Μπορεί να κατάργησε την κουκούλα αλλά φόρεσε τη μάσκα της υποκρισίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Ο «κουκουλονόμος» φεύγει, ο τρομονόμος όμως παραμένει. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ «ξηλώθηκε», όμως το καθεστώς μηδενικής ανοχής επιτείνεται.
Η νέα κυβέρνηση απαλείφει μεν τις ακραίες και καταδικασμένες από την κοινωνία εκδηλώσεις του αστυνομικού κράτους που επιχείρησε να καθιερώσει η ΝΔ, ωστόσο συνεχίζει την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Σε αποστολή ρουτίνας προς εκτέλεση των νέων πάγιων εντολών βρίσκονταν οι αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα την Τετάρτη το βράδυ, όταν συνέλαβαν εντελώς αδικαιολόγητα μετά από εκδήλωση σε κεντρικό καφέ της πλατείας Εξαρχείων, δημοσιογράφους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου Δημήτρη Παπαχρήστου.
Το περιστατικό αυτό στάθηκε η αφορμή για την καρατόμηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ Δημήτρη Τσιατούρα, ωστόσο η δημόσια «συγγνώμη» του υπουργού ήταν περισσότερο διπλωματικός ελιγμός για το πολιτικό «φάουλ» παρά απολογία για την ουσία της υπόθεσης.
Το ίδιο βράδυ που ζήτησε την παραίτηση του Δ. Τσιατούρα, ο Μ. Χρυσοχοίδης δήλωνε στο Μέγκα πως «η ανομία έχει θεριέψει επικίνδυνα» και χαρακτήριζε τα Εξάρχεια ως ορμητήριο των «χούλιγκαν». «Δεν θα ανεχτούμε από 'δω και μπρος καθεστώς ανομίας», είχε μάλιστα δηλώσει κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου στις 9 Οκτωβρίου.
Το λάθος των αστυνομικών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, δεν ήταν ότι προχώρησαν σε αναιτιολόγητες συλλήψεις αλλά ότι δεν γνώριζαν πως τα πρόσωπα που μπουζουριάσαν ήταν ευρύτερα γνωστά από την επαγγελματική και πολιτική τους δράση. Φύλλο δεν θα κουνιόταν στα κεντρικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αν στη θέση τους βρισκόταν κάποιος ανώνυμος πολίτης.
Το νέο δόγμα για το κέντρο της Αθήνας αλλά και για τις διαδηλώσεις είναι προληπτική καταστολή και προκλητική αστυνομική παρουσία.
Ακόμα, η νέα ηγεσία του υπουργείου δεν κρύβει ότι επρόκειτο ούτως ή άλλως να απαλλάξει τον Δ. Τσιατούρα από τα καθήκοντα του, τερματίζοντας μια σταδιοδρομία που είχε στιγματιστεί ανεξίτηλα αλλά χωρίς συνέπειες από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πέρσι τον Δεκέμβρη.
Η απόλυση του εντάσσεται λοιπόν στην άλωση του μηχανισμού της Δεξιάς στο κράτος από τη νέα κυβέρνηση, χωρίς να συνιστά κάποια αλλαγή κατεύθυνσης.
Φυσικά, συνιστά κατάκτηση η κατάργηση της απαράδεκτης νομοθετικής διάταξης που τιμωρούσε με βαρύτατες ποινές όσους αλλοίωναν ή κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους όταν διαδήλωναν. Οφείλεται στην πίεση του κινήματος υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων και βάζει τέρμα σε ένα νόμο που χαρακτηρίστηκε από αντισυνταγματικός ως φαιδρός.
Οι τρεις νεαροί που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια πορείας στη Νίκαια και βαρύνονταν με κακουργήματα βάσει του «κουκουλονόμου» αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Ο φάκελος βρίσκεται στον Β' Ανακριτή Πειραιά και οι κατηγορούμενοι πλέον περιμένουν την κλήση τους σε δίκη, η οποία θα διεξαχθεί υπό το νέο νομικό καθεστώς.
Νομικοί ωστόσο κύκλοι εξέφρασαν στο "Πριν" τις επιφυλάξεις τους για την αλλαγή της διάταξης. «Φοβόμαστε μήπως παραμείνει η ουσία του κουκουλονόμου, σε περίπτωση που απλά εξειδικευτεί τι εννοεί ο νομοθέτης ως καλυμμένα χαρακτηριστικά», επισήμαναν.
Σε κάθε περίπτωση, πιο σοβαρή απειλή για τα δικαιώματα αποτελεί ο τρομονόμος, ο οποίος παραμένει σε ισχύ και βαραίνει 25 νέα παιδιά που διαδήλωναν πέρσι τον Δεκέμβρη στη Λάρισα για τη δολοφονία του Αλέξη.
Από τους συλληφθέντες της Λάρισας οι 17 είναι ανήλικοι, κι όμως κατηγορούνται ότι συνέστησαν τρόμοκρατική οργάνωση!
Το νόμο αυτό, που έφερε στη Βουλή και ψήφισε από κοινού με ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ το 2001, δεν προτίθεται να τον καταργήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ούτε βέβαια και τον «τρομονόμο 2», τον 3251/2004, που ψήφισε η ΝΔ. Σύμφωνα τους νόμους αυτούς, η κατάληψη δρόμων ή δημόσιων κτιρίων συνιστά τρομοκρατική πράξη.
Η νέα κυβέρνηση κινείται μάλλον στην αντίθετη κατεύθυνση, αφού ανακινεί εκ νέου την τρομο-φιλολογία με την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.
Ούτε βέβαια το νόμο της Μ. Γιαννάκου σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ να καταργήσει, σύμφωνα με τον οποίο οι χώροι του ασύλου περιορίζονται σε συγκεκριμένα κτίρια.
Αλλαγή στρατηγικής θα συνιστούσε υιοθέτηση των αιτημάτων που προβάλλουν σήμερα οι κινήσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα: Κατάργηση των τρομονόμων, αφοπλισμός της αστυνομίας, απαγόρευση χρήσης βίας και χημικών κατά τις λαϊκές κινητοποιήσεις, τερματισμός της ατιμωρησίας για αστυνομικούς που καταχρώνται την εξουσία του νόμου. Με ανάλογο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη πορεία που διοργάνωσε η Κοινή Δράση Αλληλεγγύης όπου συμμετείχα πάνω από 2.000 άτομα.
Πηγή: Εφημερίδα "Πριν"
Εκδήλωση του Μετώπο Λαϊκού Αγώνα «Ηλέκτρα Αποστόλου»
-
Λάβαμε και παραθέτουμε: Hip – Hop live για δικαστικά έξοδα συντρόφων το
Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 20:30 στο χώρο του
Πριν από 34 δευτερόλεπτα
Δημοσίευση σχολίου