Home » , » Ουρές για το δωρεάν ιατρείο χορήγησης δελτίων υγείας

Ουρές για το δωρεάν ιατρείο χορήγησης δελτίων υγείας

Από giorgis , Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 | 12:34 μ.μ.

23/09/11 του Γιάννη Ράλλη

Οι γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου κατήργησαν το «εισιτήριο» των πέντε ευρώ και εξέτασαν, χτες, δωρεάν τους μικρούς μαθητές, ώστε αυτοί να πάρουν τα απαραίτητα δελτία υγείας για τα σχολεία τους.

Οι γονείς με τα παιδιά τους κατέκλυσαν από νωρίς το χώρο, στον οποίο στεγαζόταν παλιά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου γινόταν η εξέταση, από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις επτά το απόγευμα, κάτι που αποδεικνύει ότι πολλές ρεθυμνιώτικες οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος  της επίσκεψης. Τα παιδιά εξετάστηκαν χθες δωρεάν από παθολόγο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο και παιδίατρο.
 
Πρόκειται για μία κίνηση καθαρά συμβολική, αφού δεν ήταν δυνατό μέσα σε μια ημέρα να εξυπηρετηθούν όλοι οι μαθητές και είχε ως στόχο την ανάδειξη του προβλήματος που έχει προκύψει, καθώς το κράτος ζητεί τα δελτία υγείας, στερώντας όμως τη δυνατότητα αυτά να χορηγηθούν δωρεάν στους μαθητές. Για την κίνηση αυτή των γιατρών μίλησε στην Κρητική Επιθεώρηση η παθολόγος ιατρός του νοσοκομείου κα Ελένη Ιωαννίδου:

«Η σημερινή μέρα είναι για εμάς μια συμβολική μέρα. Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε από την Ένωση Ιατρών Ρεθύμνου σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Θέλουμε να είμαστε κοντά στους ασθενείς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που πλήττονται όλοι  οικονομικά, ακόμη κι εμείς, οι μισθωτοί γιατροί. Αυτό που προέχει είναι να διαφυλάξουμε το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, τον οποίο υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε από τον διοικητή του νοσοκομείου να παρέχουμε δωρεάν τα ατομικά δελτία υγείας και τα πιστοποιητικά υγείας των παιδιών, εφόσον είναι κάτι που το ζητάει το κράτος, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς και να μην ταλαιπωρούνται. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί μέσα σε μια μέρα και με μια εθελοντική κίνηση, είναι όμως μια καλή αρχή για να αναδειχτεί. Οι εξετάσεις που θα γίνουν σήμερα (σ.σ. χθες) αφορούν αποκλειστικά στο δελτίο υγείας των μαθητών. Εξετάζουμε δωρεάν μέχρι και τα παιδιά της πρώτης λυκείου».

Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε  από τους γιατρούς, έτσι ώστε να γίνει μια αρχή και να αναδειχθεί το θέμα με το εισιτήριο των πέντε ευρώ ανά επίσκεψη σε νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς οι οικογένειες επιβαρύνονται κατά πολύ, ιδιαίτερα εάν έχουν πολλά παιδιά. Η κα. Ιωαννίδου εξήγησε ότι: «Οι γονείς αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν στους ιδιώτες γιατρούς από 40 έως 50 ευρώ για την εξέταση. Εάν έχουν δύο η τρία παιδιά το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο. Στο νοσοκομείο, δε, το κόστος είναι πέντε ευρώ ανά επίσκεψη, εάν όμως κάποιος είναι πολύτεκνος το κόστος είναι και πάλι υψηλό, διότι χρειάζονται γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων για να εκδοθεί το δελτίο υγείας, πράγμα που μεταφράζεται σε περισσότερες από μια επισκέψεις».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δούλεψαν χτες εθελοντικά, χωρίς να λογαριάσουν το ήδη εξαντλητικό ωράριό τους και τις περικοπές που έχουν υποστεί. Θεωρούν ότι η υγεία πρέπει να είναι ένα δημόσιο, δωρεάν αγαθό και δηλώνουν ότι θα είναι με κάθε τρόπο κοντά στον πολίτη.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

ελληνις
23 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:00 μ.μ.

Μπραβο στους γιατρους. Εμεις θα τους περιφρονησουμε τους αγυρτες πολιτικους και εμεις θα τους καταδικασουμε σε θανατο. Καθε ανυπακοη τους οδηγει εξω απο την Βουλη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger