«Να αρχίσει μια διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων» και στην Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, εξηγώντας πως αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μια στιγμή που αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανησυχίες των αγορών.
Είμαι πάμπλουτος, έχω όσες γυναίκες θέλω, γλεντοκοπάω, έχω και τη Μίλαν να σασχολούμε και με το ποδόσφαιρο να "ξεσκάω" λιγάκι - σιγά λοιπόν μη νοιάζομαι για εσάς ρε "κορόιδα". Αλλά τέλος πάντως, "αφού επιμένετε" σας κυβερνάω
Σύμφωνα με εισαγγελείς του Μιλάνου, στην βίλα του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι είχε στηθεί πραγματικός «οίκος ανοχής»
Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι εισαγγελείς του Μιλάνου κατά την σημερινή δικάσιμο της υπόθεσης που αφορά στενούς συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, «είχε στηθεί ένα σύστημα προς ικανοποίηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με κοπέλες πρόθυμες να εκπορνευτούν, με την εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και την ταπείνωση της αξιοπρέπειάς τους».
Αφήνει πίσω της την πυρηνική ενέργεια η Ιαπωνία
Η χώρα πρέπει να προχωρήσει προς μια κοινωνία χωρίς πυρηνική ενέργεια, λέει ο πρωθυπουργός Καν
Δεδομένης της σοβαρότητας του ατυχήματος της Φουκουσίμα, «δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε πως η πολιτική που διεξάγεται ως τώρα εγγυάται την ασφάλεια της εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια κοινωνία που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή», εξήγησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε πάντως πως είναι πρόωρο να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Κίνα βάζει “θεμέλια” στο διάστημα
Μέχρι το τέλος του χρόνο θα έχει στείλει το πρώτο από τα μεγάλα δομικά στοιχεία με τα οποία θα χτίσει τον δικό της διαστημικό σταθμό η Κίνα η οποία χάρη στην οικονομική της ανάπτυξη, σκοπεύει να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία της εξερεύνησης του διαστήματος.
Tα σχέδια της Κίνας -αν και είναι πολύ πιο πίσω από τις ΗΠΑ σε διαστημική τεχνολογία και εμπειρία- είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα. Αν και έγινε η τρίτη χώρα που έστειλε δικό της αστροναύτη στο διάστημα μόλις το 2003, το 2006 έστειλε το δικό της εξερευνητικό σκάφος προς τη Σελήνη και σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει το δικό της διαστημικό σταθμό σε τροχιά ως το 2020. Την ίδια στιγμή ο υπάρχων Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναμένεται να κλείσει, οπότε αν οι ανταγωνιστές της στο διάστημα δεν τον αντικαταστήσουν, η Κίνα θα είναι η μόνη χώρα με μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα. Στη συνέχεια σκοπεύει να στείλει αρχικά δικό της “τηλεκατευθυνόμενο” όχημα στο φεγγάρι και αργότερα δικός της αστροναύτη εκεί.
Οι Αμερικανοί είναι ήδη ενοχλημένοι. Αφενός γιατί το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ελεγχόμενο από τον στρατό της χώρας και αφετέρου γιατί από τις πρώτες “αποστολές” του ήταν να καταστρέψουν με πύραυλο που εκτόξευσαν από τη Γη έναν άχρηστο δορυφόρο τους στο διάστημα, πριν από τέσσερα χρόνια, γεγονός που ερμηνεύτηκε σαν σαφής κίνηση στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Οι κινέζοι διπλωμάτες και ερευνητές επαναλαμβάνουν ότι είναι πολύ πίσω από τους Αμερικανούς στο διάστημα και δεν έχουν κακούς σκοπούς αλλά δεν πείθουν.
Ειδικά στην Κίνα, ένας σημαντικός παράγοντας που την κάνει πιο "ανταγωνιστική" για τον κεφαλαιοκράτη, είτε το ότι δεν υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδεις κανόνες για το περιβάλλον που έχουν κατοχυρωθεί στη Δύση, ούτε άλλες τέτοιες "ενοχλητικές" ρυθμίσεις που κοστίζουν. Να λοιπόν ένας ωραίος τρόπος αύξησης της ανταγωνιστικότητας; Να μη χρειάζεται να πληρώνει ο κεφαλαιοκράτης για έξοδα περιβαλλοντικής φροντίδας και άλλες τέτοιες "ανοησίες"
Greenpeace: Nike και Adidas μολύνουν τα κινεζικά ποτάμια
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace κατηγόρησε σήμερα τους προμηθευτές των κατασκευαστών αθλητικών ειδών Nike και Adidas ότι μολύνουν τα νερά των κινεζικών ποταμών, ρίχνοντας σε αυτά τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν ορμονικά προβλήματα.
Κοκτέιλ επικίνδυνων χημικών βρέθηκε στα οκτώ δείγματα που πήραν από την περιοχή που ρίχνουν τα απόβλητά τους τα δύο εργοστάσια που προμηθεύουν τις εταιρείες αθλητικών ειδών στο δέλτα του Γιανγκτσέ και του ποταμού των Μαργαριταριών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Greenpeace, στην συνέντευξη τύπου της στο Χονγκ Κονγκ, από τα δύο παραπάνω ποτάμια προέρχεται το νερό που πίνουν σχεδόν 67 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ.
«Ασιατική μανία» για απόκτηση γης στην Αυστραλία
Στοιχεία διαθέτει μόνο το Κουίνσλαντ, όπου οι πωλήσεις γης σε ξένους επενδυτές, έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια, φτάνοντας τα 4,4 εκατ. εκτάρια. Σήμερα οι ξένοι κατέχουν το 2,56% του Κουίνσλαντ, ενώ το ποσοστό αυτό δεν έφτανε ούτε το 1% μεταξύ 2002 - 2003.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επενδυτές από την Κορέα, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα έχουν υπερβεί τους «παραδοσιακούς» επενδυτές από τις ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.
Μετά την Κίνα, που ήδη έχει δικό της "οίκο αξιολόγησης", και τη Γερμανία που το σκέφτεται, τώρα και η Ρωσία θέλει και αυτή να κάνει κάτι αντίστοιοχο, σε συνεργασία μάλιστα με Κίνα και Γερμανία, χτυπώντας το μονοπώλιο των ΗΠΑ
Russia Seeks to Loosen Hold of U.S. Debt-Rating Companies
Russia and members of the Eurasian Economic Community, a grouping of former Soviet republics, are seeking to loosen the dominance of U.S. credit-rating companies and may set up an independent rival next year.
Prime Minister Vladimir Putin has said he’s an “ardent supporter” of the plan because Russia’s debt grade is an “outrage” that lifts corporate borrowing costs and increases risks.
A Russian-backed agency will seek to work with Europe and all BRICS countries, Glazyev said, referring to Brazil, Russia, India, China and South Africa.
Επαφές RWE-Gazprom για ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη
Ανταγωνιστές στους αγωγούς που προορίζονται να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο την ευρωπαϊκή αγορά, η ρωσική Gazprom και η γερμανική RWE AG, προωθώντας τη λύση South Stream η μία και τη λύση Nabucco η άλλη, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για να συνάψουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα.
«Ανάγκα και θεοί πείθονται». Η RWE κλονίστηκε οικονομικά από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια έως το 2022 και τώρα εγκαινιάζει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τους επόμενους τρεις μήνες.
Είναι και αυτό μια ενδειξη των νέων συσχετισμών - με την επιρροή της Δύσης να πέφτει
Το Al Jazeera επεκτείνεται και στα Βαλκάνια
Το Al Jazeera επεκτείνεται και στα Βαλκάνια και θα αρχίσει να εκπέμπει πρόγραμμα για την περιοχή από την 1η Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Al Jazeera στα Βαλκάνια, ο γνωστός Κροάτης δημοσιογράφος, Γκόραν Μίλιτς, το κανάλι θα μεταδίδει τις εκπομπές του σε γλώσσα η οποία ομιλείται, με ελάχιστες παραλλαγές, στη Σερβία, στη Κροατία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Μαυροβούνιο.
Η Γερμανία εξελίσσεται πλέον και σε μεγάλο εξαγωγέα όπλων
Αναταράξεις στη Γερμανία από τις πωλήσεις Leopard στη Σαουδική Αραβία
σύσσωμη η γερμανική αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για την συμφωνία, τονίζοντας ότι τα τεχνολογικά προηγμένα τανκς ίσως χρησιμοποιηθούν από την μοναρχία του οίκου των Σαούντ για την κατάπνιξη λαϊκών εξεγέρσεων στο εσωτερικό της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη ο στρατός του βασιλείου έχει αναλάβει ρόλο «προστάτη» του καθεστώτος του Μπαχρέιν, ενώ και μέσα στην Σαουδική Αραβία συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες των Σιιτών στις ανατολικές επαρχίες, όπου βρίσκονται και τα σημαντικότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η συμφωνία παραβιάζει τους περιορισμούς που έχουν τεθεί για τις εξαγωγές όπλων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η Γερμανία είχε απορρίψει επανηλλειμένα το σαουδαραβικο αίτημα, επικαλούμενη τον πιθανό κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τα γερμανικά τανκς εναντίον του Ισραήλ. Φαίνεται όμως πως το Βερολίνο, μπροστά στο υψηλό κέρδος για την βαριά πολεμική βιομηχανία (τα τανκς τύπου «2Α7+» κατασκευάζονται από την Krauss-Maffei Wegmann και την Rheinmetall).
Εδώ και σχετικό άρθρο του Spiegel:
Tank Deal Reveals New Arms Exports Approach
A secretive plan to sell tanks to Saudia Arabia has caused a furor within Germany's governing coalition, members of which are demanding an explanation. The deal, which violates a tradition of avoiding weapons sales in conflict areas, signals a fundamental shift in German arms trade.
The current CDU-FDP coalition is not the first German administration to deliver arms to Saudi Arabia. A coalition of Social Democrats (SPD) and Greens under Chancellor Gerhard Schröder approved the export of weapons worth €260 million to Riyadh. Arms deals carried out by the subsequent government, a grand coalition of CDU and SPD, amounted to €440 million. In other words, the current opposition's indignation over this particular deal is somewhat hypocritical.
Still, this latest tank deal overshadows everything that came before. And no other administration has so blatantly taken on the role of sales representative for the German defense industry. It's very clearly in Germany's interest "to offer our employees in the defense industry long-term prospects," says economics expert Joachim Pfeiffer, the man the CDU has dispatched, in a telling move, as its main spokesperson in the parliamentary debate over the tank deal.
Government leaders see the matter differently. Of course Saudi Arabia is a highly problematic partner, they admit, but the Saudi government plays an important role in mediating the Israeli-Palestinian conflict, and is a key ally in the fight against terrorism.
But most importantly, according to the new argument, the country will be needed in the conflict with Iran. As soon as Tehran has a nuclear bomb, says one high-ranking member of the German government, it will have the deterrence potential necessary to attack neighboring Arab states, and perhaps even Israel, using conventional armed forces. This, German leaders say, is why Tel Aviv didn't object to the deal.
According to this logic, Germany is heavily arming one side of an impending war.
Χάσμα ΝΑΤΟ - Ρωσίας για τα όπλα στη Λιβύη
«Λάδι στη φωτιά» η επιμονή των Γάλλων να συνεχίσουν να εξοπλίζουν τους εξεγερμένους
Η απόφαση των Γάλλων να εφοδιάσουν με σύγχρονο οπλισμό τους Λίβυους εξεγερμένους αποδείχτηκε«λάδι στην φωτιά» της διαμάχης ΝΑΤΟ και Ρωσίας, σχετικά με την την ερμηνεία της απόφασης 1973 του ΟΗΕ - της απόφασης που άνοιξε το δρόμο για τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη, που αν και γίνονται στο όνομα της προστασίας του πληθυσμού έχουν ήδη στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες αμάχους.
Δημοσίευση σχολίου