Home » , » 6/10/1951 Ο κόσμος αλλάζει για πάντα. Ο Στάλιν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ έχει ατομικές βόμβες

6/10/1951 Ο κόσμος αλλάζει για πάντα. Ο Στάλιν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ έχει ατομικές βόμβες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 | 11:00 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

 6/10/1951 Ο κόσμος αλλάζει για πάντα. Ο Στάλιν ανακοινώνει επίσημα ότι η Σοβιετική Ένωση έχει πλέον στη διάθεσή της ατομικές βόμβες. 

Η CIA, υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, υποψιάζονταν από το 1949 πως οι Σοβιετικοί είχαν δοκιμάσει με επιτυχία την ατομική βόμβα: 29/8/1949 γίνεται μια περίεργη σεισμική δόνηση σε στέπα του Καζακστάν με ταυτόχρονη αύξηση της ραδιενέργειας. 

Η ισορροπία ήρθε κάπως αργά για τους Κομμουνιστές που μάχονταν στην Ελλάδα αλλά περιόρισε τον Αμερικάνικο επεκτατισμό περισσότερο από 40 χρόνια.

Το 1945, στην ιστορική διάσκεψη του Πότσνταμ, ο Τρούμαν γνωστοποίησε στο Στάλιν ότι οι ΗΠΑ κατέχουν ένα νέο όπλο απίστευτης ισχύος, για να δει τις αντιδράσεις και να τρομοκρατήσει τους Σοβιετικούς. Η αντίδραση του Σοβιετικού ηγέτη εξέπληξε τους Δυτικούς. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ατάραχος, δεν έδειξε καμία έκπληξη. “Δε μου έκανε την παραμικρή ερώτηση” είπε ο Τρούμαν στον Τσόρτσιλ. 

Οι Αμερικάνοι δεν μπορούσαν να ξέρουν πως η ΕΣΣΔ είχε ήδη πληροφορηθεί πολλά για το νέο αυτό όπλο, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει τις δικές της έρευνες. Ο Στάλιν είχε κάθε λόγο να χαμογελάσει, όταν ο Μολότοφ του είπε πως οι Αμερικάνοι θέλουν να εκβιάσουν τους Σοβιετικούς κάνοντας επίδειξη δύναμης. “Ας τους να λένε. Θα πρέπει να επιταχυνθεί η δική μας δουλειά” Αυτό έγραψε ο Ζούκοφ στο βιβλίο “Αναμνήσεις και Στοχασμοί”.

Οι επιστήμονες βάζουν τα δυνατά τους και πολύ γρήγορα η Σοβιετική Ένωση διαθέτει στο οπλοστάσιο της ατομικά όπλα πιο ισχυρά από τα Αμερικανικά.

Στις ΗΠΑ επικρατεί αναβρασμός. Ήδη μαίνεται ο πόλεμος της Κορέας, κι οι Αμερικάνοι τα έχουν βρει σκούρα από τους Κινέζους εθελοντές και το στρατό της Β. Κορέας, που προξενούν μεγάλες απώλειες στο εχθρό παρά την υλική (κυρίως αεροπορική) υπεροχή της Δύσης. 

Κι ενώ στις ΗΠΑ συζητούσαν τη χρήση ατομικών όπλων κατά της Βορείου Κορέας και της Κίνας, η ανακοίνωση του Στάλιν ανατρέπει τα πάντα. Αν εμπλακούν περισσότερο τα πράγματα, οι Κομμουνιστές έχουν πια τον τρόπο να απαντήσουν εξίσου σκληρά. Ένας σίγουρος πυρηνικός πόλεμος σταμάτησε την τελευταία στιγμή.
Αν δεν υπήρχε ισοδύναμη απάντηση οι Αμερικάνοι θα υιοθετούσαν την άποψη των γερακιών, όπως του εγκληματία πολέμου MacArthur, για επιθέσεις με ατομικές βόμβες, ώστε να βγουν οι ΗΠΑ από το αδιέξοδο που είχαν οδηγηθεί στην Κορέα.

Στις ΗΠΑ δεν μπορούσαν να χωνέψουν τη νέα κατάσταση, παρόλο που ήταν πολλοί, που περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη. Η ΕΣΣΔ είχε τα πάντα: Προσωπικό, υποδομές, πρώτες ύλες. Μια αποφασισμένη ηγεσία, που πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις, ψύχραιμα και μεθοδικά. 

Στη Δύση επικρατεί παροξυσμός. Δεν μπορούν πλέον να περάσουν οι εκβιασμοί, άρα θα πρέπει να συζητούν και να είναι πιο συγκρατημένοι στις διεκδικήσεις τους. Ο αντικομουνισμός γνωρίζει έξαρση. Οι “Κόκκινοι” δεν είναι “φτωχοί” και “υπανάπτυκτοι”. Έχουν πολλά όπλα, αρκετά από τα οποία είναι ανώτερα των Δυτικών.
Σε λίγα χρόνια ο πρώτος δορυφόρος θα επιβεβαίωνε τη Σοβιετική τεχνολογική υπεροχή. Η ΕΣΣΔ μπορεί όχι μόνο να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά να εγγυηθεί για όλους τους συμμάχους της. Ένας πόλεμος με τους Σοβιετικούς εγγυάται τη σίγουρη καταστροφή των εχθρών της. Ο πανικός της άρχουσας τάξης είναι ολοφάνερος...

Σκέφτεστε αλήθεια, αν σήμερα η Βόρειος Κορέα δεν είχε τα πυρηνικά όπλα, ποια θα ήταν η στάση του ΝΑΤΟ;
Θα ήταν τόσο εγκάρδιες οι σχέσεις, που ομολογουμένως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους; Μάλλον όχι. Ίσως μάλιστα υπήρχε επέμβαση για ένα δεύτερο γύρο. Η λεγόμενη “ισορροπία του Τρόμου” παραδόξως λειτούργησε. Ο μεγάλος πόλεμος δεν έγινε.

Σήμερα όμως υπάρχει η ανισορροπία του Τρόμου, όπου μια υπερδύναμη προσπαθεί να καταλάβει όλο τον πλανήτη. Τα όπλα, από το αρχαιότερο παλαιολιθικό τσεκούρι, μέχρι τον πιο σύγχρονο εξελιγμένο πυρηνικό πύραυλο, είναι απλά εργαλεία. Ο πόλεμος εξαρτάται από τη θέληση αυτού που τα κρατά, που τα ελέγχει.

Ο Στάλιν, όπως όλοι οι Κομμουνιστές, επιθυμούσε Ειρήνη. Έντιμη Ειρήνη με αλληλοσεβασμό, ώστε να διαρκέσει. Οι καπιταλιστές επιθυμούν κέρδος με κάθε κόστος.
Δεν είμαι λοιπόν καθόλου ήσυχος για το μέλλον.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger