Home » , » Περί της "προτάσεως δυσπιστίας" και του "δέοντος γενέσθαι"

Περί της "προτάσεως δυσπιστίας" και του "δέοντος γενέσθαι"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 | 6:49 μ.μ.

Γράφει ο Νίκος από Βόλο

Πρόταση "δυσπιστίας", που παλιότερα την ξέραμε ως πρόταση μομφής (κι εμένα επιτρέψτε μου ακόμη να τη λέω έτσι) κατέθεσε ο Τσίπρας στη βουλή εναντίον του Μητσοτάκη που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη από την ΑΔΑΕ του κ. Ράμμου κλπ. 

Η πρόταση μομφής σαν θεσμός των κοινοβουλευτικών αστικών δημοκρατιών υποτίθεται ότι θα είχε αξία, γιατί θα εξασφάλιζε την ανεξάρτητη ψήφο καθενός βουλευτή κατά συνείδηση. Τίποτα τέτοιο φυσικά δεν ισχύει στην πράξη, όταν οι βουλευτές, που ψηφίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις απλώς ως τα φερέφωνα των αστικών τους  κομμάτων, των αρχηγών τους και προπάντων των αρχηγών -πρωθυπουργών τους, ενεργούν με μόνο κριτήριο να μη βρεθούν μακριά από την κουτάλα της αστικής εξουσίας. 

Οι λίγες περιπτώσεις που ιστορικά μπορεί να είχε κάποιο νόημα μια τέτοια πρόταση μομφής, είναι σε περιπτώσεις κυβερνήσεων συνασπισμού, όταν διαλύεται η μεταξύ τους κολληγιά, ή σε περιπτώσεις που τα μεγάλα αστικά οικονομικά συμφέροντα ή οι ξένοι ιμπεριαλιστές, πάτρωνες - "προστάτες" ενός εξαρτημένου καθεστώτος βρίσκονται σε ανελέητη  σύγκρουση μεταξύ τους για κάποια χοντρή μπίζνα ή για γεωπολιτικά μεγάλα συμφέροντα σε μια χώρα. Τότε μπορεί να προκρίνουν την ανατροπή στη βουλή μιας αστικής κλίκας, για να προωθήσουν στα σίγουρα τις δουλειές τους με μιαν άλλη πολύ πιο ελεγχόμενη. Τότε μια ομάδα αστών βουλευτών ξεκόβει από το παλιό της μαντρί και ρίχνει την κυβέρνηση, την ώρα που οι δικοί της ισχυροί χρηματοδότες μέσω κυρίως του αστικού τύπου  προωθούν την πτώση της ανεπιθύμητης γι'αυτούς κυβέρνησης και τις νέες κοινοβουλευτικές πολιτικές εξελίξεις που επιθυμούν. 

Κάτι τέτοιο δεν συντρέχει σήμερα στην Ελλάδα, γιατί τόσο το ντόπιο κεφάλαιο όσο και οι ξένοι ιμπεριαλιστές επικυρίαρχοι της χώρας έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην κτηνώδη αντιδραστική κλίκα του Μητσοτάκη, καθώς αλωνίζουν εντελώς ασύδοτα πάνω στις πλάτες του λαού και του τόπου. Έτσι ξεπλένουν αδίστακτα όλα τα πολιτικά ή και καραμπινάτα ακόμη ποινικά εγκλήματα των εκλεκτών τους κυβερνητικών φασουλήδων. 

Περισσότερη συνεπώς αξία για οποιαδήποτε κόμμα βρίσκεται σε τέτοια θέση σαν αυτό του Τσίπρα θα είχε όχι τόσο αυτή καθ' αυτήν μια πρόταση μομφής, που δεν λέει τίποτα όταν απέναντί σου οι ένοχοι και συνένοχοι πολιτικών τερατουργημάτων είναι μονοκούκι, όσο ένα κάλεσμα προς το λαό να αναλάβει τις ευθύνες του και να βγει με κάθε τρόπο σε δρόμους , πλατείες, απεργιακές κινητοποιήσεις, στην πρώτη γραμμή της πάλης για την άμεση ανατροπή μιας τέτοιας κυβέρνησης σαν αυτή του αρχικοριού Μητσοτάκη/

Θα μπορούσαν μάλιστα, ως κοινοβουλευτικές ομάδες, τα αντιπολιτευόμενα "αριστερά" κόμματα αντί για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση να παραιτηθούν μαζικά από το  βουλευτικό αξίωμα και να βγουν δυναμικά στο δρόμο ως επικεφαλής των μαζών. Αυτό όμως στην Ελλάδα του 2023 κανένα από τα κοινοβουλευτικά δηλαδή τα ρεφορμιστικά "αριστερά" ή προοδευτικά κλπ. κόμματα που "αντιπολιτεύονται" την κυβέρνηση δεν το έχει κάνει και δεν πρόκειται να το κάνει! Γιατί καταλαβαίνει ότι μια τέτοια λαϊκή μαζική δράση, που βάζει με τελείως διαφορετικούς όρους τη σχέση του λαού με τις πολιτικές εξελίξεις, αποτελεί πολιτική κρίση και θεωρείται συστημικός κίνδυνος.  Το λιγότερο που κάνει είναι ότι δεσμεύει τους αντιπολιτευόμενους, αν πέσει έτσι η  κυβέρνηση της μαύρης μαυρίλας, να ακολουθήσουν πολύ διαφορετική πολιτική έναντι στο λαό ως κυβέρνηση, γιατί αλλιώς θα έχουν την τύχη του αντιδραστικού που συνετρίβη. 

Ποιός Τσίπρας ή άλλος παρόμοιος θα το ήθελε ποτέ κάτι τέτοιο, τη στιγμή που όλοι τους οι ρεφορμιστές δίνουν καθημερινά διαπιστευτήρια στην κεφαλαιοκρατία, πως δεν θα θίξουν τη γενική κατεύθυνση της ευρω- νατοϊκής πολιτικής γραμμής που και ο Μητσοτάκης ακολουθεί; Τη στιγμή κατά την οποία επί πολλά χρόνια όλοι τους, καθένας με τον τρόπο του έχουν κάνει τα πάντα για να διαλύσουν και να απαξιώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τη δραστήρια μαζική οργανωμένη πάλη του λαού... Αστεία πράγματα...

Θα πάνε λοιπόν για ένα τριήμερο στη βουλή, θα υψώσουν τους τόνους, θα εκτονωθούν, θα βγάλουν για άλλη μια φορά το άθροισμα των ψήφων τους όπως και η κυβέρνηση αντιστοίχως κι έπειτα θα περιμένουν τις κάλπες του Μάη. Εκτός κι αν ο ίδιος ο Μητσοτάκης θελήσει να επισπεύσει τις εξελίξεις, δίνοντας τέλος στην εντός βουλής αντιπαράθεση, για να τη μεταφέρει στα μπαλκόνια ένα δύο μήνες πιο μπροστά.       

Πιθανότατα όμως ούτε αυτό θα κάνει ο Μητσοτάκης, γιατί έχει ακόμα κάμποσα ... "κοψίδια για ξεκοκάλισμα" μέχρι τον Απρίλη, μαζί με τα "ύψιστα συμφέροντα" που τον στηρίζουν.                  

Συνεπώς, δεν έχει κανένα νόημα για το λαό η πρόταση μομφής του Τσίπρα. Οι πραγματικά λαϊκές κι εργατικές δυνάμεις μπορεί μεν στην παρούσα συγκυρία να μην έχουν τη δυνατότητα με επικεφαλής κάποιο αποκλειστικά δικό τους κόμμα, το κόμμα της εργατικής τάξης (ή κι ένα πιθανό λαϊκό μέτωπο γύρω από αυτό) να διεκδικήσουν την ανατροπή του σάπιου σημερινού πολιτικού σκηνικού, πρέπει όμως να βγουν στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα με σημαία όλες τις διεκδικήσεις για μια καλύτερη ζωή του λαού και με αίτημα το τσάκισμα όλων των αντιδραστικών νόμων της δεξιάς και κάθε δεξιάς πολιτικής. Σε μια τέτοια περίπτωση αγώνα θα ήταν αναπόφευκτη και η προβολή ως κατακλείδα του αιτήματος ανατροπής της αντιδραστικής κυβέρνησης από τα κάτω και από τα αριστερά.  

Σε κάθε περίπτωση, αν παλέψεις οργανωμένα κι ανυποχώρητα για το δίκιο, το σκηνικό που θα προκύψει δεν μπορεί παρά να είναι αρκετά καλύτερο για το λαό σε σχέση με την τωρινή απελπιστική κατάσταση. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, "ιδού η Ρόδος" για τις δυνάμεις που αναφέρονται στην πραγματική αριστερά και στο κομμουνιστικό κίνημα και που το εννοούν. Ας συγκροτήσουν αυτές το μέτωπο πάλης που απαιτείται από τη συγκυρία. Ας αφήσουν στην άκρη τις αντιθέσεις και τις προκαταλήψεις μεταξύ τους (στο κάτω - κάτω εδώ δεν τίθεται στην πρώτη γραμμή το μοντέλο του σοσιαλισμού που έχουν στο νου τους η καθεμία) κι ας αναλάβουν την πρωτοβουλία για τον αγώνα που χρειάζεται να δοθεί. Θα το πράξουν; (Η απάντηση τίθεται στην κρίση του κάθε φίλου αναγνώστη! Κι όλα τα σχετικά σχόλια δεκτά!!) 

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

25 Ιανουαρίου 2023 στις 8:42 μ.μ.

Πάντα ενδιαφέροντα τα όσα γράφει το site μας. Με καλύπτουν τα όσα γράφηκαν για την πρόταση μομφής. Να συμπληρώσω πως σε τέτοιες περιπτώσεις η πρόταση δυσπιστίας είναι χρήσιμη στην αντιπολίτευση, καθώς δείχνει πως όλα τα καθάρματα της κυβερνητικής συμμορίας λεηλατούν, ψεύδονται και κάνουν σκανδαλιές μαζί. Είναι επίσης κι ένα κόλπο του δικομματισμού για να φανεί η αντίθεση στα πρόσωπα, όχι όμως και στην πολιτική.
Για τη ΝΔ είπαμε, είναι συνδυασμός μαφιόζων και χουντικών αποβρασμάτων. Για το ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής από την πλαστή πλειοψηφία της Βουλής, ας μας πουν αυτοί που έγραψαν για κολεγιά Καραμανλή Τσίπρα, αν θα έχουν την ίδια άποψη.
Τέλος με το θέατρο, στην πραγματική ζωή τώρα. 35.392 τουλάχιστο οι νεκροί από την απαξίωση του ΕΣΥ, όμως για τους ΑΡΔ και τη γαλάζια συμμορία μετράνε μόνο οι νεκροί στο Μάτι. Που κι εκεί νεοδημοκράτες την έκαναν τη βρομοδουλειά, αφού αυτοί που παγίδευσαν τον κόσμο, πήραν μετά προαγωγή από το κάθαρμα το Μητσοτάκη.
Η γρίπη και ο κορωνοϊός θερίζει, ενώ τα φάρμακα εξακολουθούν να μην υπάρχουν ή είναι πανάκριβα. Όπως πανάκριβα είναι τα τρόφιμα. Γιατί έχουμε μαύρη αγορά; Ο Άδωνης, υπουργός υπανάπτυξης και μαυραγοριτισμού εξηγεί πως έχουμε ακριβά προϊόντα γιατί δεν είμαστε Σοβιετία. Δηλαδή αν ήμασταν Σοβιετία, θα είχαμε να φάμε. Σύντροφε Άδωνη, συνέχισε να χτυπάς τον Καπιταλισμό από μέσα.
Δημοσιογράφοι αφού είπαν στον υπουργό πως στις μεγάλες συσκευασίες βάζουν ελάχιστη ποσότητα, πράγμα που είναι παραπλανητικό για τους καταναλωτές, τον ρώτησαν γιατί αφήνει να γίνεται κάτι τέτοιο. «Είναι νόμιμο»! απάντησε ο υπάλληλος των μεγάλων αφεντικών. Εδώ θα μπορούσαμε να του πούμε να αλλάξει ο νόμος, να βάλουν ένα πιο ηθικό, αλλά τότε πράγματι θα ήμασταν Σοβιετική Ένωση.
Το ίδιο όμως θα πάθει η ΝΔ στις εκλογές. Βλέπετε οι συσκευασίες των δημοσκοπήσεων δίνουν 40 στη ΝΔ ενώ όταν ανοίξουν οι κάλπες θα δουν 20. Για να μάθουν κι αυτοί να κάνουν τέτοια κολπάκια. Βέβαια η ΝΔ έχει την αστυνομία, τους δικαστές, το παρακράτος, ελέγχει τα πάντα και το μόνο που θα καταφέρει μια άβουλη ρεφορμιστική κυβέρνηση είναι να τους ξαναβγάλει σε λίγα χρόνια. Το λάθος του Τσίπρα ήταν πως δεν έβαλε κανένα λαμόγιο της ΝΔ φυλακή σε αντίθεση με τον χουντικούλη που θέλει να πάει φυλακή κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ για να έχει να λέει. Το βρώμικο 2023.
Με τον Παπανδρέου, αν και είχαν την ίδια πολιτική, ήταν διαφορετικά, γιατί ο Ανδρέας κατέβαζε στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες. Στο περίπτερο πήγαινε και μαζεύονταν καμιά δεκαριά χιλιάδες Πασόκοι. Που να τολμήσει ο Αποστάτης να τον αγγίξει. Μάλιστα με τον Τσοβόλα έπαθε τη νίλα της ζωής του. Έγιναν επαναληπτικές εκλογές στη Β’ Αθηνών και παρά τα κόλπα της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε τους ψήφους. Ένας Λεβέντης ήταν και τότε που έλεγε κουταμάρες, αλλά ήταν πιο αστείος από τότε που είπε «να κόψουμε 300 ευρώ από τις συντάξεις να πάρουμε τα αόρατα». Ο κόσμος δεν γέλασε και τον έστειλε σπίτι του.
Τα αόρατα θα τα πάρουμε. Τι θα τα κάνουμε; Θα τα φτιάξουμε, γιατί έχουν ένα σωρό προβλήματα. Μόνο οι μίζες τους είναι καλές. Τόσα χρόνια ένας ΑΡΔ, αναλυτής της συμφοράς, δεν αναρωτήθηκε γιατί οι Τούρκοι δεν έκαναν υπομονή να πάρουν πρώτα τα F-35 και μετά τους Ρωσικούς πυραύλους; Μήπως γιατί δε θέλουν άλλα «παλτά»;
Εμείς πάντως θα τα πάρουμε, οπότε ξέρετε τι θα γίνει με τις συντάξεις. Αυτό που είπε ο λαγός, ο Λεβέντης. Προεκλογικά βέβαια θα πετάξουν ψίχουλα και σανό να φάμε τώρα που μπορούμε. Γιατί μετά έρχεται μεγαλύτερη πείνα και νέο Μνημόνιο, που δε θα το πουν Μνημόνιο, αλλά κάπως αλλιώς, για να μας γδάρουν ξανά πιο εύκολα.

25 Ιανουαρίου 2023 στις 11:14 μ.μ.

Αυτή είναι η αλήθεια Νίκο Βολιώτη. Και το ξέρουμε και το νιώθουμε όλοι ως αληθινό αυτό που λες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger