Home » » Το χρονικό μιας πόλης ΄"φιλόξενης"

Το χρονικό μιας πόλης ΄"φιλόξενης"

Από giorgis , Τρίτη 3 Μαρτίου 2009 | 6:30 μ.μ.

Ένα χρονικό επιλεκτικών γεγονότων που μας υπενθυμίζουν το πόσο αφιλόξενη είναι αυτή η πόλη, αυτή η χώρα,αυτός ο κόσμος.

Tα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το απόγευμα της καθαράς Δευτέρας στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας κάθε άλλο παρά απρόοπτα είναι.

Η δολοφονική επίθεση εναντίον του Αφγανού πρόσφυγα από οδηγό της νταλίκας, όσο και η ωμή βία σε μετανάστες και αλληλέγγυους από της δυνάμεις καταστολής που ακολούθησε, έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη πλέον αλυσίδα του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έντονη κλιμάκωση.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα,σχεδόν καθημερίνα, είτε εντός του λιμανιού είτε κατά μήκος της παραλιακής ζώνης είτε στον καταυλισμό των προσφύγων ένα επικίνδυνα ρατσιστικό μέτωπο με πρωταγωνιστές λιμενικούς, αστυνομία, παρακρατικούς, αγανακτισμένους πολίτες – με καθοδηγητή το σύλλογο "Η πόλις Εάλω"- έχει εξαγριωθεί εναντίον αδύναμων και εξαθλιωμένων ανθρώπων. Παρακάτω ορισμένα από τα γεγονότα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, αλλά και κάποια από πληροφορίες από Αφγανούς, που δυστυχώς δεν φανερώθηκαν.

Στις 8 Σεπτέμβρη λιμενικοί ξυλοφορτώνουν άγρια 3 μετανάστες εντός του λιμανιού, στέλνοντας έναν εξ αυτών στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση. Εκεί, τον υποδέχονται άντρες της ασφάλειας Πατρών, όπου τον ανακρίνουν επι ώρες. Οι φυσικοί αυτουργοί του ξυλοδαρμού… άφαντοι.

Στις αρχές Γενάρη ο Ο Σαμίρ Μπαρακουέι, 19 χρονών, μετανάστης από το Αφγανιστάν χάνει δάχτυλο του δεξιού του χεριού, από γκλομπς λιμενικών που έπεσαν πάνω του και άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα, ενώ στο παρελθόν, σε άλλη μια απόπειρα διαφυγής, του είχαν σπάσει και το σαγόνι.
Η Ε.Δ.Ε που διατάζει ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας δείχνει… τίποτα.

Την ίδια περίοδο, τόσο ξυλοδαρμοί όσο και πτώσεις από φορτηγά ή ατυχήματα με διερχόμενα Ι.Χ., στην προσπάθειά των μεταναστών να ξεφύγουν από τα κομάντο του λιμενικού, τραυματίζονται, πότε ελαφρά και πότε σοβαρότερα. Αυτό αποτελεί πλέον την καθημερινή ,κυριολεκτικά, είκονα στο λιμάνι της Πάτρας, μέσα και έξω απ΄αυτό.

Ένα ακόμα περιστατικό ωμής βίας στη χρονική αυτή περίοδο , ο άγριος ξυλοδαρμός Αφγανού πρόσφυγα από λιμενικούς. Σύμφωνα με μαρτυρία ανθρώπου του κοντινού του περιβάλλοντος, αφού τον είχαν σαπίσει στο ξύλο, τον απείλησαν με μήνυση για εναντίον τους επίθεση, αν κινούνταν νομικά κατά των λιμενικών.

Ο Γενάρης κλείνει για τους κολασμένους πρόσφυγες με μια φωτιά που καίει το ένα τρίτο του καταφυγίου τους, αφήνοντας άστεγους περίπου 500. Εδώ, πρωταγωνιστές είναι αγανακτισμένοι πολίτες με μπροστάρηδες μέλη της ΄΄πόλις εάλω΄΄, που προσπάθησαν να εμποδίσουν οχήματα της πυροσβεστικής να πλησιάσουν τις φλεγόμενες παράγκες. Ο εν λόγω σύλλογος έχει βεβαρημένο παρελθόν…

Τον Νοέμβρη , ενώ μία ομάδα Αφγανών προσπαθούσαν να στίσουν μερικές παράγκες για να ζεσταθούν, μέλη και πάλι του ρατσιστικού αυτού συλλόγου, σε συνεργασία με την αστυνομία, τους, οδηγούν στο αυτόφωρο δύο ανήλικους από αυτούς και η δικαιοσύνη τους δίνει 2 και 3 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.

Ο σύλλογος αυτός κατ΄ επανάληψη έχει δημιουργήσει εντάσεις στον καταυλισμό και τις ζωές των προσφύγων, είτε κατά τη διάρκεια τοποθέτησης παραγκών είτε κατά τη διάρκεια επίσκεψεων δημοσιογράφων και ομάδων αλληλεγγύης, σε στιγμές δηλαδή που βλέπουν να υπάρχει ένας πυρήνας ενδιαφέροντος, στήριξης και προβολής των προβλημάτων των μεταναστών. Χαρακτηριστικά, μετά την πυρκαγιά, οι γιατροί χωρίς σύνορα που βρίσκονται στον καταυλισμό, είχαν δώσει σε Αφγανό που συνεργάζεται μαζί τους μια τέντα για να τη μεταφέρει εντός του καταυλισμού και μέλος της ΄΄πόλις εάλω΄΄ προσπαθούσε να τον εμποδίσει να τη μεταφέρει, βρίζοντας και προπυλακίζοντάς τον, ενώ παλιότερα είχε λογομαχήσει με φωτορεπόρτερ που τραβούσε φωτογραφίες από τον καταυλισμό. Ο ρατσισμός που οδηγεί …στην τρέλα.

Μέσα σ΄ όλα αυτά το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη έκαναν την εμφάνισή τους φασιστικά στοιχεία, όπου πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον μεταναστών με μαχαίρια και γκλόμπς. Χαρακτηριστικά είναι το μαχαίρωμα Αφγανού έξω από τον καταυλισμό από διερχόμενο Ι.Χ. , όπως και οι επιθέσεις σε μετανάστες το βράδυ 9ης Δεκέμβρη από παρακρατικούς, λίγες ώρες μετά την επίθεση εναντίον διαδήλωσης για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τέλος, μαρτυρίες μεταναστών λένε ότι έχει συμβεί οι αστυνομικές δυνάμεις να μεταφέρουν συλληφθέντες μετανάστες με κλούβες εκτός Πάτρας, σε ερημικές περιοχές , και αφού τους ξυλοφορτώσουν, τους παρατάνε… στη μέση του πουθενά. Επιπλέον, εκατοντάδες παράνομες απελάσεις τους τελευταίους μήνες προς Τουρκία, η πλειοψηφία των οποίων συλλαμβάνεται στην Πάτρα, στέλνεται στην Αθήνα και από εκεί εντελώς αυθαίρετα προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Αυτή είναι συνοπτικά η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά ,πλέον, οι μετανάστες στην "πολιτισμένη" και "φιλόξενη" πόλη της Πάτρας.
Στις αρχές Μάρτη, υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία από Αφγανό ότι, βρέθηκε νεκρός εντός της λιμενικής ζώνης της Πάτρας πρόσφυγας, κρυμμένος κάτω από φορτηγό. Το ανατριχιαστικό του συμβάντος είναι ότι δεν έχει πάρει δημοσιότητα , κάτι που οδηγεί στην υποψία απόκρυψής του αν κάτι τέτοιο είναι αληθές.

Πηγή: Indymedia Πάτρας
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger