Home » , » Μουσταφά Σουμπχί: Εδωσε την ζωή του για τα ιδανικά του κομμουνισμού. Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1921 από όργανα του Κεμαλικού καθεστώτος.

Μουσταφά Σουμπχί: Εδωσε την ζωή του για τα ιδανικά του κομμουνισμού. Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1921 από όργανα του Κεμαλικού καθεστώτος.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 | 6:07 μ.μ.

Μια ηρωική μορφή που έδωσε την ζωή του για τα ιδανικά του κομμουνισμού ήταν και ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Μουσταφά Σουμπχί (Mustafa Suphi).

Δολοφονήθηκε σαν σήμερα 29/1/1921 από όργανα του Κεμαλικού καθεστώτος μαζί με την σύζυγό του και 14 ακόμα στελέχη του ΚΚΤ.

Ο ηγέτης του νεοσύστατου τότε ΚΚΤ εκπροσωπούσε το κόμμα του στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς που είχε γίνει στη Πετρούπολη. Ηταν ένα συνέδριο πολύ καθοριστικό για την πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αφού ανάμεσα στα άλλα εγκρίθηκε και το καταστατικό της Διεθνούς στο οποίο διαβάζουμε: «Η Κομμουνιστική Διεθνής έχει ως σκοπό τον ένοπλο αγώνα για την ανατροπή της διεθνούς αστικής τάξης και την ίδρυση της διεθνούς δημοκρατίας των Σοβιέτ, που είναι ο πρώτος σταθμός, στο δρόμο της ολοκληρωτικής κατάργησης κάθε κυβερνητικού συστήματος».

Επιστρέφοντας, λοιπόν στην πατρίδα τους ο Μουσταφά Σουμπχί, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος του, με πλοίο που απέπλευσε από την Τραπεζούντα με προορισμό το Μπατούμι, στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας δέχονται επίθεση, από ενεργούμενα άτομα του Κεμαλικού καθεστώτος που πίστευαν ότι δολοφονώντας την ηγεσία του, θα εξάλειφαν από τον πολιτικό χάρτη το ΚΚΤ.

Η δολοφονία αυτή των Τούρκων κομμουνιστών αναφέρεται στην ιστοριογραφία σαν “Περιστατικό της Μαύρης Θάλασσας”.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger