Home » , » Τι γίνεται με τη Γερμανία και την ευρωζώνη [2]

Τι γίνεται με τη Γερμανία και την ευρωζώνη [2]

Από ciaoant1 , Τρίτη 11 Μαΐου 2010 | 8:53 π.μ.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του "πακέτου σωτηρίας"-μαμούθ της ευρωζώνης (+ΔΝΤ), είχαμε δει σε ανάρτηση μας με τίτλο "Τι γίνεται με τη Γερμανία και την ευρωζώνη" την πιθανότητα η Γερμανία να γυρίσει πίσω στο μάρκο, ειδικά από τη στιγμή που δύσκολα θα δεχτούν οι λαοί των προτεκτοράτων της (όπως η Ελλάδα) να κάνουν τόσες πολλές υποχωρήσεις με τόσο απότομο και βίαιο τρόπο.

Μετά την ανακοίνωση του "πακέτου στήριξης", αξίζει να ασχοληθούμε ξανά με το θέμα, και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται:

Η Γερμανία έδωσε λεφτά για τώρα, κάτι αναμενόμενο για τώρα, αλλά απλά καθυστερεί το πρόβλημα, με σκοπό να απορροφήσει ότι έχει απομείνει από κράτη όπως η Ελλάδα, και να διασφαλίσει χρόνο για να βρει άλλους πελάτες για τα προιόντα της (αυτό σημειωτέον είναι παγκόσμιο πρόβλημα του καπιταλισμού - έχουν φτωχύνει τόσο πολύ τους λαούς, που οι εργάτες αδυνατούν να αγοράσουν αυτά που παράγουν σε παγκόσμια κλίμακα)

Σε βάθος χρόνου

Και στόχος είναι ακριβός αυτός:

Κράτη όπως η Ελλάδα θα μείνουν σε ημιθανή κατάσταση, και με τις αποπληθωριστικές πολιτικές που ακολουθούνται, θα ξεπουληθούν τα πάντα (ότι έχει απομείνει), σε τιμή-ευκαιρία.

Το bloomberg μας λέει ενημερωτικά τα εξής:
European policy makers unveiled an unprecedented loan package worth almost $1 trillion and a program of bond purchases to stop a sovereign-debt crisis that threatened to shatter confidence in the euro.

The 16 euro nations agreed in a statement to offer as much as 750 billion euros ($962 billion), including International Monetary Fund backing, to countries facing instability and the European Central Bank said it will buy government and private debt.

“A very thick line has been drawn in the sand,” said Andrew Bosomworth, Munich-based head of portfolio management at Pacific Investment Management Co. and a former ECB official. “This is all in. What more could they have done?”
Αυτό λοιπόν το πρόγραμμα είναι κατά μία έννοια αντίστοιχο με το πρόγραμμα της FED στις ΗΠΑ, με εκτύπωση χρήματος από το πουθενά (προκειμένου να αγοραστούν τα κρατικά ομόλογα). Είχαμε δει στο άρθρο "Η Ελλάδα δεν είναι πλέον παρά ένα προτεκτοράτο" ότι

όλοι "κρέμονται" από τη Γερμανία πλέον, καθώς αυτή κουμαντάρει τα οικονομικά της ευρωζώνης (χαρακτηριστικό είναι το ότι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τύπωσε 60 δις, η Μέρκελ το σταμάτησε αμέσως σχεδόν.
Η ΕΚΤ δηλαδή είχε ξανατυπώσει χρήμα παλιότερα, όπως είχαμε δει τότε, αλλά η Γερμανία είχε βάλει φρένο, και το πράγμα σταμάτησε. Τώρα, και η Γερμανία σέρνεται σε ένα παγκόσμιο "χορό" εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος, με μόνη εναλλακτική το χρυσό (είναι το μόνο πράγμα που θα μείνει σταθερό, μιας και δεν πληθωρίζεται. Η "άνοδος" του χρυσού είναι όπως έχουμε πει στην πραγματικότητα κάθοδος των νομισμάτων, που όμως δεν παρουσιάζεται έτσι στους λαούς, ώστε να μην καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα χάνουν τον όποιον πλούτο τους επενδύοντας σε νομίσματα αντί να επενδύουν στο χρυσό).

Η χθεσινή απόφαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία πακέτου στήριξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης που πλήττονται από κερδοσκοπικές επιθέσεις αποτελεί «Déjà vu» της απόφασης που έλαβε το φθινόπωρο του 2008 ο Λευκός Οίκος για να στηρίξει τις αμερικανικές τράπεζες, λέει ο «γκουρού» των αγορών, Έντ Γιαρντένι.

Τότε, στον απόηχο της κατάρρευσης της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, λέει ο διάσημος οικονομολόγος, η Ουάσιγκτον αποφάσισε την ίδρυση ενός πακέτου στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου, το περίφημο TARP, με συνολικούς πόρους 700 δισ. δολ., σε μια προσπάθεια να προκαλέσει «Σοκ και Δέος» στις παραπαίουσες τότε αγορές και να πυροδοτήσει την ανάκαμψή τους.

Το ίδιο επιδίωξαν να κάνουν και οι υπουργοί Οικονομικών των 27, προσθέτει ο κ. Γιαρντένι. Γι’ αυτό λέει συζητούσαν μέχρι τα ξημερώματα προκειμένου να συμφωνήσουν στην ίδρυση ενός ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης και να ανακοινωθεί πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών. Έτσι, θα επιτυγχάνονταν, όπως επιβεβαιώνει και το πάρτι που στήθηκε τη Δευτέρα στις ευρω-αγορές, το «Σοκ και Δέος Νο. 2!»


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=28651147
Συνταγή ΗΠΑ και Βρετανίας για την αντιμετώπισης της κρίσης: Δημιουργία Ταμείου 750 δισ. ευρώ για τη Διάσωση Χωρών της Ευρωζώνης - Εν μια νυκτί μεταμόρφωση της ΕΚΤ, που πλέον θα αγοράζει ιδιωτικά και κρατικά ομόλογα από τη δευτερογεννή αγορά, τυπώνοντας κατ' ουσία χρήμα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=28655171
Ο χρυσός βέβαια έπεσε αμέσως με την ανακοίνωση του πακέτου, η Κίνα πανηγύρισε, διότι δε θέλει καταρρεύσεις, κτλ και ανέβηκαν οι μετοχές - αυτό όμως είναι βραχυπρόθεσμο:

Οι καπιταλιστές χαίρονται διότι θα έχουν χρήμα να επενδύσουν, και προσωρινά ο φόβος έλλειψης ρευστότητας απομακρύνθηκε: Άρα, γιατί να φυλάξουν τα χρήματα τους (χρυσό), αντί να τα επενδύσουν (μετοχές), και έτσι να πλουτίσουν? Αυτό είναι που τελικά θέλουν άλλωστε, η φύλαξη του πλούτου (με το χρυσό που μένει σταθερός) είναι προσωρινή, μέχρι να πέσουν οι μισθοί των εργατών, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό κέρδους των καπιταλιστών, το κεφάλαιο θέλει να αυγατίζει, όχι να μένει στάσιμο

Όμως, μακροπρόθεσμα, τα μέτρα αυτά δεν αρκούν:

Ο Jim Rickards εξηγεί στο παρακάτω βίντεο ότι όπως ο Σόρος κάποτε γονάτισε την αγγλική λίρα, έτσι και τώρα, αν θέλουν, μπορούν να "γονατίσουν" το ευρώ:

"Look at what Soros did to the Bank of England in 1992 - he went after them, they had a finite amount of dollars, he was selling sterling and taking the dollars, and they were buying the sterling and selling the dollars to defend the peg. All he had to do was sell more than they had and he wins. But he needed real money to do that. Today you can break a country, you don't need money you just need synthetic euroshorts or CDS. A trillion dollar bailout: Goldman can create 10 trillion of euroshorts. So it just dominates whatever governments can do. So basically Goldman can create shorts faster than Europe can create money."

Just wait until Europe finally realizes that the CDS "speculators" had all the cards in the poker game all along.


Ο Simon Johnson, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και τώρα στο ΜΙΤ παρατηρεί πως πολλά θέματα δε συζητήθηκαν καν (πχ η Ιρλανδία), ενώ μπαίνει και λίγο πιο 'βαθιά" στο πρόβλημα, λέγοντας ότι:
The eurozone apparently did not even discuss the situation in Ireland, which seems increasingly troubling.
...
The underlying problem in the euro zone is that Portugal, Ireland, Italy, Greece, and Spain are locked into a currency which means they are uncompetitive in trade terms while they are also running large budget deficits.
Πάνε να "σώσουν το ευρώ" - μα το ευρώ είναι πηγή ανισορροπιών, μόνο κράτη όπως η Γερμανία μπορούν να το αντέξουν τόσο ψηλά, οι υπόλοιποι υποφέρουν, μιας και τα προιόντα που παράγουν είναι μη ανταγωνιστικά με καθαρά καπιταλιστικούς όρους, είναι πιο ακριβά από αντίστοιχα άλλων χωρών, και χωρίς υποτίμηση μένουν απούλητα, επιχειρήσεις κλείνουν ή/και μεταναστεύουν.

Έτσι, τα χρέη όμως μεγαλώνουν, δε μικραίνουν. Αλλά θα μου πεις, μερικοί βολεύονται με τα χρέη, έτσι δεν είναι? Θα έρθουν ως "σωτήρες" να μας δανείσουν, θα αρπάξουν ότι βρουν, και μετά "άντε γειά"...

Ο Buiter της Citigroup το λέει ξεκάθαρα:

W. Buiter: "Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν αρκεί από μόνος του"
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της στην επόμενη τριετία εκφράζει ο επικεφαλής των αναλυτών της Citigroup Willem Buiter.


http://athenstock.blogspot.com/2010/05/w-buiter.html
Επίσης, αξίζει να δούμε και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας - αυτή ήταν θεωρώ "η πρώτη και τελευταία" φορά που η Γερμανία δίνει "πακέτο σωτηρίας":

Βαριά πολιτική ήττα υπέστη η Α. Μέρκελ
Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να αποκομίσουν κέρδη, χάνοντας επίσης μέρος της εκλογικής τους επιρροής. Μεγάλοι κερδισμένοι τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς, καθώς αμφότερα είδαν τα ποσοστά τους να διπλασιάζονται.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=28601151
Η Αριστερά συσπειρώνει το προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας, όμως τα κυβερνώντα κόμματα αδυνατούν να πείσουν για τα πακέτα σωτηρίας σε τράπεζες και σε κράτη τους Γερμανούς, που πολύ θα ήθελαν το μάρκο (όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις που έχουμε δει κατά καιρούς). Και όσο ο Γερμανικός λαός φτωχαίνει, και τα δις φεύγουν "από εδώ και από εκεί", αλλά όχι για αυτούς, θα φωνάζουν και μένει να δούμε αν -ίσως και από συντηρητική σκοπιά- θα ζητήσουν έξοδο από το ευρώ.

Αλλά και κομμάτια της γερμανικής άρχουσας τάξης, ειδικά τα λιγότερο διεθνοποιημένα κομμάτια του γερμανικού κεφαλαίου, καθώς και αυτοί που θυμούνται την ιστορία της Γερμανίας με τον υπερπληθωρισμό, δε βλέπουν με καλό μάτι όλα αυτά τα γεγονότα. Το spiegel για παράδειγμα γράφει σήμερα τα εξής:


Euro Zone Could Still Fall Apart

It is also of concern that the European Central Bank (ECB) is to buy government bonds from deficit countries. That weakens the bank's credibility. After all, it is not just the financial markets but also many citizens who worry about whether the euro can remain stable in the face of all the member states' huge debts. The lesson from history, that governments like to use inflation as an escape route, makes many deeply wary. In that regard, any attack on the ECB's independence is fatal.

Whether the rescue package will protect the euro from collapsing in the long term depends on how seriously the deficit countries are about consolidating their budgets. If discipline is lacking, despite the IMF oversight, then the currency union could still break apart.

Countries like Germany that had a strong currency before the euro could then feel forced to leave the euro zone and push forward with a smaller and stronger currency union. That, however, looks far less likely after this weekend's events. Greece, Spain and Portugal have now agreed to make even more of an effort to clean up their public finances.

Επίσης, ο Τρισέ παραδέχτηκε ότι μερικά από τα μέτρα, και ειδικά στο θέμα της αγοράς ομολόγων (=εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος) ΔΕΝ πάρθηκαν με ομοφωνία (δεν είπε ποιος διαφώνησε, αλλά όλοι μπορούμε να μαντέψουμε με σχετική ακρίβεια, έτσι δεν είναι?):
European Central Bank President Jean- Claude Trichet indicated the bank’s decision to buy government and private bonds wasn’t supported by all 22 Governing Council members.

“On some of the decisions there was unanimity, I won’t give details, and on some there was an overwhelming majority,” Trichet said in an interview with Bloomberg Television today in Basel, Switzerland. “On bond purchases we had an overwhelming majority.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η στάση της Αγγλίας, που δε δέχεται να συνεισφέρει λεφτά (η ΗΠΑ δίνει μέσω του ΔΝΤ - τόσα και τόσα έχει εκτυπώσει άλλωστε, τόσα έχει αρπάξει από τους λαούς με τα "πακέτα σωτηρίας", ας δώσει και μερικά ακόμα για τους δανειστές μας, ώστε να μείνει το καπιταλιστικό σύστημα όρθιο λίγο ακόμα, μέχρι να μας τα πάρουν όλα, και μετά βλέπουμε):
Ντάρλινγκ: "Δεν θα στηρίξουμε το ευρώ"
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=28577147

Η Σουηδία θεωρεί "μη ρεαλιστική" τη στάση της Αγγλίας - λες και ζούμε σε "όμορφο κόσμο, αγγελικά πλασμένο":
Σουηδία: «Μη ρεαλιστική» η άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης

Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών έκρινε σήμερα «μη ρεαλιστική» την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των χωρών της ευρωζώνης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η Σουηδία ή η Βρετανία, θα επηρεαστούν το ίδιο με τις χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης.

«Είναι εντελώς μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι δεν πρέπει να βοηθήσει», δήλωσε ο Άντερς Μποργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη.

«Το Λονδίνο είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Αν πάψουν να λειτουργούν η χρηματοδότηση και οι πληρωμές προς τις τράπεζες, δεν θα περάσουν παρά λίγες ημέρες προτού επηρεαστούν δραματικά οι οικονομικές αγορές του Λονδίνου», υπογράμμισε ο Μποργκ.

Αν και δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ, η Σουηδία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει «ανάλογα με την περίσταση» και σε περίπτωση ανάγκης ενεργοποίησης του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για τις 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Μία πιθανή ευρωπαϊκή οικονομική κρίση θα ανέτρεπε όλες τις σουηδικές εξαγωγές, δήλωσε ο Μποργκ δικαιολογώντας την απόφαση της χώρας του.

Δεν έχει άδικο ο Σουηδός, αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον τρομερής όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι πολύ δύσκολο για την Αγγλία να συνεισφέρει λεφτά για την ευρωζώνη...
η Γερμανία θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά για το αν τη συμφέρει να κρατήσει τις αποικίες της. Στο κάτω κάτω της γραφής, τις ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ τις πετάς, δεν τις κρατάς, έτσι δεν είναι?
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger