Home » , » Προκλητικές καταδίκες-μήνυμα στην δίκη για "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς"

Προκλητικές καταδίκες-μήνυμα στην δίκη για "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς"

Από giorgis , Σάββατο 23 Ιουλίου 2011 | 7:52 μ.μ.

 Προκλητικές καταδίκες και ακόμα πιο προκλητικές ποινές επεφύλαξε το έκτακτο τρομοδικείο του Κορυδαλλού στους δικαζόμενους για την υπόθεση της «Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Οχι μόνο σε εκείνους που ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής τους στην οργάνωση (οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από τη δίκη), αλλά και σε εκείνους που σθεναρά αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση τους με την οργάνωση και ενοχοποιήθηκαν επειδή κάποιο αποτύπωμα τους βρέθηκε σε κάποιο κινητό αντικείμενο στο σπίτι του Χαλανδρίου, που βαφτίστηκε «γιάφκα». Μόνο δύο από τους κατηγορούμενους απαλλάχτηκαν, οι Ε. Ράλλης και Ν. Βογιατζάκης, ενώ ο Ε. Γιόσπας καταδικάστηκε για αδικήματα άσχετα από τη συμμετοχή στην οργάνωση.

Η απόφαση, ξέχειλη από πολιτική εκδικητικότητα, ξεπέρασε σε όλα τα σκέλη της κι αυτή ακόμα την εισαγγελική πρόταση, γεγονός που δεν είναι σύνηθες (συνήθως τα δικαστήρια δικάζουν πιο ήπια σε σχέση με τις εισαγγελικές προτάσεις). Και βέβαια, ήταν μια απόφαση στηριγμένη στη ναζιστική λογική της συλλογικής ευθύνης, η οποία αντικατέστησε την έλλειψη αποδείξεων.

Επειδή δεν υπήρχε καμιά απόδειξη συμμετοχής σε ενέργειες της οργάνωσης για τους Χ. Χατζημιχελάκη και Π. Αργυρού, ανέσυραν και πάλι το εφεύρημα της ηθικής αυτουργίας σε εκρήξεις (με άγνωστους φυσικούς δράστες!) και τους «έριξαν» από 37 χρόνια (τελική ποινή 25). Για να δείξουν ότι τάχαμου ερεύνησαν ενδελεχώς την υπόθεση, τροποποίησαν τις καταδίκες για τους Καραγιαννίδη, Μασούρα, Καρακατσάνη και Μητρούσια και τους κήρυξαν ενόχους για συμμετοχή στην οργάνωση και απλή συνεργεία σε μια έκρηξη, όπως και για την κατασκευή και κατοχή του συγκεκριμένου εκρηκτικού μηχανισμού. Στους τρεις τελευταίους αναγνώρισαν ένα ελαφρυντικό (μετεφηβική ηλικία) και έτσι οι ποινές διαμορφώθηκαν ως εξής: Καραγιαννίδης 20 χρόνια, Μασούρας 11,5 χρόνια, Καρακατσάνη και Μητρούσιας 11 χρόνια. Ας σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας σε όλους τους κατηγορούμενους και επιπρόσθετα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στους Μητρούσια, Μασούρα, Καρακατσάνη και Γιόσπα. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει, επίσης, να γίνει δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής που υπέβαλαν οι Καρακατσάνη και Μασούρας, όμως το «μπετόν αρμέ» δικαστήριο απέρριψε την πρόταση του και τους έστειλε όλους στη φυλακή.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια. Ακόμη και φιλελεύθεροι αστικοί κύκλοι έφριξαν με το ύψος των ποινών. Βλέπετε, το ποινικό δίκαιο περιλαμβάνει την αρχή της αναλογικότητας. Μόνο που στις πολιτικές δίκες όλες οι αρχές πάνε περίπατο. Σ' αυτές τις δίκες μετράει μόνο η συντριβή των δικαζόμενων και το τρομοκρατικό μήνυμα που στέλνεται σε όλους τους υπόλοιπους «ζωηρούς νέους».

Πηγή: Εφημερίδα "Κόντρα"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger