Home » » Οι εργατικοί αγώνες στην Κίνα είναι ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για την εργατική τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι εργατικοί αγώνες στην Κίνα είναι ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για την εργατική τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο

Από ciaoant1 , Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 | 4:51 μ.μ.

Απόσπασμα από ανάρτηση στο ciaoant1:

...Η πιο ενδιαφέρουσα πάντως είδηση για την Κίνα δεν είναι ο χρυσός της. Ακόμα και οι Financial Times, σε άρθρο τους που μεταφράζει-αναδημοσιεύει το euro2day στα ελληνικά, μιλούν για "τέλος εποχής" σε ότι αφορά την εργατική τάξη της Κίνας, που πλέον φαίνεται να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το Reuters φιλοξενεί δηλώσεις όπου επίσης τονίζουν πως οι "καλές εποχές" [για τους εργοδότες] με τους υπάκουους ("docile") σκλάβους-εργάτες της Κίνας φαίνεται σιγά σιγά να τελειώνουν.

Η ανάταση των εργατικών αγώνων στην Κίνα είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για το ίδιο το κινεζικό προλεταριάτο, αλλά για την εργατική τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που πολλά δυτικά ΜΜΕ της άρχουσας τάξης (πχ Financial Times) αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο εργατικών αγώνων στην Κίνα ως κάτι το θετικό, διότι οι κυβερνώντες στη δύση έχουν πλέον σοβαρό πρόβλημα, με τους εργάτες στις χώρες τους να φωνάζουν λόγω ανεργίας και φτώχειας, και όσο η Κίνα είναι πολύ φτηνότερη από άποψη εργατικού κόστους, το κεφάλαιο θα εξακολουθεί να πηγαίνει εκεί, και η δύση θα εξακολουθεί να πέφτει.

Μια αύξηση λοιπόν στους μισθούς και γενικά μια καλυτέρευση της ζωής για τους κινέζους εργάτες θα τους κάνει λιγότερο ελκτικούς για το κεφάλαιο απ' ότι σήμερα (αν και προφανώς θα εξακολουθήσουν για πολύ ακόμα να είναι φτηνότεροι), και άρα θα βοηθήσει κάπως την κατάσταση στη δύση. Γι' αυτό και μερίδα των κυβερνώντων στη δύση θέλει να βελτιωθούν τα πράγματα για τους κινέζους εργάτες, όχι γιατί ενδιαφέρεται γι' αυτούς και τα βάσανα τους, αλλά διότι ανησυχεί μην τυχόν οι ντόπιοι εργάτες επαναστατήσουν.

Εμείς, σαφώς έχουμε επίσης όφελος από τη βελτίωση της ζωής των εργατών τόσο της Κίνας όσο και οπουδήποτε αλλού - αν και όπως είπαμε και πριν, η Κίνα είναι κομβικής σημασίας, διότι η τεράστια εκμετάλλευση εκεί αποτελεί μεγάλο όπλο για τους εργοδότες σε παγκόσμια κλίμακα ("θέλετε αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ωράρια, κτλ? Τώρα θα δείτε, τα μαζεύω και φεύγω, πάω Κίνα, και καθίστε εσείς άνεργοι").

Όσο για την άρχουσα τάξη της Κίνας, θα δούμε πως θα το χειριστεί: Αν αυξηθούν οι μισθοί, θα μειωθούν οι επενδύσεις του κεφαλαίου στη Κίνα. Από την άλλη όμως, οι εργάτες στη δύση ΔΕ μπορούν πλέον να καταναλώσουν την παραγωγή (εξαγωγές) της Κίνας - άρα, αν δεν αυξηθούν οι μισθοί στην Κίνα, τότε τα προιόντα της θα μείνουν απούλητα. Αντίθετα, αν οι μισθοί αυξηθούν, τότε οι εργάτες εκεί θα μπορούν να αγοράζουν οι ίδιοι κάποια έστω από αυτά που παράγουν:


Πιθανοτατα είναι το τέλος μιας εποχής. Το κύμα από απεργίες και αυτοκτονίες που πλήττουν την νότια βιομηχανική ζώνη της Κίνας το τελευταίο 15ήμερο, πιθανότατα θα γίνει το ορόσημο, για το τέρμα στο φαινομενικά ατελείωτο φθηνό εργατικό δυναμικό της Κίνας. Και, για την οικονομία της χώρας, θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη.

Η βιομηχανική ζώνη της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, βρίσκεται στο επίκεντρο με δύο ξεχωριστές αλλά συνδεδεμένες εξελίξεις: το κύμα αυτοκτονιών στην Foxconn, την εταιρία που κατασκευάζει το iPad και άλλες τεχνολογικές συσκευές και την απεργία στο εργοστάσιο εξαρτημάτων της Honda.

Τα δύο αυτά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν θεαματικές αυξήσεις μισθών: 30% για τους εργαζόμενους της Foxconn και 24% στο εργοστάσιο της Honda (ζητούσαν 50%).
Εντάσσονται σε ένα μοτίβο αυξησης μισθών που παρατηρείται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Spoiler:
Ο κ. Dai Qinlan, διευθυντής του Careers Information Centre, που ειδικεύεται στα εξαγωγικά κέντρα των ανατολικών ακτών, αναφέρει ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί περίπου 20% στα περισσότερα εργοστάσια της περιοχής.

Ο μισθοδοτικός πληθωρισμός που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση, θα προκαλέσει πράγματι μακρο-οικονομικούς πονοκεφάλους. Η Κίνα κατόρθωσε να επιτύχει διψήφια ανάπτυξη την περασμένη δεκαετία με ελάχιστο πληθωρισμό, εν μέρει επειδή οι μισθοί αναπτύσσονται βραδύτερα από την παραγωγικότητα. Αν όμως οι μισθοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν, το σύνηθες επίπεδο πληθωρισμού πιθανότατα θα ενισχυθεί.
...
Ωστόσο, ο μισθοδοτικός πληθωρισμός είναι μια απαραίτητη συνθήκη για τον βασικό στόχο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που θέτει η κυβέρνηση, καθώς θα προκαλέσει τόνωση της κατανάλωσης και μείωση της εξάρτησης από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Η αύξηση στο εισόδημα του Κινέζου πολίτη, είναι η καλύτερη μέθοδος για να ενθαρρυνθεί να αποταμιεύει λιγότερο και να ξοδεύει περισσότερο –κάτι που ήδη συμβαίνει σύμφωνα με παρατηρητές.

Η ακμή της κατανάλωσης, με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μικρότερο εξωτερικό πλεόνασμα, καθώς η Κίνα θα εισάγει περισσότερα αγαθά από τον υπόλοιπο πλανήτη, και θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/...ticleFTgr.aspx
Beijing to Raise Minimum Wage
Βeijing will increase the city’s minimum wage by 20 percent, state media reported on Thursday, the latest sign of rising labor costs in the world’s third-largest economy.
Minimum wage in the Chinese capital will be increased to 960 renminbi ($140) a month from 800 renminbi on July 1, the official Xinhua news agency said.
http://www.nytimes.com/2010/06/04/bu...bal/04pay.html
New generation shakes China labor landscape
"Foreign investors have been lulled into a false sense of security that China has a docile work force," said economist Arthur Kroeber of Dragonomics.
"There's nothing intrinsically docile about the Chinese labor force. There was a period when everything was kind of fine; now we are entering a period of more constraint."
http://www.reuters.com/article/idUSTRE6500Z420100601
Foxconn Workers in China Say ‘Meaningless’ Life Sparks Suicides
Life is meaningless,” said Ah Wei, his fingernails stained black with the dust from the hundreds of mobile phones he has burnished over the course of a 12-hour overnight shift. “Everyday, I repeat the same thing I did yesterday. We get yelled at all the time. It’s very tough around here.”
Conversation on the production line is forbidden, bathroom breaks are kept to 10 minutes every two hours and constant noise from the factory washes past his ear plugs, damaging his hearing, Ah Wei said. The company has rejected three requests for a transfer and his monthly salary of 900 yuan ($132) is too meager to send home to his family, said the 21-year-old, who asked that his real name not be used because he is afraid of his managers.

http://www.bloomberg.com/apps/news?p...NMvI484&pos=12
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger