
Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο όπλο βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης, ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση. Πρόκειται για το όπλο αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ Τazer Μ-26.
Η Ελληνική Αστυνομία τα προμηθεύτηκε - όπως αποκάλυψε ο κ. Χηνοφώτης- λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε «μικρό αριθμό και κατανεμήθηκαν καταλλήλως προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις».
Η Ελληνική Αστυνομία αρνείται να αποκαλύψει τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν εναντίον πολιτών αυτά τα όπλα, τα οποία θεωρούνται άκρως επικίνδυνα. Μάλιστα, ενοχοποιούνται από Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, για δεκάδες θανάτους σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου χρησιμοποιούνται ευρέως.
Ήδη όμως έχουν γίνει και στη χώρα μας τρεις καταγγελίες πολιτών- ενός Έλληνα και δύο αλλοδαπών- οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια από Έλληνες αστυνομικούς με όπλα τέτοιου τύπου. Ωστόσο μέχρι την επίσημη παραδοχή από τον κ. Χηνοφώτη, η ΕΛ.ΑΣ. πεισματικά αρνούνταν πως διέθετε στο οπλοστάσιό της τα όπλα αυτά.
Στην απάντησή του ο κ. Χηνοφώτης υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο όπλο θα χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αεροπειρατείες και ομηρείες όταν αυτό απαιτηθεί, από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προς τούτο προσωπικό. Όπως όμως προκύπτει από αστυνομικές πηγές, εκπαίδευση τέτοιου είδους δεν έχει υπάρξει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολλά από τα όπλα που βρίσκονται στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε νησιά που αποτελούν πύλη εισόδου λαθρομεταναστών.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις των κατασκευαστών τους και τις αρχικές απόψεις ότι είναι ακίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων εναντίον των οποίων χρησιμοποιούνται, ευθύνονται για 320 θανάτους μέχρι σήμερα, όλους στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), όπου χρησιμοποιούνται εκτεταμένα», δηλώνει ο κ. Κοροβέσης. Το Τazer ως τεχνολογία ανακαλύφθηκε το 1969 από τον ερευνητή της ΝΑSΑ Τζακ Κόβερ, ο οποίος έδωσε στη συσκευή το όνομα του παιδικού του ήρωα Τομ Σουίφτ. Η πρώτη μορφή του όπλου δόθηκε για εμπορική χρήση το 1974, αλλά ακολούθησαν πολλές μετατροπές του όπλου που διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο θύμα και το παραλύει.
ΣΥΜΦΩΝΑ με την κατασκευάστρια εταιρεία, το όπλο που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να ακινητοποιήσει άτομο που βρίσκεται σε απόσταση 10,6 μέτρων από τον αστυνομικό. Από την κάννη του όπλου πετάγονται δύο μικρά καλώδια τα οποία διοχετεύουν ηλεκτρισμό στο σώμα, ακόμη και αν ο ύποπτος φοράει ρούχα.
Θύματα του Τazer έχουν περιγράψει ως τρομακτική την εμπειρία σύλληψής τους με το όπλο αυτό, το οποίο παραλύει τελείως τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον στο μοντέλο που έχει προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία μπορεί με την τοποθέτηση της ανάλογης κάψουλας το Τazer να μετατραπεί σε όργανο βασανισμού διοχετεύοντας ρεύμα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Το θύμα δεν παραλύει τελείως αλλά αισθάνεται αφόρητους πόνους. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Αμερικανικής Αστυνομίας, η οποία χρησιμοποιεί ευρέως το Τazer, «η λειτουργία του τοπικού πόνου είναι κατάλληλη όταν θέλεις να συλλάβεις κάποιον και να τον μεταφέρεις με το περιπολικό».

Πηγή: Εφημερίδα "ΝΕΑ"
Δημοσίευση σχολίου