Home » , » Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Από giorgis , Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008 | 2:17 μ.μ.


«ΓΙΝΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ!»

Λίγες μέρες πριν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των πρώτων 1.700 επαγγελματιών οπλιτών έναντι 30.000 του δεδηλωμένου στόχου. Οι ιλουστρασιόν τυμπανοκρουσίες, η παρουσίαση του θεσμού ως διέξοδο για ανεργία και ανασφάλεια, η ένταξη του σε περίοπτη θέση σε περιοδικά τύπου «καριέρα», έρχεται σε μια γελοία - όσο και τραγική - αντίφαση με την «έρημο του πραγματικού» που αντιμετωπίζουν όσοι ήδη υπηρετούν ως ΕΠ.ΟΠ.

Το απαίτησε ο κος Μεϊμαράκης όμως: Ας μη γενικεύουμε… Στους 5 θανάτους σε ένα μήνα – νέο ρεκόρ για τον ελληνικό στρατό – οι 2 αφορούν ΕΠ.ΟΠ. Η αύξηση των θανάτων στο στρατό σε ρυθμούς επιδημίας προσβάλει τώρα εξίσου τους επαγγελματίες, τερματίζοντας βάναυσα μια «σίγουρη καριέρα».

Η εφαρμογή του νόμου για τους ΕΠ.ΟΠ., που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ, φέρνει και στην Ελλάδα τα προβλήματα κοινωνικής παθογένειας που προκαλεί η στρατολόγηση μισθοφόρων.
Στις γραμμές πλέον των στρατολογημένων νέων, με τα πιο ακραία εργασιακά και κοινωνικά αδιέξοδα, εντοπίζονται τα ίδια φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλους τους μισθοφορικούς στρατούς. Μαζικά προβλήματα ναρκωτικών και ποτού, ατυχήματα συχνά θανατηφόρα, αυτοκτονίες, παραβατική συμπεριφορά κάθε είδους είναι η καθημερινότητα των ένστολων επαγγελματιών αναλώσιμων.

Ποιος από αυτούς μπορεί να νοιώσει υπερήφανος για τη δουλειά που κάνει; Ποιος μπορεί να νιώσει υπερήφανος για την υποταγή του σε έναν από τους πιο «εκσυγχρονισμένους» μηχανισμούς πελατειακών σχέσεων; Εκτός από τη μετάθεση-μετάταξη εφέδρων, η πρόσληψη των ΕΠ.ΟΠ. είναι πλέον από τα βασικότερα εργαλεία προσωπικών σχέσεων συνδιαλλαγής βουλευτών και υπουργών με ψηφοφόρους.

Στρατός και κυβέρνηση στέλνουν στρατολόγους στα σχολεία (κυρίως στα τεχνικά λύκεια), προτείνουν ως διέξοδο από την ανεργία το θεσμό των ΕΠ.ΟΠ, προπαγανδίζουν στα στρατόπεδα το θεσμό των ΟΒΑ και ως part-time απασχόληση τους ΕΦΥΕΣ.

Επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις της ισχυρής Ελλάδας πρώτα διέλυσαν οικονομικά κι ερήμωσαν κοινωνικά ολόκληρες περιοχές σε Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο και αλλού. Τώρα περιμένουν να μετατρέψουν νέους ανθρώπους σε υποψήφιους δολοφόνους, που θα στελεχώνουν στρατούς κατοχής στο Νταρφούρ, τα Βαλκάνια, την Άπω Ανατολή. Στα νέα υποψήφια θύματα, που θα ανοίξουν το δρόμο για τα νέα Ελντοράντο του ελληνικού κεφαλαίου και των συμμάχων του στη λεηλατημένη περιφέρεια του καπιταλισμού.
Πάνω από 80% των ΕΠ.ΟΠ μόλις που πρόλαβε να τελειώσει κάποιο τεχνικό λύκειο. Πάνω από 80% προέρχεται από όλες εκείνες τις περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία και την απόγνωση: από τις φτωχογειτονιές της Αθήνας, ως την Πάτρα της νεκρής βιομηχανικής ζώνης, την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη – όπου ο ΕΠ.ΟΠ μοιάζει συχνά ως περίπου φυσιολογικός προορισμός ζωής.

Ο στρατός τους υποσχέθηκε ασφάλεια και καριέρα κι ύστερα τους έριξε στον μεσαίωνα της εργασίας χωρίς δικαιώματα, στις συνεχείς επανακρίσεις, στη λογική ημερομηνίας λήξης όταν θα είναι άχρηστοι για την πολεμική του ετοιμότητα.

Η όποια προσδοκία κατοχύρωσης μονιμότητας στο Δημόσιο καταρρέει βίαια είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω απολύσεως. Ο στρατός εξάλλου επιθυμεί την παρουσία μιας συνεχώς ανανεωμένης μάζας νέων προθύμων πραιτοριανών. Στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις, αναφέρεται ότι οι μισθοφόροι, μετά την «εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας», θα απολύονται οριστικά, «παρέχοντας δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης αυτής της κατηγορίας ανθρώπινου δυναμικού»!

Προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των ΕΠ.ΟΠ., την ώρα που το 2007 οι παραιτήσεις (όχι οι αποστρατείες λόγω προβλημάτων υγείας, ακαταλληλότητας) έφτασαν τις 1.200!
Ας μη γενικεύουμε. Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα: Την ίδια ώρα που υπάρχει ανάγκη για την αυξημένη επάνδρωση της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, με υποχρεώσεις σε ΝΑΤΟ και ευρωστρατό, το 20% των ΕΠ.ΟΠ. που μετατέθηκαν εκεί, παραιτήθηκε! Από τους 327 παραιτήθηκαν 65, 28 μόλις το έμαθαν και 37 αφού παρουσιάστηκαν. Μάλλον κάτι λέει αυτό για τις μονάδες αιχμής, το «καμάρι του ελληνικού στρατού».

Για το 2008 υπολόγιζαν ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των παραιτήσεων στο ποσοστό του 2007 ή και μεγαλύτερο.

Το 40% του δυναμικού του ΣΞ, που έχει δεσμευτεί το ελληνικό κράτος να παρέχει σε ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και η δύναμη 6.000 μονίμων σε 15 χώρες, πρέπει να είναι μάχιμοι, αποτελεσματικοί. Κυρίως πρέπει να είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν. Ο ελληνικός στρατός καταστέλλει εξεγέρσεις (Κόσσοβο 2004), σκοτώνει άμαχους (Αφγανιστάν Νοέμβριος 2005). Πίσω από την ιδιότυπη ομερτά που επιβάλλεται, αποδυκνείεται πως έχει θύματα από τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου, τραυματίες και απώλειες.

Στις Νατοϊκές Δυνάμεις Κατοχής του Κοσσόβου, βασική του αποστολή είναι η επάνδρωση των βάναυσων CRS (Μονάδες Καταστολής Πλήθους για καταστολή διαδηλώσεων) με ερπυστριοφόρα τυλιγμένα σε συρματόπλεγμα ώστε να μην μπορεί να γίνει προσέγγιση από διαδηλωτές.

Πρόσφατα ήρθε στο φως καταγγελία από μισθοφόρους της πρώτης αποστολής στο Κόσσοβο, το 1999. Το ελληνικό κράτος εξαπάτησε τους εμπλεκόμενους για την πραγματική κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας στο Κόσσοβο, τα καθήκοντα της ελληνικής αποστολής, την αδιαφορία για την ασφάλεια και διαβίωση τους. Οι συνθήκες που οδήγησαν σε εγκληματικές ενέργειες, αναπηρία και χρόνια ψυχολογικά προβλήματα είναι οι συνθήκες κάτω από της οποίες θα κληθούν να υπηρετήσουν οι χιλιάδες απελπισμένοι που θα στελεχώσουν τον ελληνικό στρατό.

Άλλες καταγγελίες θέλουν τις αρχές να δέχονται κλήσεις για διερεύνηση υποθέσεων κακοποιήσεων, βιασμών, λαθρεμπορίου από μέλη των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό. Στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες αυτών των αποστολών συμμετέχουν σε επικίνδυνες επιχειρήσεις σε εχθρικά εδάφη, ενώ οι κρατικοί μηχανισμοί διατείνονται πως έχουν μόνο υποστηρικτικά καθήκοντα! Αυτοί δεν έρχονται ξανά για να υπηρετήσουν σε μονάδες εντός συνόρων, έχοντας πάνω τους το στίγμα του θανάτου, της βίας, του πολέμου; Αναρωτιούνται για την εκτίναξη αυτοκτονιών και ατυχημάτων στο στρατό. Εμείς αναρωτιόμαστε: Πώς θα κλείσει ο κύκλος του αίματος που προκαλούν οι Ε.Δ., αν όχι πάνω στο ίδιο τους τελικά το δυναμικό;

Η εκτόξευση της ανεργίας και η επιδείνωση των όρων ζωής της νεολαίας δε λύνονται στο εργασιακό μέλλον του μισθοφόρου. Το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια δε βρίσκεται στην επένδυση στο μιλιταρισμό. Η έκρηξη των λιποταξιών στον αμερικάνικο στρατό - το πιο «λαμπρό» παράδειγμα μισθοφορικής πολεμικής μηχανής - ανάλογη με την έκρηξη των αυτοκτονιών, και των θανάτων στα πολεμικά μέτωπα, φανερώνει το τεράστιο αδιέξοδο που βιώνουν και θα βιώσουν οι έλληνες ΕΠ.ΟΠ.

Η άρνηση επαγγελματιών στρατιωτών του 27ου τάγματος πεζικού στη Γαλλία να πάνε στο Αφγανιστάν, ενάντια στην πολιτική Σαρκοζί που θέλει να αυξήσει των αριθμό των δυνάμεων εκεί, ανοίγει μια διαφορετική προοπτική για τη νεολαία, φανερώνει την ύπαρξη μιας διαφορετικής δυνατότητας. Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στον καιάδα της μισθοφορικής κατάταξης. Να διεκδικήσουμε με νέους συλλογικούς όρους το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία, μόρφωση και διαβίωση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6932 955437
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger