Home » , » Στην μνήμη της αγωνίστριας Αφροδίτης Συρμακέζη-Τσάπανου

Στην μνήμη της αγωνίστριας Αφροδίτης Συρμακέζη-Τσάπανου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 | 7:00 π.μ.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Στις 18 Ιούνη 2022 έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 93 χρονών, η μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά Αφροδίτη Συρμακέζη-Τσάπανου.

Γεννήθηκε το 1929 στην Ιεροπηγή Καστοριάς, Σλαβομακεδόνισσα από τη πλευρά της μητέρας της, έμεινε ορφανή από μάνα σε μικρή ηλικία και αποτέλεσε στήριγμα για τα αδέρφια της. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Σε ηλικία 18 ετών υπηρέτησε τον ΔΣΕ ως νοσοκόμα στην Κορυτσά. Με τη λήξη του εμφυλίου πήγε στη Τασκένδη όπου έμεινε στη 12η Πολιτεία, δούλεψε σε σοβιετικά εργοστάσια και τιμήθηκε με το βραβείο Σταχάνοφ για τη σκληρή εργασία της. Στη διαδρομή για την Τασκένδη γνωρίστηκε με τον μετέπειτα άντρα της Χρήστο Συρμακέζη και δύο χρόνια μετά από τη γέννηση του πρώτου γιού τους, και έχοντας χάσει ήδη ένα παιδί, επαναπατρίστηκαν το 1957. Έκτοτε διέμενε στη Λάρισα όπου απέκτησε και τον δεύτερο γιό της. 

Αποτέλεσε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής της φωτεινό παράδειγμα για τους γύρω της και για την οικογένειά της, πάντα ηθική, πάντα δίπλα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, πάντα συμπονετική, πάντα αληθινή και ντόμπρα. 

Ο γλαφυρός τρόπος με τον οποίο εξιστορούσε τη ζωή της στο χωριό και στην ΕΣΣΔ αποτύπωνε από τη μια μεριά τις κακουχίες, τη φτώχεια και την πόλωση του εμφυλίου και από την άλλη μεριά την υψηλή ποιότητα ζωής και τις δυνατότητες που τους παρείχε η ΕΣΣΔ τόσο σε επίπεδο διαβίωσης όσο και σε επίπεδο πολιτισμικής ολοκλήρωσης. 

Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη αναπαράγοντας τις ιστορίες της…άλλωστε οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά μονάχα όταν δεν τους μνημονεύουμε πια  - Η οικογένειά σου

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger