Home » , , » Oργή ή απελπισία; Στη ρουμανική βουλή, άνδρας βούτηξε στο κενό

Oργή ή απελπισία; Στη ρουμανική βουλή, άνδρας βούτηξε στο κενό

Από ciaoant1 , Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 | 2:28 μ.μ.


Την ίδια ώρα που απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της ρουμανικής κυβέρνησης για τα μέτρα "λιτότητας" που έχει εξαγγείλει με την "ευγενική χορηγία" [και] του ΔΝΤ, διαβάζουμε τα εξής στο newsit.gr:

- “Στερήσατε το ψωμί από τα παιδιά μου” φώναξε ο άνδρας και έπεσε από τον εξώστη του κοινοβουλίου
- Εκείνη την ώρα μιλούσε ο πρωθυπουργός
- Ήταν τεχνικός της κρατικής τηλεόρασης της χώρας
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Το βίντεο σοκάρει!

Όλα αυτά έγιναν σήμερα το πρωί στο ρουμανικό κοινοβούλιο. Οι περικοπές που κάνει και η ρουμανική κυβέρνηση στο δημόσιο φαίνεται πως οδηγούν τους πολίτες σε ακραία φαινόμενα αφού πλέον δεν ξέρουν τι να κάνουν. Καθημερινά βρίσκονται σε απόγνωση. Έτσι και ο άνδρας αυτός, που είναι τεχνικός στην κρατική τηλεόραση της Ρουμανίας, δηλαδή δημόσιος υπάλληλος, δεν άντεξε άλλο να βλέπει τον μισθό του να μειώνετε.
Την ώρα εκείνη στο βήμα της βουλής ήταν ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ, όπου γινόταν συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο που ορίζει τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
Ο άνδρας, που μπήκε μέσα στην βουλή αφού είναι τεχνικός και θα κάλυπτε την συζήτηση, ανέβηκε στον εξώστη. Σκαρφάλωσε στο πεζούλι ενώ φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε "Μας πυροβολήσατε, σκοτώσατε το μέλλον των παιδιών μας, μας πουλήσατε".
Αμέσως πέφτει στο κενό και πέφτοντας φωνάζει: “Στερήσατε το ψωμί από τα παιδιά μου.”




Ο πρωθυπουργός της χώρας τα έχασε για μια στιγμή. Αμέσως κατέβηκε από το βήμα και έτρεξε να δει τι συνέβη. Άνδρες και γυναίκες του κοινοβουλίου έδιναν τις πρώτες βοήθειες στον άνδρα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά.
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, ενώ στη διάρκεια της μεταφοράς του, από το σημείο όπου "προσγειώθηκε" μέχρι το ασθενοφόρο, φώναζε "Ελευθερία", μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων "Agerpres".
Πριν από μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση της Ρουμανίας είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις στον δημόσιο τομέα αφού όμως τους τελευταίους μήνες είχε περικόψει τους μισθούς κατά 25% φτάνοντας τους στα.... 160 ευρώ το μήνα!
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της ρουμανικής στατιστικής υπηρεσίας το 60,6% του ρουμανικού πληθυσμού δεν μπορεί ούτε για ένα μήνα να «επιβιώσει» με τις αποταμιεύσεις που διαθέτει σε περίπτωση που χάσει τη δουλειά του.


Αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι στην πραγματικότητα αναμενόμενες από όλους.

Όλοι το ξέρουν ότι οι καπιταλιστές ρημάζουν σε τεράστιο βαθμό - ακόμα και οι ίδιοι οι καπιταλιστές προφανώς.

"Τι να κάνουμε όμως", για να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, πρέπει να "γίνουμε ανταγωνιστικοί", δηλαδή να προσφέρουμε σε αυτούς που έχουν την εξουσία παρόμοια κέρδη με αυτά που έχουν τώρα επενδύοντας στην Κίνα.

Μερικοί θα ψοφήσουν. Ακόμα περισσότεροι θα ζήσουν μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια. Όχι για ένα "μικρό" διάστημα, αλλά για πάντα. Για όλη τους τη ζωή.

Επιδίωξη των καπιταλιστών είναι οι -αναπόφευκτες- κινητοποιήσεις να είναι σποραδικές, ανοργάνωτες, "κινήσεις απελπισίας" (όπως η συγκεκριμένη, που επειδή ο συγκεκριμένος υπέφερε και δε μπορούσε να ακουστεί αλλιώς, ούτε να αντέξει το μαρτύριο, έκανε αυτό που έκανε), κτλ.

Αυτό που σκέφτεται η άρχουσα τάξη είναι πως "εντάξει, ειδικά στην αρχή θα τσιρίξουν, αλλά είτε θα επαναστατήσουν οργανωμένα και θα μας κόψουν τα κεφάλια, ή θα τους "κινεζοποιήσουμε"". Και αισιοδοξούν ότι με την ομολογουμένως πολύ σκληρή προσπάθεια που καταβάλλουν (ψέματα, ξύλο, κτλ), θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, και να βγουν νικητές, "κινεζοποιώντας" μας. Αν το καταφέρουν αυτό, τότε εντάξει, ας έχουν και μερικές απώλειες (πχ ξυλοδαρμός Χατζηδάκη, μερικές χρεωκοπίες τύπου Λέμαν Μπρόδερς, κτλ).

Εξ ου και η αναγκαιότητα οργάνωσης σε εργατικό συνδικάτο στη δουλειά, σε εργατικό κόμμα σε πολιτικό επίπεδο, κτλ, προκειμένου να δοθεί η μάχη σε όλα τα μέτωπα και μέχρι τέλους.

Διότι περί αυτού πρόκειται, περί "μάχης μέχρι τέλους"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger