Home » » FREE GAZA Τρίτη, 19 Αυγούστου

FREE GAZA Τρίτη, 19 Αυγούστου

Από giorgis , Τρίτη 19 Αυγούστου 2008 | 11:02 μ.μ.

Συμπληρώσαμε 20 ώρες στη θάλασσα. Ο καιρός είναι πολύ καλός, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις. Ελπίζουμε να πάει έτσι μέχρι το τέλος. Τα σκάφη δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής. Σε κάνα τρίωρο υπολογίζουμε να είμαστε ανοιχτά της Πάφου και από εκεί 70 μίλια μέχρι τη Λάρνακα, όπου υπολογίζουμε να φτάσουμε κατά τις 10 αύριο το πρωί. Οι ώρες στο καΐκι δεν περνούν εύκολα. Τις γεμίζουμε συζητώντας για τις λεπτομέρειες της τελικής φάσης του εγχειρήματος.

Οπως πληροφορηθήκαμε από συντρόφους, η «Χααρέτζ» (σαν να λέμε η ισραηλινή «Ελευθεροτυπία») έγραψε επικαλούμενη πηγές του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ότι έχουν σκοπό να μας μπλοκάρουν, να μας συλλάβουν και να μας ανακρίνουν, επικαλούμενοι τη συνθήκη του Οσλο που τους έδινε το δικαίωμα να ελέγχουν τα θαλάσσια σύνορα του οιονεί παλαιστινιακού κράτους.

Ομως, η συνθήκη του Οσλο δε βρίσκεται πια σε ισχύ και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί το έχουν διακηρύξει πολλές φορές. Εχουν επίσης διακηρύξει, ότι η Γάζα δε βρίσκεται πια υπό κατοχή. Δικές μας πληροφορίες λένε ότι οι Σιωνιστές, παραβιάζοντας την ολυμπιακή εκεχειρία που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ, προγραμμάτισαν ναυτικά γυμνάσια, ώστε αποκλείοντας μια μεγάλη περιοχή να μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πλεύσουμε στη Γάζα.
Κάποια στιγμή ακούσαμε από το VHF του πλοίου «Israeli Navy to all ships» και να ακολουθούν κάποιες συντεταγμένες μακριά από το δικό μας στίγμα. Το σήμα ήταν μακρινό και γι’ αυτό διακοπτόμενο και έτσι δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε περί τίνος επρόκειτο.

Σε κάθε περίπτωση, αν δοκιμάσουν να μας σταματήσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρόκειται για μια ακόμη πράξη δειλίας του ναζι-σιωνισμού, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν. Ποιον θα πείσουν ότι δυο καΐκια, 18 και 21 μέτρων, που κουβαλούν μερικές δεκάδες άοπλους ανθρώπους, μπορούν να απειλήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ;

Εμείς θέλουμε να φτάσουμε στη Γάζα, αλλά ακόμα και αν μας εμποδίσουν με τη βία, εμείς θα είμαστε οι νικητές. Οι Παλαιστίνιοι φίλοι μας στη Γάζα μάς έχουν κταστήσει σαφές, ότι δε θέλουν να κινδυνεύσουμε. Τους αρκεί που το πρόβλημα του αποκλεισμού θα αναδειχτεί διεθνώς και η ισραηλινή θηριωδία θα αποκαλυφθεί για μια ακόμη φορά. Ας σημειωθεί ότι η αποστολή μας είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι αφορά το εσωτερικό Παλαιστινιακό ζήτημα. Ο καθένας μας έχει τις απόψεις του, αλλά ως Free Gaza Movement δεν παίρνουμε θέση υπέρ της μιας ή της άλλης παλαιστινιακής παράταξης. Εμείς είμαστε καλεσμένοι από κοινωνικές οργανώσεις της Γάζας και αυτές αποτελούν τους συνομιλητές μας.


Με τους Ελληνες συντρόφους συζητούμε διαρκώς διάφορα σενάρια. Καταλήξαμε σε κάποιες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε στην Κύπρο, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την τακτική διαχείριση του ταξιδιού στη Γάζα. Κρίσιμο ζήτημα είναι το τι θα κάνουμε σε περίπτωση που οι Σιωνιστές θελήσουν να ανέβουν στα σκάφη για να κάνουν έλεγχο. Η δική μας (και όχι μόνο) θέση είναι ότι στο βαθμό που πλέουμε σε διεθνή νερά ή στα νερά της Γάζας, δεν τους αναγνωρίζουμε τέτοιο δικαίωμα.
Μόνο με τη βία θ’ ανέβουν στα σκάφη (φυσικά, δε μπορούμε ν’ αντισταθούμε σε κομμάντο) κι εμείς θα τους καταγγείλουμε για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Τη συναίνεσή μας δε θα την έχουν σε καμιά περίπτωση. Το ότι τα πλοία μας είναι «καθαρά» θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί από τις Κυπριακές Αρχές, όπως από την πρώτη στιγμή διακήρυξε το Free Gaza Movement.

Από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες στην Ελλάδα ζητάμε αγωνιστική επιφυλακή και ετοιμότητα. Κάθε πρόκληση σε βάρος της αποστολής πρέπει να λάβει αμέσως απάντηση με πολιτικούς όρους. Ως Ελληνες έχουμε έναν παραπάνω λόγο να απαντήσουμε μαχητικά. Οχι μόνο επειδή τα πλοία ετοιμάστηκαν στην Ελλάδα και ανήκουν σε ελληνικά νηολόγια, αλλά και επειδή έχουμε πολύχρονους δεσμούς με τον αδερφό Παλαιστινιακό λαό. Αν κρίνουμε από την υποδοχή που είχαμε στα ελληνικά λιμάνια που πιάσαμε, το κλίμα είναι πολύ καλό. Μένει να το αξιοποιήσουμε.

YΓ: 9 το βράδυ βλέπουμε τα φώτα της Πάφου και συνεχίζουμε πορεία για Λάρνακα. Οι Λιμενικές Αρχές της Κύπρου μας παρακολουθούν, όπως μας λένε από τον ασύρματο. Επικοινωνούμε με το υπουργείο Εξωτερικών και μας διαβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε υπό την προστασία της Κυπριακής κυβέρνησης. Σε λίγο το Λιμενικό μας ζητά να σβήσουμε τα φώτα στο κατάστρωμα και να μείνουμε μόνο με τα πλοϊκά του σκάφους. Προφανώς, οι Κύπριοι φοβούνται και θέλουν να μη δίνουμε στόχο.

Στις φωτογραφίες

1. Το «Δημήτρης Κ» (Free Gaza) πλέει περήφανο και ελεύθερο στα νερά της Μεσογείου.

2. Εμείς στο κατάστρωμα του «Αγ. Νικόλαος» (Liberty) και στο βάθος το «Δημήτρης Κ» (Free Gaza).
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger