Home » » Λαική εξέγερση στην Αραβία, πετρέλαιο-δολάριο και...στασιμοπληθωρισμός - part 1

Λαική εξέγερση στην Αραβία, πετρέλαιο-δολάριο και...στασιμοπληθωρισμός - part 1

Από ciaoant1 , Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 | 11:52 μ.μ.

Αύριο το πρωί θα δημοσιεύσουμε και το δεύτερο μέρος, όπου θα έχουμε και το "ζουμί" των οικονομικών εξελίξεων. Σήμερα, θα δούμε περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις:

Επόμενος σταθμός: Μπαχρέιν και Λιβύη
Η φωτιά που άναψε στην Τυνησία και επεκτάθηκε στην Αίγυπτο δε λέει να κοπάσει με τις επαναστάσεις στις χώρες αυτές να παραμένουν ανολοκλήρωτες διατηρώντας όμως τη δυναμική τους. Η επέκταση των επαναστάσεων από εφιάλτης των διεφθαρμένων καθεστώτων και του ιμπεριαλισμού είναι πια πραγματικότητα με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του αμερικανικού στόλου, το Μπαχρέιν και τη Λιβύη να αποτελούν τα νέα επαναστατικά μέτωπα. Ουσιαστικά σπάνε οι πιο αδύναμοι κρίκοι της ιμπεριαλιστικής σταθερότητας των τελευταίων δεκαετιών και ο ηρωικός αγώνας των αραβικών μαζών οικοδομεί τη νέα Μέση Ανατολή, επαναφέροντας στην ημερήσια διάταξη την επαναστατική προοπτική.

Πίσω από τη δυτική προπαγάνδα περί ισλαμικών απειλών και εξέγερσεων με στόχο μια δημοκρατία δυτικού τύπου, πίσω από τη θεοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων και την τεχνική ερμηνεία των εξεγέρσεων κρύβεται το πραγματικό γεγονός: οι μάζες εισβάλλουν σαρωτικά στην ιστορία, η συντριπτική πλειοψηφία της άνεργης και μορφωμένης νεολαίας, το εξεγερμένο προλεταριάτο αρνείται μια ζωή εξαθλίωσης και καταπίεσης και διεκδικεί συνειδητά πια ως πολιτικό υποκείμενο την αλλαγή των όρων ύπαρξης του. Η ανεργία, η φτώχεια, η ωμή βία και η διαφθορά σε συνδυασμό με την ανοικτή προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα και την εγκατάλειψη κάθε αντιιμπεριαλιστικής ρητορικής έχει οδηγήσει τα διεφθαρμένα καθεστώτα της Β.Αφρικής και της αραβικής χερσονήσου στην απόλυτη απονομιμοποίηση της καθιστώντας την επαναστατική τους ανατροπή νομιμοποιημένη και εφικτή στις συνειδήσεις εκατομμυρίων.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές τους τα καθεστώτα που τώρα καταρρέουν είναι τα προγεφυρώματα του ιμπεριαλισμού κι όχι μόνο του δυτικού. Από τον προνομιακό εταίρο των σιωνιστών Μουμπάρακ, μέχρι τον Καντάφι του οποίου το καθεστώς είναι η γραμμή άμυνας της ΕΕ απέναντι στα κύματα των μεταναστών από την Αφρική (είναι το γιγάντιο τείχους του νότου) ο ιμπεριαλισμός στήριξε απόλυτα τις διεφθαρμένες δικτατορίες. Η υποκρισία της δύσης που ασθμαίνοντας αποκηρρύσει τους συμμάχους δικτάτορες, λίγο πριν τους ρίξουν οι μάζες πιστοποιεί το φόβο των κυρίαρχων απέναντι στη δύναμη των καταπιεσμένων.

Ούτε η βία στην πλατεία Μαργαριταριού από το βασιλιά στο Μπαχρείν, ούτε ο δήθεν θρησκευτικός διαχωρισμός σιιτών-σουνιτών, δείχνει να μπορεί να ανακόψει το πλήθος που ζητά καθεστωτική αλλαγή. Αντίστοιχα ούτε η κτηνώδης βία του κανταφικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί βομβαρδιστικά, παρακρατικούς και το στρατό και βυθίζει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο μπορεί να ανακόψει την ορμή των εξεγερμένων. Ο εξεγερμένος λαός ελέγχει τη Βεγγάζη, μάχεται για τον έλεγχο της Τρίπολης και οι 500 και πλεόν νεκροί δεν είναι τα θύματα του αγώνα του αλλά οι τιμημένοι ήρωες του. ¨Ηδη το καθεστώς του Καντάφι εμφανίζει ρωγμές στο εσωτερικό του και άλλος ένας προνομιακός σύμμαχος του Παπανδρέου και μέλος της (εθνικό) σοσιαλιστικούς διεθνούς ετοιμάζεται για τη μεγάλη φυγή, άλλος ένας θρόνος καταρρέει. Η επέκταση της αραβικής επανάστασης στη Λιβύη και οπουδήποτε αλλού μπορεί να γίνει και ο καταλύτης για την ολοκλήρωση των επαναστάσεων σε Αίγυπτο και Τυνησία, που διάφοροι αναλυτές βιάστηκαν ως πιστά φερέφωνα του ιμπεριαλισμού να θεωρήσουν πως εξάντλησαν τη δυναμική τους.

Τιμή στους ηρωικούς νεκρούς που έπεσαν στον αγώνα, αποτελούν ήδη ένα σημείο αναφοράς και έμπνευσης για κάθε καταπιεσμένο, αποτελούν τους μάρτυρες του παγκόσμιου προλεταριάτου. Αντίστοιχα το αίμα βαραίνει τα χέρια των δικτατόρων και των δυτικών τους συμμάχων που με τρόμο διαπιστώνουν πως αρκεί η αποφασιστικότητα και η τόλμη των εξεγερμένων για να ανατραπεί η σταθερότητα της βαρβαρότητας τους. Ας εμπνευστούμε από το μεγαλείο των συνειδητοποιημένων λαών που δίνουν τη ζωή τους για την υπόθεση της απελευθέρωσης, που οργανώνουν με υποδειγματικό τρόπο τον εξέγερση τους. Φωτίζουν ξανά τον δρόμο του ανυποχώρητου πολιτικού ανατρεπτικού ταξικού αγώνα, επαναφέρουν, από τη θεωρία στο δρόμο, τη δυνατότητα της επανάστασης και όταν ανατρέπονται οι χούντες γιατί οι αστικές δημοκρατίες που θυμίζουν χούντες να παραμένουν σταθερές;



Παράξενο ήταν και το καθυστερηµένο ανακοινωθέν της ευρωπαϊκής ενωσης που ανακαλεί τον λίβυο δικτάτορα στην τάξη
Παράξενο και υποκριτικό. επειδή, ανδιατηρήθη κε τόσα χρόνιαστο βάθρο του, αυτό το οφείλει στη συµµαχία που του προσέφεραν η ευρώπη και οι ΗΠα, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία του στον πόλεµο κατά της τροµοκρατίας και πρόσβαση στα λιβυκά πετρέλαια. από φτωχοπρόδροµος της διεθνούςκοινότητας, που τον βοµβάρδιζαν οι αµερικανοί στη δεκαετία του 1980, αναγορεύτηκε σε οµοτράπεζό της στηδεκαετία του 2000. ο Τζακ Στρο, υπουργόςεξωτερικών του Τόνι Μπλερ, εκθείαζε µε κάθε ευκαιρία τις πολιτικές του ικανότητες και ο Μπερλουσκόνι υπέκυπτε στη «γοητεία» του προκειµένου να κλείνει χρυσές δουλειές η ιταλική ενεργειακή και κατασκευαστική βιοµηχανία.

Οι ηγέτες του δυτικού κόσµου θα προτιµούσαν τη «σταθερότητα». Θα προτιµούσαν να µην είχε συµβεί τίποτε από όλα όσα συµβαίνουν σήµερα στη Λιβύη. Και σίγουρα θα παλέψουν ακόµη για «να αλλάξουν όλα, ώστε να µείνουν πάλι όλα ίδια», όπως ακριβώς επιχειρείται και στην αίγυπτο. οµως, η αραβική λαϊκή εξέγερση δεν αµφισβητεί πια µόνο πρόσωπα, αλλά ολόκληρο το εκµεταλλευτικό σύστηµα που οι ∆υτικοί αποκαλούν «σταθερότητα».

Ο Καντάφι σταματά να στέλνει πετρέλαιο

Qaddafi Just Ordered The Destruction Of Oil Pipelines To The Mediterranean
Gaddafi has ordered security services to start sabotaging oil facilities. They will start by blowing up several oil pipelines, cutting off flow to Mediterranean ports.

Half Of Libyan Oil Production, Or 800,000 Barrels, Now Offline
Following yesterday's Force Majeure announcement from Libya which meant that oil production and exports will continue only for a few more days, the FT now reports that over half of Libya's production, or about 800,000 barrels is now offline. As Libya accounts for ~2% of global oil exports, this means that 1% of world oil output has just been removed. And to all those who claim that excess OPEC capacity can be easily substituted, sorry it can't - Libyan crude is far higher in quality than the general muck, meaning it is not a simple apples for apples replacement.

Look for Brent to continue on its path to $120 over the next week, bringing it ever closer to its all time highs just over $140. Make that $140 if the US does, as some speculate, invade the region to bring "peace and stability" to the region.

Οι μεγάλες πολυεθνικές που ελέγχουν το πετρέλαιο υποστηρίζουν τον Καντάφι, διότι έχουν υπογράψει συμβόλαια μαζί του

How Big Oil Could Lose $50 Billion If Qaddafi Falls
oil companies have signed around $50 billion in deals with Muammar el-Qaddafi over the next few decades. A post-Qaddafi regime could reject these deals and worse.

Και εγώ τώρα από που θα παίρνω τα εκατομμύρια μου; Η Γιουβέντους έχει ως μέτοχο της κρατικές εταιρίες της Λιβύης

Juventus Says It’s Unclear on Future of Libya’s Shareholding
Juventus Football Club SpA says it’s unclear what will happen to the 7.5 percent stake in the soccer team held by Libya’s state-owned investment company amid continuing political unrest in the north African nation.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger