Home » , » Αφιερωμένο στους ρεφόρμες

Αφιερωμένο στους ρεφόρμες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 | 8:36 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

Αφιερωμένο στους ρεφόρμες, που βλέπουν συμμαχία με Καραμανλή κι αλίμονο. Κατά τα άλλα «φταίει το ΚΚΕ».

156 ναι στην παρακολούθηση και τη διαφθορά γενικότερα. Μέσα κι Καραμανλής ο Β’ ο Μπουχέσας. Το καταλάβετε ρεφόρμες; Ησυχία, το έριξαν πάλι στον ύπνο. Ποιος μας χρεοκόπησε; Ο Καραμανλής! Που είναι ο Καραμανλής; Στη ΝΔ! Αντί να κάνουν κάποιοι αντιπολίτευση, απλά κοιμούνται. Πως κοιμούνται όρθιοι κι αυνανίζονται ταυτόχρονα, είναι άξιο απορίας.

Σα σήμερα ο Καραμανλής ο Α’, ο φίλος των ναζί, γνωρίζει συντριπτική ήττα. Γράφει ο Ριζοσπάστης. «Μεγάλη νίκη πέτυχαν οι 1.000 εργατοϋπάλληλοι της "ΠΙΤΣΟΣ" μετά από 40 μέρες και πάνω, σκληρού αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή».

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 10 Δεκέμβρη 1975, όταν οι εργαζόμενοι άρχισαν κινητοποιήσεις αυξήσεις. Η εργοδοσία απάντησε με «λοκ άουτ» και μπάτσους. Ακολούθησε ανακοίνωση της ότι δεν πρόκειται να καταβάλει τα μεροκάματα των ημερών που γίνονται στάσεις εργασίας και διαρκεί το «λοκ άουτ. Γιατί οι μπάτσοι παίρνουν πάντα το μέρος των αφεντάδων και πάντα δέρνουν εργαζόμενους; Τροφή για σκέψη.

2 Γενάρη 1976 οι εργάτες πάνε στο υπουργείο, όπου εκεί τους λένε να υποταχθούν και να αφήσουν τα «απαράδεχτα» περί αυξήσεων στους μισθούς. Σοβιετία θα γίνουμε; Όμως οι εργάτες, όχι μόνο δεν υπέκυψαν, αλλά έκαναν και συγκέντρωση στις 8 του μήνα έξω από το υπουργείο. Θυμίζουμε 2 χρόνια πριν η γαλάζια συμμορία είχε πάρει 54%.

«Στις 14 του μήνα οι απεργοί δέχθηκαν την επίθεση της αστυνομίας, γιατί δεν επέτρεψαν την είσοδο 150 εργατών που έφερε η εργοδοσία από τον Βόλο. Στην αρχή κατάβρεξαν τους εργαζόμενους με αντλίες και στη συνέχεια άρχισαν να χτυπάνε με γκλομπ. Τραυματίστηκαν δεκάδες απεργοί, αλλά και γριές, γέροντες και έγκυες γυναίκες, με σπασμένα χέρια, πόδια και τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο Δ. Γόντικας, βουλευτής του ΚΚΕ, τον οποίο χτύπησαν αστυφύλακες όταν διαμαρτυρήθηκε.

Παρ' όλα αυτά οι απεργοί της «ΠΙΤΣΟΣ» δεν λύγισαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι. Στις 16 Γενάρη έκαναν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα γινόταν προσπάθεια από την εργοδοσία να συγκροτήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Τελικά, στις 26 του μήνα, χάρη στην αποφασιστικότητά τους και στην υποστήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη πολλών εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, επέστρεψαν νικητές στη δουλειά»!

«Οι απεργοί μετά 40 μέρες αγώνα, πέτυχαν τα εξής: Αύξηση του μεροκάματου κατά 20%. Αύξηση και εξομοίωση ανδρών και γυναικών του "μπόνους" παραγωγής κατά 25%. Καταβολή 5000 δρχ. για τις μέρες της απεργίας. Εγγύηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις σε κανέναν απ' αυτούς που απεργούσαν. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων».

Βλέπετε πως γίνεται πραγματική πρόταση μομφής;

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

27 Ιανουαρίου 2023 στις 10:59 μ.μ.

Σωστός ο mitsos175! Ειδικά η γελοιογραφία είναι τέλεια!

29 Ιανουαρίου 2023 στις 8:41 π.μ.

Ο απεργιακός αγώνας των εργατών της ''ΠΙΤΣΟΣ" στον Πειραιά, στα τέλη του 1975 με αρχές του 1976 είναι ένα φωτεινό ορόσημο στους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας των τελευταίων πενήντα χρόνων. Ήταν ένα απτό παράδειγμα για τη μεγάλη αξία που έχει η ενότητα και η πάλη των εργατών μέσα από το δικό τους εργοστασιακό ταξικό αγωνιστικό σωματείο σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Έσπασαν και την κρατική και την εργοδοτική τρομοκρατία κι απέδειξαν έμπρακτα ότι οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, αν δοθούν οργανωμένα και με αλύγιστη αποφασιστικότητα. Χτες Σάββατο 28 του Γενάρη 2028 η εφημερίδα ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα στο μεγαλειώδη εκείνο απεργιακό αγώνα, με παραθέματα από το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών του 1976 της εφημερίδας της τότε Οργάνωσης των Μαρξιστών Λενινιστών (ΟΜΛΕ) για τα γεγονότα αλλά και με βιβλιογραφικές αναφορές στο γεγονός, μέσα στις οποίες ξεχωρίζει ιδιαίτερα η αναφορά του αείμνηστου συντρόφου Γρήγορη Κωνσταντοπούλου, όπως έχει αποτυπωθεί στο σχετικό βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Εκτός των τειχών" του ΚΚΕ μ-λ. Σύντροφοι εργάτες του 2023, μελετήστε και μάθετε καλά την ιστορία της εργατικής τάξης.Δειρε, συγκρίνετε και διδαχθείτε για όλους και για όλα. Διαβάστε και διαδώστε την ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΉ ΣΗΜΑΙΑ. Κατακτήστε τα ακαταμάχητα όπλα της οργανωμένης πάλης και της επαναστατικής κοσμοθεωρίας μας: του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger