Home » , » Η Κίνα ανεβαίνει (μέρος Β')

Η Κίνα ανεβαίνει (μέρος Β')

Από ciaoant1 , Κυριακή 17 Απριλίου 2011 | 2:30 μ.μ.

"Πόλεις-φαντάσματα" στην Κίνα, καθώς οι εργάτες είναι τόσο ξεζουμισμένοι που αδυνατούν να αγοράσουν τα σπίτια που έχουν χτίσει

Σε συνέχεια του προηγύμενο άρθρο μου, όπου καταλήγαμε στο πως [και] η Κίνα βαδίζει προς το ξέσπασμα μιας κρίσης, ας δούμε το εξής:

Κίνα: καλπάζει η παραγωγή και... ο τιμάριθμος
Η «σφιχτή» νομισματική πολιτική που ακολουθεί από τα μέσα του περασμένου έτους το Πεκίνο οδήγησαν πολλούς οικονομολόγους στη (λανθασμένη όπως αποδεικνύεται πρόβλεψη) ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας. Η Τράπεζα της Κίνας έχει αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές από τον περασμένο Οκτώβριο ενώ έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να αυξήσουν την αναλογία καταθέσεων προς τα διαθέσιμα στο επίπεδο του 20%. (κοινώς, η Κίνα δε μοιράζει πλέον εύκολα χρήμα μέσω τραπεζικών δανείων, προκειμένου να "συγκρατήσει" τη "φούσκα"

Οι κινήσεις αυτές (μεταξύ άλλων) αποσκοπούν στη «χαλιναγώγηση» της οικονομίας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία φούσκας στο χρηματοπιστωτικό και στον κατασκευαστικό κλάδο.
Κάτι που δείχνει να έχει επιτύχει η κινεζική κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς να πλήξει την ανάπτυξη που θα οδηγούσε αυτομάτως σε εκτίναξη της ανεργίας.
Η Κίνα χαλαρώνει τον έλεγχο των συναλλαγματικών ισοτιμιών του γουάν
Ο κεντρικός κυβερνήτης της Κίνας δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει σταδιακά να αυξάνει την ευελιξία του ελέγχου της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Πολλές κυβερνήσεις, με πιο πύρινη αυτήν των ΗΠΑ, κατηγορούν την Κίνα ότι τεχνηέντως διατηρεί υποτιμημένο το εθνικό της νόμισμα προκειμένου να προσδώσει στις εξαγωγές της ένα άδικο πλεονέκτημα, μέσω της διάθεσης των κινεζικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές, προκαλώντας αναταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το Πεκίνο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο να χαλαρώνει τους ελέγχους της ισοτιμίας του γουάν. Έκτοτε, το κινεζικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί κατά 4,5% έναντι του δολαρίου, ρυθμός που πολλές ξένες κυβερνήσεις κρίνουν ότι εξακολουθεί να είναι βραδύς.

Η Κίνα δείχνει εφεκτικότητα να ανατιμήσει σημαντικά το νόμισμά της, φοβούμενη ότι αυτό θα της κοστίσει θέσεις εργασίας και θα αποβεί βλαπτικό για τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Μολαταύτα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα πρέπει να προβεί σε κάποια ενίσχυση της τιμής του εθνικού νομίσματός του εάν θέλει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάρτιο με 5,4% έφθασε στο μεγαλύτερο επίπεδό του για τους τελευταίους 32 μήνες.(δηλαδή αν αυξήσουν την ισοτιμία του γουάν, θα έχουν ουσιαστικά δώσει μια αύξηση στους εργάτες που πληρώνονται σε αυτό το νόμισμα. Έτσι, αυτοί θα έχουν και μεγαλύτερη "αγοραστική δύναμη" για να καταναλώσουν, αλλά παράλληλα έτσι θα αυξηθεί και το "εργατικό κόστος" για τον εργοδότη, και άρα οι εξαγωγές θα γίνουν λιγότερο "ανταγωνιστικές" (πιο ακριβές απ' ότι είναι τώρα. Η Κίνα θέλει να σνεχίσει να εξάγει όσο ακόμα η Δύση εξακολουθεί να μπορεί, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, να καταναλώνει. Όταν αυτό πάψει να ισχύει, τότε και μόνο τότε η Κίνα θα στραφεί προς την "εγχώρια κατανάλωση"

Διαψεύσθηκε κινεζική επένδυση 9 δισ. ευρώ στις ισπανικές cajas
«Ηταν λάθος στην επικοινωνία. Πρόθεση για επένδυση σε τράπεζες και ομόλογα της Ισπανίας υπάρχει, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα ποσά», δήλωσε ανώνυμη πηγή από το Πεκίνο. Εκπρόσωπος του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Κίνας, China Investment Corp. (CIC), επιβεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί για επενδύσεις του συγκεκριμένου ποσού που διέρρευσαν από την Ισπανία δεν ισχύουν.

Οπως οι ίδιοι τονίζουν, οι Κινέζοι δεν εκδηλώνουν τυπικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά εξετάζουν τρόπους για να ενισχύσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, και κατ’ επέκτασιν του ευρώ, ως αντιστάθμισμα στην έκθεσή τους στο αμερικανικό δολάριο.
Ταπεινωτική διάψευση υπέστη η Ισπανία... από την Κίνα!
Προφανώς, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, το Πεκίνο δεν προβλέπει ότι «η Ισπανία έχει διαφύγει τον κίνδυνο να γίνει Ελλάδα ή Ιρλανδία η Πορτογαλία». Η κυβέρνηση Θαπατέρο δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις αληθινές κεφαλαιακές ανάγκες των cajas, αφήνοντας τους επενδυτές να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, κάτι που αποδεικνύεται επικίνδυνο υπό το τρέχον δημοσιονο-φοβικό περιβάλλον.

Νέες συμμαχίες για την Κίνα: "Νέος δρόμος του μεταξιού"

Wheels turning to create New Silk Road
China is planning a "New Silk Road" that will run through Central Asia and continue into Europe facilitating improved transport and trade.

The road will complement a planned "Silk Track" railway that will also boost connections with Europe and the countries in between, officials and experts have confirmed.

The proposed route will continue through Kyrgyzstan, Uzbekistan, Tajikistan, Turkmenistan, Iran and Turkey, before heading into Europe, he added.

"The route will link China with major countries in Central Asia, Western Asia and Europe. It will pass these countries' administrative centers, major cities and resource-producing areas," he said.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger