Home
»
Οικονομία
»
Για τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της Moodys - μια ανάλυση
Για τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της Moodys - μια ανάλυση
Από
ciaoant1
,
Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010
|
9:36 μ.μ.
Όπως λένε και στο μπασκετ στις ΗΠΑ: "Ιn your face" - "στα μούτρα σου". Ωραίο πράγμα η "αξιολόγηση" (αν είσαι η Αμερική και ελέγχεις τις εταιρείες αξιολόγησης...)
η Moody’s δε δίστασε να υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στις 14 Ιουνίου κατά 4 επίπεδα, από Α3 σε Βα1 (junk – σκουπίδια), υποστηρίζοντας πως η αξιολόγηση τους αποτυπώνει την άποψη τους ‘για τα πλεονεκτήματα αλλά και τα ρίσκα του πακέτου στήριξης της Ελλάδας των ΔΝΤ/ΕΕ’.
Η νέα αυτή υποβάθμιση αποτελεί μία ακόμη νάρκη στην προσπάθεια της Ελλάδας να ορθοποδήσει και αναμένεται να πυροδοτήσει επιπλέον αύξηση του χρηματοπιστωτικού ρίσκου στην Ευρώπη, (εξαιρείται η Γερμανία και σε σημαντικό βαθμό η Γαλλία) κρατώντας, έτσι, ανοιχτό το προσφάτως δημιουργημένο χρηματιστηριακό δρόμο δύο λωρίδων, όπου από τη μία μεταφέρεται το χρηματοπιστωτικό ρίσκο από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη και από την άλλη ταξιδεύουν κεφάλαια από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο προς τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι επιρρεπείς στους χρηματοπιστωτικούς σεισμούς ευρωπαϊκές χώρες να πρέπει να προετοιμαστούν για επιπλέον πίεση σε αυτόν τον τομέα.
Spoiler:
Με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη, με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα και δευτεραγωνίστριες αρκετές χώρες του Νότου, συνεχίζει να εξωθείται σε μία άκομψη και εν δυνάμει επικίνδυνη για το οικονομικό της μέλλον, άμεση αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων, αφήνοντας την ανάπτυξη σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι ΗΠΑ λαμβάνουν και νέα πίστωση χρόνου (με τα ομόλογα τους να διατηρούν ένα σίγουρο ΑΑΑ), η οποία τους παρέχει μία δεύτερη ευκαιρία να βρουν το δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς να υπονομεύσουν την οικονομική τους ανάρρωση.
Ήταν, όμως, η επιμονή των εταιριών πιστοληπτικής αξιολόγησης, πριν μερικά χρόνια, να παραβλέπουν την πραγματική εικόνα της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ και να βαθμολογούν τα τιτλοποιημένα επισφαλή στεγαστικά δάνεια με ΑΑΑ που οδήγησε στην πιστωτική κρίση και έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία της τραπεζικές κρίσης, καθώς οι αγορές και οι επενδυτές, λανθασμένα, είχαν υποθέσει πως η ΑΑΑ βαθμολογία συνεπάγονταν μηδενική πιθανότητα πτώχευσης. Το 2006 προβλέπαμε πως αυτό δεν ήταν, απαραίτητα, δεδομένο και σήμερα το γνωρίζουμε με σιγουριά.
Και ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο προώθησε, έστω και δειλά, μέτρα για την αλλαγή του status quo των εταιριών πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι μεγάλες τράπεζες και οι μεγάλοι αγοραστές ομολόγων ζήτησαν αυτό να παραμείνει ως έχει. ‘Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι μεγάλοι αγοραστές ομολόγων χρησιμοποιούν της βαθμολογίες αξιολόγησης για να αποκτήσουν το πλεονέκτημα έναντι πιο παθητικών συμμετεχόντων στην αγορά, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση γιατί πιέζουν προς την κατεύθυνση της διατήρησης του σημερινού status quo’ υποστηρίζει ο Einhorn.
Έτσι, προς το παρόν, ο κόσμος κινείται στους ρυθμούς των Moody’s, S&P και Fitch και αν και οι ΗΠΑ απολαμβάνουν τα οφέλη από τη στήριξη της οικονομία τους από αυτές, η Ελλάδα βιώνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο την παντοδυναμία τους.
Η Moody’s στέλνει τις τράπεζες για κούρεμα!
Σε νέα φάση αβεβαιότητας μπαίνει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, μετά την… έκρηξη βόμβας με υπογραφή του οίκου Moody’s, που σε μια νύχτα μετέτρεψε τα ομόλογα της χώρας σε… σκουπίδια και αφαίρεσε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Η χθεσινοβραδινή… τρομοκρατική ενέργεια από την Moody’s, αν και είχε προαναγγελθεί όταν είχε προχωρήσει στην προηγούμενη υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, «πάγωσε» την Αθήνα.
Spoiler:
Η Moody’s ήταν ο τελευταίος οίκος που κρατούσε στην κατηγορία investment grade τα ελληνικά ομόλογα, αλλά χθες προχώρησε σε μια υποβάθμιση τεσσάρων βαθμίδων, προσγειώνοντας τους τίτλους του Δημοσίου σε κατηγορία junk (Ba1). Η υποβάθμιση αυτή αναμένεται να συνοδευθεί από ανάλογα «χτυπήματα» στις αξιολογήσεις των τραπεζών και των τίτλων που έχουν εκδώσει, ονομαστικής αξίας 45 δις. ευρώ.
Η υποβάθμιση από την Moody’s στέλνει τις ελληνικές τράπεζες για ένα εξαιρετικά επώδυνο «κούρεμα» της αξίας των τίτλων που έχουν δεσμεύσει στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Απορίας άξιον είναι τώρα, αν οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να βρουν στα ιδιαίτερα «ρηχά» χαρτοφυλάκιά τους πρόσθετους τίτλους αξίων πολλών δισεκατομμυρίων για να αποφύγουν να τους ζητηθεί από την ΕΚΤ η επιστροφή ρευστότητας, ή αν η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να «νερώσει» ακόμη περισσότερο τους κανόνες αποδοχής καλυμμάτων, για να αποτρέψει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην τελευταία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάιος 2010) οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο εξαρτημένες από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ. Τον Μάιο, οι συνολικές τους χρηματοδοτήσεις πλησίασαν τα 90 δις. ευρώ, εκ των οποίων ο κύριος όγκος αφορά χορηγήσεις πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας (περισσότερα από 72 δις. ευρώ).
A bank run (also known as a run on the bank) occurs when a large number of bank customers withdraw their deposits because they believe the bank is, or might become, insolvent. As a bank run progresses, it generates its own momentum, in a kind of self-fulfilling prophecy (or positive feedback): as more people withdraw their deposits, the likelihood of default increases, and this encourages further withdrawals. This can destabilize the bank to the point where it faces bankruptcy. http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_run
“Φυγή” καταθέσεων και τον Απρίλιο
Μειώθηκαν κατά 15,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους
Στα 222,125 δισ. ευρώ περιορίστηκαν οι καταθέσεις τον Απρίλιο. Από τις αρχές του έτους, καταγράφεται μείωση της τάξεως του 6,6% ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια 15,8 δισ. ευρώ http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=172891
Προφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός
-
Προφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα
προφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός για αποτύπωμα που υποτίθεται ότι βρέθηκε σε
σακού...
Δημοσίευση σχολίου