Στα πλαίσια μιας γενικότερης κίνησης νεοφιλελεύθερων ιδιωτικοποιήσεων, ή/και λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ΣΔΙΤ, κτλ, έχουμε δει τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα σωρό κλάδους και τομείς.
Στις "πρωτοπόρες" ΗΠΑ, έχουμε τώρα και τα πρώτα δείγματα πυροσβεστικής που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η οποία σβήνει φωτιές μόνο αν έχετε να την πληρώσετε.
Όπως μαθαίνουμε από ένα ρεπορτάζ του ABC, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ η πυροσβεστική ζητά χρήματα για τα κατάσβεση πυρκαγιών από τα θύματα - αναφέρει για παράδειγμα μια οικογένεια που, όταν έπιασε φωτιά το σπίτι στο οποίο έμεναν, η πυροσβεστική τους ζήτησε 28.000 $ για την πυρόσβεση, και οι άνθρωποι έμειναν άναυδοι, ενώ δύσκολα θα βρουν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν για το [μισοκαμμένο] σπίτι τους που τους "έσωσε" η πυροσβεστική.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει ότι έναν αιώνα πριν, όταν το λαικό κίνημα ήταν σε μια παρόμοια κατάσταση "χειμερίας νάρκης" με τη σημερινή, στις ΗΠΑ η πυροσβεστική ήταν και τότε ιδιωτική - δεν είναι δηλαδή πρωτοφανές αυτό το πράγμα, αντίθετα είναι επιστροφή σε καταστάσεις που μας γυρίζουν πολύ πίσω (και όχι μόνο χρονολογικά βέβαια)...
Όπως παρατηρεί ένα σχετικό άρθρο, το σύστημα "ελεύθερης αγοράς" στην "αγορά πυρόσβεσης" δε δούλεψε και πολύ καλά, διότι η πυροσβεστική απλά αγνοούσε τις φωτιές που ξεσπούσαν σε κτίρια/μέρη που δεν πλήρωναν, και οι φωτιές εξαπλώνονταν και σε διπλανά κτίρια, κτλ. Ζούγκλα δηλαδή.
Και όμως, αυτά τα πράγματα επανέρχονται, ενώ ένα άρθρο του MSNBC από το 2008 παρουσιάζει τη διαμόρφωση μιας κατάστασης όπου όσοι μπορούν να πληρώνουν θα έχουν προστασία από πυρκαγιές, οι υπόλοιποι θα είναι "στο έλεος του Θεού" (=ευφημισμός για το ότι θα είναι εντελώς αβοήθητοι, με εξαίρεση βέβαια τυχόν γείτονες, φίλους, κτλ).
Τα επιχειρήματα είναι γνωστά, άλλωστε είναι τα ίδια με τα οποία διάφορα think tank υπέρ των "ελεύθερων" αγορών δίνουν την ευκαιρία στους ιδιώτες να πλουτίσουν σε ολοένα και περισσότερα πεδία. Δείτε για παράδειγμα ένα παλιότερο (από το 1992) κείμενο του Reason Foundation, στο συνοδευτικό .pdf του οποίου αναφέρεται από τότε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της πυροσβεστικής, με τα γνωστά επιχειρήματα περί "περικοπών εξόδων", να απολυθεί προσωπικό και στην πυροσβεστική, να προσληφθούν συμβασιούχοι (κάτι που έχει γίνει ήδη και στη Ελλάδα), να υπάρχει μικρότερη αναλογία πυροσβεστών/περιοχή, κτλ.
Είναι κάπως σαν τη μονόπολυ, όσα περισσότερα τετραγωνάκια κατέχεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να κυριαρχήσεις, με όλους τους άλλους να χρεωκοπούν - μόνο που εδώ δε μιλάμε για επιτραπέζια παιχνίδια, μιλάμε για πραγματικούς ανθρώπους και πραγματική φτώχεια.
Αυτοί όμως που δεν έχουν τετραγωνάκια, ίσως θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι θα ήταν οι κατεξοχήν ωφελημένοι από το σταμάτημα της μονόπολυς αυτής, και έχουν κάθε συμφέρον να λήξουν αυτό το παιχνίδι, και να "παίξουν" κάτι άλλο...
ΥΓ1: Εδώ και ένα σατυρικό βίντεο που κυκλοφορεί στο internet για την ιδιωτικοποίηση τς πυροσαβεστικής - "για να γελάσουμε και λίγο":
ΥΓ2: Εννοείται ότι η πυροσβεστική είναι απλά ένα παράδειγμα, στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια κίνηση, η πυροσβεστική δεν έχει "άμεσο" κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, προς το παρόν πωλούνται άλλα (τελευταίο παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κτλ), και όσο πιέζουν ντόπιοι και ξένοι πλουτοκράτες, χωρίς κανένας να μιλάει, τόσα περισσότερα θα αρπάζουν.
ΥΓ2: Εννοείται ότι η πυροσβεστική είναι απλά ένα παράδειγμα, στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια κίνηση, η πυροσβεστική δεν έχει "άμεσο" κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, προς το παρόν πωλούνται άλλα (τελευταίο παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κτλ), και όσο πιέζουν ντόπιοι και ξένοι πλουτοκράτες, χωρίς κανένας να μιλάει, τόσα περισσότερα θα αρπάζουν.
Ωστόσο το παράδειγμα της πυροσβεστικής δείχνει ότι αν δε μπει ένα φρένο από το λαό, η άρχουσα τάξη δε θα σταματήσει ούτε στην πυροσβεστική, ούτε πουθενά...
Δημοσίευση σχολίου