου - Το ρούβλι το πλέον αποδοτικό νόμισμα του κόσμου, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών

Στα συθέμελα του κόσμου - Το ρούβλι το πλέον αποδοτικό νόμισμα του κόσμου, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 | 12:00 μ.μ.

 Εξυπακούεται ότι για να κάνεις μια ολοκληρωμένη ανάλυση για την κατάσταση της Ρωσικής οικονομίας μετά την στρατιωτική επέμβαση της στην Ουκρανία, πρέπει να διαθέτεις τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία αλλά και τις γνώσεις. 

Γι' αυτό και εμείς παραθέτουμε ασχολίαστες κάποιες σχετικές ειδήσεις. Πριν δυο μέρες γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα η δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος υποσχέθηκε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση ήρθε από το αντίπαλο του Πούτιν εξόριστο, στην Ελβετία, Ρώσο μεγαλοκαπιταλιστή Μιχαήλ Χορκόφσκιοντ, ο οποίος  μιλώντας στο Politico. απέδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έκανε μια «τεράστια γκάφα» με την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας στον πετρελαϊκό τομέα, καθώς όπως δήλωσε «Αυτή τη στιγμή, οι κυρώσεις στην Ενέργεια βλάπτουν την Ευρώπη, όχι τη Ρωσία».

Σήμερα, η "Εστία" που μόνο για "πουτινισμό¨ δεν μπορείς να την κατηγορήσεις έχει κύριο θέμα ένα δημοσίευμα ενάντια στο αφήγημα που κυκλοφορεί.

Διαβάζουμε: 

Τα σύννεφα για την παγκόσμια οικονομία πυκνώνουν. Εφιαλτικά στοιχεία οδηγούν σε προβλέψεις σοκ για τον επερχόμενο παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό και μια νέα πιθανή κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, με προφανείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Στην κορωνίδα των στοιχείων βρίσκεται η διαπίστωση του πρακτορείου Ρόιτερ στις 21/6/2022, ότι το ρωσικό ρούβλι έχει αναδειχθεί στο πλέον αποδοτικό νόμισμα του κόσμου και έχει προσπεράσει ακόμα και το δολάριο. Κόντρα στις προφητείες, που προανήγγειλαν την κατακρήμνησή του ... 

Συμφώνως προς το Ρόιτερ, τις τελευταίες μόνο ημέρες έχει κερδίσει 2,1% απέναντι στο δολάριο και 1,8* απέναντι στο ευρώ, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών.

 Ξαφνικά κάποιοι βρέθηκαν στα συθέμελα του κόσμου, που θα 'λεγε και ο Ν. Καζαντζάκης.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

25 Ιουνίου 2022 στις 1:10 μ.μ.

«Για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του δημόσιου χρέους της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εκφράζονται σε κρατικούς τίτλους, η ονομαστική αξία των οποίων αναφέρεται σε ξένο νόμισμα, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να στείλει αίτηση σε μη τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα , που είναι το κεντρικό αποθετήριο, για άνοιγμα λογαριασμού τύπου «Ι» στο όνομα ξένου θεματοφύλακα (χωρίς προσωπική παρουσία του εκπροσώπου του), ο οποίος διατηρείται σε ρούβλια. Οι υποχρεώσεις για ευρωομόλογα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναγνωρίζονται ως δεόντως εκτελεσμένες»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το παραπάνω διάταγμα στις 23/6. Δικαιούχοι θα είναι οι κάτοχοι ευρωπαϊκών ομολόγων.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Οι Ρώσοι λένε «αν θέλετε σας πληρώνουμε τα χρέη με ρούβλια. Αν δε δεχτείτε, εμείς θεωρούμε πως τα πληρώσαμε. Εκεί είναι τα ρούβλια, ας τα παίρνατε».
Πιστεύω πως στην ΕΕ δεν είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να αρνηθούν. Το ρούβλι είναι πανίσχυρο. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη οικονομικής δύναμης αυτή τη φορά. Μην ξεχνάμε πως η Ρωσία θα μπορούσε να μην πληρώσει τίποτε απολύτως και να μην πάθει επίσης τίποτε απολύτως.
Αλήθεια ας πούμε πως δεν το δέχονται οι δανειστές. Τι μπορούν να κάνουν στη Ρωσία; Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που δεν έχουν ήδη κάνει! Οπότε ή θα πάρουν τα ρούβλια ή… καλύτερα να μην πω τι άλλο θα πάρουν.
Οι κυρώσεις, βλάκες της Ευρώπης, δε μπορεί να λειτουργήσουν σε μια απέραντη χώρα όπως η Ρωσία, που μπορεί όχι μόνο να ζήσει με τους δικούς της πόρους αλλά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη όλης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Δεν πειράζει όμως, ας αναπτυχθεί περισσότερο η Κίνα.
Εκείνο που προκαλεί έκπληξη δεν είναι τα χάλια της Ευρωπαϊκής οικονομίας, που ξέραμε πως στηρίζεται στο Ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Ούτε η αντοχή της Ρωσίας καθώς η χώρα παράγει η ίδια αυτά που θέλει. Το να εισάγεις fast food και πιτσαρίες πολυεθνικών δεν είναι κρίσιμο για την οικονομία. Εκείνο που κάνει εντύπωση (για τους μη Μαρξιστές) είναι τα χάλια της οικονομίας των ΗΠΑ, που όμως δεν οφείλονται μόνο στις ανόητες κυρώσεις.
Ο πόλεμος δεν είναι μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας αλλά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι Κινέζοι νικάνε κατά κράτος. Έχουν μάλιστα τρόπο να χρεοκοπήσουν τις ΗΠΑ όποτε θελήσουν. Η επιθετικότητα των Αμερικάνων γύρισε εις βάρος τους. Το πετρέλαιο και το αέριο των Ρώσων είναι πιο φθηνό για τους Κινέζους από ποτέ, πράγμα που οφείλεται στα λάθη της Δύσης.
Κι ενώ τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βυθίζονται σε ολοένα μεγαλύτερη ύφεση η Κίνα θα είναι σε λίγο η μόνη Οικονομική Υπερδύναμη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger