Home » » Μια έρευνα που πέρασε στο ... ντούκου

Μια έρευνα που πέρασε στο ... ντούκου

Από giorgis , Κυριακή 30 Μαΐου 2010 | 9:08 π.μ.

Η συντριπτική πλειοψηφία τωνεπιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους. Είναι οι λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή η αγορά λοιπόν είναι που πλήττεται και θα πληγεί με σφοδρότητα τους επόμενους μήνες, αναγκάζοντας άλλες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και άλλες να απολύσουν κατά δεκάδες τους εργαζόμενους που απασχολούν.
Άλλωστε πρώτος και κύριος στόχος είναι η μισθωτή εργασία με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Αυτά τα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα και επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή ευρήματα προκύπτουν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc: η οποία προβλέπει τουλάχιστον 60 χιλιάδες απολύσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2010 μόνο στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων! Δηλαδή 333 (διαφορετικοί) συνάνθρωποι μας βρίσκονται και θα βρίσκονται χωρίς δουλειά καθημερινά μόνο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.
Αν κάνουμε τις αναγωγές στο σύνολο των εργαζομένων και προσθέσουμε και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τότε φτάνουμε με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς στα εξωφρενικά νούμερα των πάνω από 500 απολύσεων καθημερινά.
Ακόμα, σύμφωνα με τη Marc, το δεύτερο εξάμηνο του 2009 απολύθηκαν σχεδόν 104 χιλιάδες εργαζόμενοι όταν μόλις το 2,2% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αύξηση της απασχόλησης.

Ο άλλος πόλος, του ίδιου όμως προβλήματος, είναι η καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων. Όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), σχεδόν το 20% των ιδιοκτητών καθυστερεί συστηματικά να εξοφλήσει το μηνιαίο μισθό του εργαζομένου του ενώ σε σχέση με το 2009 στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το 25,7% έχει ήδη απολύσει από 1 μέχρι και 6 εργαζόμενους.

Πηγή: Εφημερίδα "Δρόμος"
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

30 Μαΐου 2010 στις 5:25 μ.μ.

Να η εφαρμογή του "Αναπτυξιακού" σας νόμου. Μεγάλη αλυσίδα Super Market , Ελληνικών συμφερόντων (Atlantik) βρίσκεται στην φάση ξεσκαρταρίσματος του διαθέσιμου stock της . Ηδη οι πελάτες έχουν αρχίσει και αντιλαμβάνονται ότι απλά ξεφορτώνεται το υπάρχον Stock και δεν ανανεώνει στα ράφια τα προϊόντα .. ακόμα και αυτά που φεύγουν άμεσα.... Λέγεται ότι πάνε για κλείσιμο αρκετά καταστήματα , (αν όχι όλα) και απλά περιμένει την ψήφιση του νέου νόμου για τις απολύσεις ώστε να ξεφορτωθεί το προσωπικό με μικρότερο κόστος..
Να κύριοι σοσιαληστές του ΠΑΣΟΚ πoια θα είναι η εφαρμογή των κινήτρων σας για επενδύσεις..

http://garizo.blogspot.com/2010/05/blog-post_29.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger