Home » , » Η JP Morgan αγοράζει το twitter και μερικές γενικότερες σκέψεις

Η JP Morgan αγοράζει το twitter και μερικές γενικότερες σκέψεις

Από ciaoant1 , Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 | 2:51 μ.μ.


Είχαμε δει πρόσφατα την κίνηση της Goldman Sachs να αγοράσει το Facebook, καθώς τα "social media" αποτελούν προφανώς πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις. Είχαμε δει επίσης ότι ο μεγάλος αντίπλαος της Goldman Sachs, η JP Morgan ετοίμαζε και αυτή την απάντηση της.

Πριν λοιπόν καλά-καλά προλάβει να "στεγνώσει το μελάνι", η JP Morgan ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε ένα κεφάλαιο ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ας είναι καλά τα "κορόιδα" που συνεχίζουν να μας κάνουν εμάς πλούσιους, και τους ίδιους φτωχούς), ώστε να επενδύσει και αυτή στο Facebook, αλλά και να αγοράσει το twitter. ΌΠως αναφέρει το BusinnessInsider η JP Morgan ήδη αγόρασε σε χρόνο-ρεκόρ το 10% του twitter, και βρίσκεται σε συζητήσεις για να αγοράσει κι άλλο.


Όλα αυτά τα "τετραγωνάκια" που δημιουργεί ο καπιταλισμός, ως σύστημα που βασίζεται στην ατομική ιδιοκτησία, είναι "παρθένο έδαφος" για τους μεγάλους κεφαλαιοκράτες, που έχουν άπειρα λεφτά στη διάθεση τους (και αν τυχόν έχουν πρόβλημα, έχουν τις πολιτικές διασυνδέσεις ώστε να αρπάξουν και μερικά "τρισεκατομμυριάκια" μέσω των "πακέτων σωτηρίας" από τα κρατικά ταμεία, ρημάζοντας του λαούς).

Ως εκ τούτου, βλέπουμε πως [και] στο internet μας οδηγούν σε καταστάσεις ολιγωπωλιών-μονοπωλίων, δηλαδή καταστάσεις όπου μια χούφτα ολιγάρχες έχουν τα πάντα, και η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει τίποτα.

Για πόσο καιρό να το δεχόμαστε αυτό; Και το σημαντικότερο: Γιατί να το δεχόμαστε αυτό; Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι φανερή η αναγκαιότητα για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, και η ανωτερότητα ενός συστήματος κοινοκτημοσύνης όσο μακρινό και αν αυτό είναι, λόγω της πολύχρονης αδυναμίας λαού και αριστεράς.

Ωστόσο, όπως και να έχει, τα γεγονότα πλέον κινούνται με ρυθμούς χιονοστιβάδας: Οι ολιγάρχες αποκτούν τα πάντα, και ο κόσμος μένει άνεργος, φτωχός, κτλ.

Αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό.


Από την άλλη βέβαια, ειδικά στο internet, είναι ξεκάθαρη και η τάση προς την κοινοκτημοσύνη, ως κατεύθυνση για το μέλλον.

Από τα γνωστά εδώ και χρόνια προγράμματα για downloading μουσικής, ταινιών, βιβλίων,κτλ, μέχρι σε υπηρεσίες όπως πχ το justin για live streaming video, που πλέον εξελίσσεται σε μεγάλο "πονοκέφαλο" για τις μεγάλες εταιρίες, καθώς μέσω αυτού προβάλλονται πχ live αθλητικά γεγονότα, κτλ, τα οποία μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε χωρίς να πληρώσει συνδρομή. Το Bussines Week έκανε αφιέρωμα στο θέμα, αναφέροντας ότι μόνο στις ΗΠΑ, η NFL, η ομοσπονδία ράγκμπι έκλεισε πέρσι 4,130 παράνομα streams, αλλά εννοείται πως αυτά πολλαπλασιάζονται. Επίσης, στο interner πλέον υπάρχζουν και sites όπως το solarmovie όπου μπορεί να ψάξει κανείς για streams ολόκληρων ταινιών, ή το blinkx όπου μπορεί να ψάξει κανείς για streams τηλεοπτικών σειρών, κτλ, κτλ, κτλ.

Αυτή η κατάσταση δείχνει πως υπάρχουν ουσιαστικά δύο αντίρροπες δυνάμεις στο internet:

Η μία είναι αυτή που υπάρχει και σε όλα τα πεδία κοινωνικής δραστηριότητας, δηλαδή η δημιουργία ολιγοπωλίων, με μια χούφτα ανθρώπους να ελέγχουν τα πάντα.

Η δεύτερη, που κυρίως υπάρχει στο ίντερνετ, και πολύ λιγότερο στην υπόλοιπη κοινωνία, είναι η τάση προς την κοινοκτημοσύνη, και την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας.

Τι θα θέλατε να επικρατήσει (τόσο για το ίντερνετ, αλλά και γενικότερα); Τι πιστεύετε ότι σας συμφέρει καλύτερα από αυτά τα δύο;

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

1 Μαρτίου 2011 στις 11:56 π.μ.

θα έπρεπε όμως κι εμείς να χρησιμοποιούμε εναλλακτικά μέσα, αντί να χρησιμοποιούμε πχ το blogger που ανήκει στην google. Πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες περί του ζητήματος αυτού υπάρχουν στο inlovewithlife.wordpress.com

Ανώνυμος
30 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:48 μ.μ.

To wordpress είναι μια προσπάθεια ανοικτού κώδικα στα ιστολόγια, η οποία έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει στα ίσα τον blogger της google.
Επίσης η diaspora που είναι ακόμα σε alpha φάση θα ήταν μια καλή εναλλακτική στα social media.
Open source και free software είναι οι απαντήσεις σε επίπεδο συνεργασίας και κοινότητας.
http://wp.me/1lzKi

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger