Home » , » "Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα"

"Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα"

Από giorgis , Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 | 10:00 μ.μ.


Του Γ.Γ.

Πριν λίγες μέρες είχαμε μια ανάρτηση του τιτλοφορούσαμε "Εθνικοφροσύνη και πατριαρχία είναι δεμένες όπως το νύχι με το κρέας". 

Βλέποντας την διπλανή εικόνα -είδηση, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, σκεφτήκαμε πόσο προβληματικό -αναχρονιστικό είναι το να υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας νέοι άνθρωποι οι οποίοι ασπάζονται αυτές τις μισογύνικες αντιλήψεις της επικρατούσας θρησκείας.  Δυστυχώς όμως αυτή είναι μια πραγματικότητα που μόνο θλίψη προκαλεί. 

(Προφανώς οι ρασοφόροι υπάλληλοι της Εκκλησίας ΑΕ την δουλειά τους κάνουν, καθώς και αυτοί που εμπορεύονται την Χριστοπιστία. Και φυσικά δεν μπορείς να τους αποδόσεις την παραμικρή μομφή).

Αν θέλει κάποιος να δει πώς αντιμετωπίζει η επικρατούσα θρησκεία τις γυναίκες, θα του συνιστούσαμε να διαβάσει το καταπληκτικό βιβλίο του Αργύρη Δ. Τσακαλία: "Βίβλος ακατάλληλη δι' ενηλίκους". Σ' αυτό μέσα από "επίσημα" θρησκευτικά παρουσιάζεται πόσο ο Χριστιανισμό υποτιμάει και απαξιώνει το "άλλο μισό του ουρανού".

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Είναι χαρακτηριστικό της Ορθοδοξίας ο μισογυνισμός; Εμείς λέμε κατηγορηματικά ναι.  

Για να είμαστε δίκαιοι όμως πρέπει να πούμε ότι αυτή η αντίληψη δεν ήταν πάντα έτσι στην διαδρομή του Χριστιανισμού. Κάθε άλλο μάλιστα. Η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη από όργια και "ευλογημένες" αιμομικτικές σχέσεις. Και εκεί όμως αντιμετωπίζεται η γυναίκα σε όλες τις περιπτώσεις σαν αντικείμενο.   

Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε, για τον μισογυνισμό της Ορθοδοξίας πέρα απ' αυτά που έχουμε αναφέρειενώ υπάρχει και πολύ εύστοχο κείμενο του Κυριάκου Σιμόπουλου που έχει τίτλο "Θρησκευτική υποδούλωση των γυναικών". 

Αν ενδιαφέρετε κάποιος να σχηματίσει πιο ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα μπορεί να βρει καταπληκτικά στοιχεία στο βιβλίο του Κάουτσκι "Η καταγωγή του Χριστιανισμού", στη μελέτη του Καρλαχάιντς Ντέσνερ "Σεξουαλικότητα και Χριστιανισμός", αλλά και σε πολλά κείμενα των δικών μας διανοούμενων, Περικλή Κοροβέση, Κορδάτου, και της Λιλής Ζωγράφου

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger