Home » , » Το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και "η έκσταση του χρυσού"

Το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και "η έκσταση του χρυσού"

Από ciaoant1 , Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010 | 5:02 μ.μ.



Ξεκινάμε το άρθρο με τη δήλωση του Μπέρνακι, του προέδρου της FED δηλαδή, ο οποίος προσπαθεί να μας πείσει ότι τάχα "με την πολιτική του στηρίζει το δολάριο" - αν είναι έτσι βέβαια, τότε γιατί έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του χρυσού, που πλέον έσπασε και το φράγμα των 1400$/ουγγιά; Προφανώς μας περνάει για εντελώς χαζούς...Άλλωστε, κανείς δεν τον πιστεύει, και όλοι τον βρίζουν (ως νεότερο "κρούσμα", Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν "παραλογισμός" αν το δολάριο παραμείνει παγκόσμιο νόμισμα, καθώς διαρκώς πληθωρίζεται. Αλλά και στέλεχος της FED παραδέχεται ότι ο Μπέρνακι είναι ψεύτης, και "κανονικά" θα μπορούσε -και θα έπρεπε- να δικαστεί)

Περισσότερα για το χρυσό σε λίγο, και με "μουσικό αφιέρωμα" μάλιστα...Όσο για το Μπέρνακι και την κυβέρνηση των ΗΠΑ εν γένει, το μόνο που όντως στηρίζουν...είναι οι τράπεζες στις οποίες δίνουν τρισεκατομμύρια, εις βάρος μας. Δεν είναι τυχαίο που οι μόνοι που τον υπερασπίζονται είναι πλέον οι τραπεζίτες και τα παπαγαλάκια τους (πχ εδώ δήλωση στήριξης του Μπέρνακι από την Goldman Sachs)

Έχουμε άλλωστε ξαναπεί σε πολλά παλιότερα άρθρα μας ότι οι ΗΠΑ θα τυπώσουν πολλά τρις $ ακόμα, προκειμένου έτσι να να τα δώσουν στις τράπεζες ώστε να μη χρεωκοπήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα (το οποίο αντιμετωπίζει μια "τρύπα" τεραστίων διαστάσεων (143 τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν βάλει λουκέτο μέσα στο 2010, πάνω από 300 τα τελευταία 3 χρόνια), μιας και οι εργάτες και οι μικροαστοί είναι τόσο φτωχοί που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά/καταναλωτικα/επιχειρηματικά/σπουδαστικά, κτλ δάνεια που είχαν πάρει προκειμένου έτσι να "κινηθεί η αγορά"), και παράλληλα με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αξία του δολαρίου, και άρα μειώνουν εμμέσως και το μισθό του εργάτη που πληρώνεται σε δολάρια, ώστε να γίνει πιο φτηνός ("ανταγωνιστικός").


Ρεκόρ για το χρυσό (ξανά): Πάνω από το "ψυχολογικό φράγμα" των 1400$/ουγγιά - το δολάριο πέφτει, και πέφτει, και πέφτει...

Πέρα όμως από τον πληθωρισμό του δολαρίου, και τα προβλήματα που βγάζει η ευρωζώνη (έχουμε πει πως κάθε φορά που το ευρώ ανεβαίνει πάνω από το 1.40 περίπου σε σχέση με το δολάριο, η Γερμανία έχει προφανώς κρίνει ότι ούτε αυτή αντέχει τόσο υψηλή ισοτιμία, και έτσι αξιοποιεί τα [υπαρκτά και τεράστια] προβλήματα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, κτλ, ώστε να δημιουργείται αναστάτωση και έτσι να πέφτει το ευρώ χωρίς να τυπώνει πληθωριστικό χρήμα. Βέβαια, οι λαοί υποφέρουν, αλλά εντάξει μωρέ, αυτές είναι "λεπτομεριούλες"...), υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για την πορεία του χρυσού:

Ο λόγος αυτός είναι ένα άρθρο του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας στους Financial Times, όπου ουσιαστικά προαναγγέλλει τον ερχομό των SDRs (έχουμε παρουσιάσει το θέμα εδώ - καλό θα ήταν να του ρίξετε μια ματιά, καθώς παρουσιάζει αρκετά καλά το ζήτημα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος).

Μόνο που, όπως είχαμε προβλέψει, στο ΝΕΟ SDR που θα αποτελεί ένα "παγκόσμιο νόμισμα" (μόνο για λογιστικούς πάντως σκοπούς στην αρχή τουλάχιστον - όχι για καθημερινές συναλλαγές, αλλά μόνο μεταξύ τραπεζών, αλλιώς θα έχουμε τεράστιες τριβές, καθώς όταν πχ υπάρχουν τόσες τριβές με το ευρώ, φανταστείτε τι τριβές θα υπάρχουν με ένα κοινό νόμισμα για όλες τις χώρες), θα περιλαμβάνεται εκτός από το δολάριο, το γιεν, το ευρώ και τη λίρα και το γουάν της Κίνας, αλλά και ο χρυσός. Αν διαβάσετε το άρθρο μας για τα SDRs, θα δείτε ότι η σημερινή σύνθεση του παγκόσμιου αυτού "λογιστικού" νομίσματος ("λογιστικό" νόμισμα = ΔΕΝ κυκλοφορεί στην αγορά, χρησιμοποιείται μόνο για διατραπεζικές/διακρατικές συναλλαγές, σε παραλληλία με το "κλασσικό" σύστημα, με τα νομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά δηλαδή) αποτελείται μόνο από το δολάριο, το γιεν, το ευρώ και την λίρα Αγγλίας. Τώρα, με την άνοδο της Κίνας είχαμε προβλέψει ότι θα έμπαινε μέσα και το γουάν, που η Κίνα μελλοντικά θα προσπαθήσει να το κάνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά και ο χρυσός, διότι είναι το μοναδικό πράγμα που δεν πληθωρίζεται:

World Bank President Robert Zoellick Calls For Return To "Old Money" Gold Standard
One of the most serious condemnations of the race to the currency bottom to date comes not come from some peripheral media, but from the head of the World Bank itself, who in a just released Op-Ed in the Financial Times says that since the system of floating currencies established by the 1971 Bretton Woods II system, has broken down, it is time to look to a new international system of commerce, one which "should also consider employing gold as an international reference point of market expectations about inflation, deflation and future currency values. Although textbooks may view gold as the old money, markets are using gold as an alternative monetary asset today." In other words, welcome back gold standard 2.


Δε θα έχουμε πλήρη εφαρμογή του "κανόνα του χρυσού" - και αυτό διότι...δεν υπάρχει αρκετός χρυσός για να γίνει κάτι τέτοιο σε καμία χώρα προς το παρόν. Όμως, τα νομίσματα (όλα) θα υποτιμηθούν ΠΟΛΥ ΔΡΑΣΤΙΚΑ έναντι του χρυσού, που μπορεί να είναι "παλιό χρήμα" ("old money"), αλλά είναι και το μοναδικό που δεν πληθωρίζεται- άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο, αλλά πάντως όλα θα υποτιμηθούν, και το δολάριο ΔΕ θα είναι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Τα νομίσματα θα κυκλοφορούν όπως τώρα στην αγορά, αλλά πολύ υποτιμημένα έναντι του χρυσού, που θα "εκτοξευτεί" (=θα μείνει σταθερός όταν τα άλλα πέσουν).

Μπορεί ο Κέινς να έλεγε ότι ο χρυσός είναι ένα "βάρβαρο απολίθωμα", αλλά ΔΕΝ είχε δίκιο. Ο χρυσός είναι όντως βάρβαρος - από που και ως που να ρημάζονται άνθρωποι για χατήρι του;

Όμως, η "χρηματοποίηση" των πάντων που υπάρχει η τάση να γίνεται [και] στον καπιταλισμό είναι και αυτή βάρβαρη. Άρα, όσο υπάρχει καπιταλισμός, ή κάποιο άλλο βάρβαρο σύστημα, ο χρυσός ΔΕΝ είναι "απολίθωμα", και η βαρβαρότητα του είναι...πλεονέκτημα, όχι μειονέκτημα.

Ειδικά σε εποχές μεγάλης βαρβαρότητας, όπως η σημερινή, αυτό φαίνεται πολύ καθαρά. Ας μην ξεχνάμε πως ο Κέινς ήταν δημιούργημα του καπιταλισμού ΜΕΤΑ το Λένιν. Όταν δηλαδή ο καπιταλισμός είδε ότι οι εργάτες επαναστατούν, έκανε μερικές παραχωρήσεις, και έδειξε ένα πιο "πολιτισμένο" πρόσωπο, λόγω του φόβου του μην τυχόν η επανάσταση εξαπλωθεί. Εξ ου και οι δηλώσεις του Κέινς για τη "βαρβαρότητα" του "απολιθωμένου" χρυσού. Τώρα που δεν υπάρχει επανάσταση, το "απολίθωμα" έχει ξαναζωντανέψει...Είναι και αυτός ένας λόγος για να ξαναπροσπαθήσουμε...

[B]Και δυο τραγουδάκια "από τα παλιά" για το χρυσό - αφού στο "φαρ ουέστ" μας οδηγεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα:




Ecstasy of Gold - The Good, the Bad and the Ugly Soundtrack by Ennio Morricone - τρομερή ερμηνεία σε ένα τρομερό τραγούδι




Goldfinger - James Bond Theme by Shirley Bassey lyrics - το τραγούδι "τα σπάει", ειδικά στο τέλος. Και έχει και φοβερούς στίχους:

Spoiler:
Goldfinger
He's the man, the man with the Midas touch
A spider's touch
Such a cold finger
Beckons you to enter his web of sin
But don't go in

Golden words he will pour in your ear
But his lies can't disguise what you fear
For a golden girl knows when he's kissed her
It's the kiss of death ...

From Mister Goldfinger
Pretty girl, beware of his heart of gold
This heart is cold

Golden words he will pour in your ear
But his lies can't disguise what you fear
For a golden girl knows when he's kissed her
It's the kiss of death ...

From Mister Goldfinger
Pretty girl, beware of his heart of gold
This heart is cold
He loves only gold
Only gold
He loves gold
He loves only gold
Only gold
He loves gold


ΥΓ: Αξίζει να διαβάσετε και ένα άρθρο από το fofofoa, που όπως και το blog fofoa έχουν τρομερή ανάλυση υψηλούν επιπέδου, δοσμένη βέβαια από την πλευρά της άρχουσας τάξης, για το πως θα έχουμε επιστροφή του χρυσού στο επίκεντρο του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger