Home » , » Ενα βήμα μπρος, πολλά βήματα πίσω

Ενα βήμα μπρος, πολλά βήματα πίσω

Από giorgis , Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 | 11:12 μ.μ.

 Του Σ.Σ.

(Η τακτική και πολιτική της συστημικής αριστεράς στις μέρες μας)

 «και έφτασε, επιτέλους, η ώρα του λυτρωμού»!Θα μου πείτε ποιανού λυτρωμού;

 Εδώ τίθεται  ένα τεράστιο ερώτημα που θα μου επιτρέψετε να σας αναλύσω, σε συντομία.

Τον Ιούνιο του 2011, όταν καμιά εικοσαριά χιλιάδες διαδηλώναμε στο Σύνταγμα και γίναμε πειραματόζωα για την αντοχή στα χημικά και στο ξύλο των μονάδων αποκατάστασης του εγκλήματος, η αλληλεγγύη, το πάθος, η αξιοπρέπεια και η αγωνιστικότητα που έδειξαν όλοι όσοι ήταν εκει «μαζί», ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές και τοποθετήσεις,πραγματικά ήταν συγκλονιστική.
Εξίσου συγκλονιστική, όμως, ήταν και η αγανάχτηση για την απουσία αυτού του μεγάλου τμήματος της συστημικής αριστεράς η οποία, αν μη τι άλλο, θα είχε τη δυνατότητα (με τη μαζικότητά της) να προβληματίσει τα όργανα καταστολής ως προς τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούσαν. Η, περαν της λογικής, συστημική  αριστερά (θα εξηγήσω παρακάτω γιατι της αποδίδω αυτό τον όρο) προτίμησε να κάνει ηλιοθεραπεία και υγιεινούς περιπάτους σε άλλες περιοχές, να αγνοήσει τα δρώμενα στην πλατεία, να απουσιάσει παντελώς από τη δοκιμασία αυτού του ανθρώπινου τείχους που αγωνιζόταν ως τελευταίο ανάχωμα – όταν όλοι σχεδόν το είχαν εγκαταλείψει – απέναντι στις μεθοδεύσεις του κοινοβουλευτικού τσίρκου. Και, όχι μόνο αυτό, αλλά καμαρωτή – καμαρωτή, έσκασε μύτη στην πλατεία, αργά το απόγευμα (την πρωτη μέρα, διότι τη δεύτερη δεν εμφανίστηκε καθόλου), σταθηκε μπροστά στη Βουλή για ένα τέταρτο, φωναξε τα εγκώμια στη συνδικαλιστική της παράταξη και στο μέγα κόμμα της εργατικής τάξης και αποχώρησε. Εδώ, όμως, ήταν που άρχισε η ιστορία.

Για όλους εμάς που είχαμε πνιγεί στο χημικό, που είμασταν με ανοιγμένα κεφάλια, ποδοπατημένοι και εξαθλιωμένοι, έπεσε η σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι. Για πρώτη φορά ο απλός κόσμος τους γιουχάρισε. Για πρώτη φορά δεν στάθηκε σε κινήσεις αποδοκιμασίας αλλά προχώρησε και σε κινήσεις που ήταν προδήλως εχθρικές απέναντί τους. Και τότε  η προσπάθεια της καπηλείας αυτής της κίνησης μέσα από τα ΜΜΕ, ως επίθεση κατά της Κανέλλη και του αυτοκίνητου του κόμματος, προβλήθηκεως  έργο προβοκατόρων! Αυτών που έστηναν παγίδα στον λαό για να τον απομονώσουν από τον μεγάλο τιμονιέρη και το καράβιτου!! Όμως, εγώ προσωπικά, τότε είδα τον απλό πολίτη να κατεβαίνει μαζικά και να διαδηλώνει, τότε παρατήρησα τα πρώτα τμήματα ανθρώπων που ειχαν – επιτέλους - απεγκλωβιστεί από το πράσινο θηρίο και τη γαλάζια αδερφή του, να συσπειρώνονται γύρω από ένα κίνημα που οι συστημικοί έσπευσαν να το κατασπαράξουν. Βλέπετε, ή στο ένα μαντρί ή στο άλλο! Δεν τίθεται το ερώτημα: «γιατί όχι μαντρί;»

Η αριστερά που εγκλωβίστηκε στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι έπαψε από καιρό να είναι αριστερά. Συμμετείχε, δούλεψε, συνεργάστηκε, ταυτίστηκε, έκανε μπίζνες με όλους αυτούς που κάποτε την έστησαν στον τοίχο. Το παράδειγμα του ’89 δεν είναι τυχαίο. Είναι παγκόσμια πατέντα. Βέβαια,υπήρξαν οι ιδιαιτερότητες της εποχής, όμως, το ερώτημα είναι τι ήταν αυτό και τι συνεχίζει να είναι αυτό που δημιουργεί αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα μέσα σ’αυτόν τον χώρο; Η αριστερά που εγκλωβίστηκε σ’ αυτή τη λογική είναι αριστερά της καπιταλιστικής παρωδίας ή είναι αριστερά που δεν ξέρει γιατί είναι αριστερά; Ιδού το νέο οντολογικό ερώτημα, όπως θα το έθετε στην εποχή μας ο Σαίξπηρ. Δεν στεκομαι στις πρακτικές της εδώ και καιρό, είναι ολοφάνερο πως αυτή η αριστερά μπορεί να γηπεδοποιεί και να συσπειρώνει αλλά .. μέχρις εκεί. Θα κάνουμε γιορτές και πανηγύρια αλλά… μέχρι εκεί. Θα κάνουμε (μακάβριες) αποκαταστάσεις αλλά… μέχρι εκεί. Θα κάνουμε εράνους και θα πουλάμε την εφημερίδα αλλά… μέχρις εκεί. Δεν υπάρχει παραπέρα, όσο και να το ψάξετε. Και αν το ψάξετε αυτόματα μεταλλάσεστε σε προβοκάτορες, ρεφορμιστές, σεχταριστές, αναρχικούς, ξεβράσματα του πελώριου ποταμιού της εργατιάς, συμβιβασμένοι μικροαστοί και τόσα άλλα. Και προσέξτε καλά διότι εδώ έρχεται και η απλοϊκή αλλά κομματικά δομημένη λογική που λέει ότι «νομιμοποιούμαι» να σε εξοντώσω!!

 Η συστημική αριστερά έκανε ένα βήμα μπροστά όταν «αναγκάστηκε» να μπει στο τεράστιο πλήθος που διαδήλωνε αυτές τις δύο ημέρες. Και είχε και πολύ κόσμο. Αυτό, όμως, που την ενόχλησε δεν ήταν η παρουσία του κόσμου που δεν πλαισίωνε τα μπλοκς της. Ήταν ο τρόμος της μπροστά στη διπλάσια παρουσία των αυτόνομων, πρωτοβάθμιων σωματείων, των αυτόνομων και αδέσμευτων επιτροπων, συνδικάτων, κινημάτων, συλλόγων , αντιπροσωπειών και τόσων άλλων ανθρώπων που δεν κατέβηκαν με κομματικές σημαίες και περιφραγμένα ανθρωπο-μπλοκ    αλλά συνειδητά και μαζικά εκεί που πίστευαν ότι ανήκουν. Και εδώ, έρχονται τα πολλά βήματα πίσω. Δεν θα επαναλάβω όλα όσα γράφτηκαν σ’ αυτό εδώ το μπλογκ – που εκτιμώ ιδιαίτερα επειδή δεν χρησιμοποιεί το σύστημα των τυφλών και των κωφών για να επικοινωνησει μαζί μας– άλλωστε, εμένα προσωπικά δεν με παραξένεψε τίποτε. Ήταν κάτι που το περίμενα  όταν είδα, την προηγούμενη, τους «δύστυχους» συντρόφους να φυλάνε τα ΜΑΤ και τη Βουλή, κουβαλώντας καδρόνια για να ανοιξουν κεφάλια και όχι για ναπεριφρουρήσουν την πορεία τους (αλήθεια πως θα μπορούσαμε να βρούμε και εμείς τέτοια, μήπως χρειαστούν….) με ένα θολό και δυστυχισμένο βλέμμα, ξεροσταλιάζοντας ώρες κάτω από τον ήλιο, εκπληρώνοντας χρέη εντολοδόχου κάποιας αξιοθρήνητης εξουσίας.

Η συστημική αριστερά, για να επικεντρωθούμε σε πιο σοβαρά πράγματα, δεν μπορεί και ούτε ποτέ θα μπορέσει να γίνει επαναστατική. Επειδή τότε ακριβώς θα πρέπει να αυτοαναιρεθεί με την ίδια της την εξαφάνιση (τάδε εφη Μαρξ και Εγκελς, στη διαλεκτική της φύσης και της ιστορίας). Η συστημική αριστερά (αν μπορεί να αποκληθεί αριστερά) βίωσε και γαλουχήθηκε μέσα στο πνεύμα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού (;) για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που απλά σημαίνει :παίρνω την εξουσία και προχωρώ στη δικτατορία του προλεταριάτου που την παραλλάσσω σε δικτατορία του κόμματος και τελειώνω μια και έξω με την ιστορία.Η συστημική αριστερά θέλει την εξουσία για την εξουσία, είναι ανίκανη να δει το μεγάλο διαφωτιστικό μήνυμα του μαρξισμού που καταλήγει στην απελευθέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας [με την πλήρη κατάργηση των τάξεων]. Γι αυτό τον λόγο, τα πρώτα χρόνια των δύο διεθνών ενώσεων των εργατών, ο Μαρξ θεώρησε φύσει και θέσει συμμάχους τους αναρχικούς. Ο στόχος, το (αριστοτελικό, θα μπορούσαμενα πούμε) «τέλος» ήταν η πλήρης αν-αρχική κοινωνία. Η εργατική τάξη είναι απλώςτο «μέσο» για την κατάληξη σ’ αυτήν την απίστευτη ουτοπία. Ακόμη και αυτή θα πρέπει νομοτελειακά να εξαφανιστεί εφόσον θα εξαφανιστούν οι τάξεις!

Και εδώ έρχεται το θεωρητικό μπλακάουτ. Τι ήταν, τι έγινε και τι θα γίνει η εργατική τάξη μέσα στη λυσσασμένη αλματώδη καπιταλιστική ανάπτυξη; Ο ίδιος ο Μαρξ (στο Μανιφέστο) θεωρεί τον καπιταλισμό ως την πιο επαναστατική δύναμη που παρουσιάστηκε ποτέ στον κόσμο: ανατρέπει θρόνους, θρησκείες, πολιτεύματα, νοοτροπίες, σχέσεις που ποτέ κανένας δενμπορούσε να διανοηθεί ότι θα γκρεμιζόντουσαν! Μέσα στην ιστορική διαλεκτική κάτι εμφανίζεται για να εξαφανιστεί. Αυτό είναι νομοτέλεια. Το παραμένον μπορεί να επιτείνει την επιβίωσή του αλλά θα μολύνει τρομακτικά με τη σαπίλα του όλο το σύμπαν (μέχρι να εξαφανιστεί). Αυτό βέβαια ισχύει σήμερα για τον καπιταλισμό. Όμως, εδώ, ως συνήγορος του διαβόλου, θα ήθελα να θέσω μερικάερωτήματα στους φίλους της συστημικής αριστεράς:

-         Για ποια εργατική τάξη μιλάμε στην εποχή μας; Η εργατική τάξη των ανεπτυγμένων χωρών που καρπούται την υπεραξία των δισεκατομμυρίων εξαθλιωμένων που δουλεύουν σε συνθήκες δουλείας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε ποτέ να είναι επαναστατική; Η εργατική τάξη δεν υπόκειται στις ιστορικές νομοτέλειες της μαρξιστικής διαλεκτικής;

-         Μπορεί ένα κομμουνιστικό κόμμα (στη σύγχρονη εποχή) να επαγγέλεται την πρωτοπορεία   μιας εκπληκτικά συρρικνωνόμενης εργατικήςτάξης (στην Ελλάδα οι αριθμοί λένε για 15% περίπου με 75% στις υπηρεσίες και10% περίπου αγροτιά) και ιδιαίτερα την επαναστατική δικτατορία αυτής της τάξης;

-         Μήπως πρέπει να ξαναεξετάσουμε ποιο είναι σήμερατο επαναστατικό υποκείμενο στις ανεπτυγμένες χώρες; Είναι άραγε τυχαίο ότι όπου γκρεμίστηκαν εκλογικά τα κομμουνιστικά κόμματα ανθεί ξανά ο νεοφασισμός και ο εθνικισμός (τι έγιναν οι σύντροφοι, σύντροφοι; Βαρέθηκαν την επαναστατικήπρωτοπορεία του «ενός και μοναδικού»;);

-         Αγαπητοί σύντροφοι, μήπως πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα των λοιμοκτονούντων στις  υπανάπτυκτες χώρες, όπου εκτός απ’ τις επιδημίες σαρώνει και το ισλάμ;

-         Μήπως θα έπρεπε να ξαναασχοληθούμε με τον αναρχισμό, όχι σαν μέθοδο αλλά σαν τελικό στόχο και σαν πρότυπο συμπεριφοράς και αλληλεγγύης (δεν μιλώ βέβαια για κάποιους που – πράγματι – μπορεί να είναι προβοκάτορες ή εγκάθετοι); Αγαπητοί συναγωνιστές το μοναδικό κόμμα-σωτήρας δεν είχε ποτέ προβοκάτορες, δεν έδρασαν ποτέ στις τάξεις του άνθρωποι της ασφάλειας; Μήπως ξεχάσατε την περίοδο Μανιαδάκη όταν, ουσιαστικά, υπήρχαν δύο Κ.Ε, δύο εφημερίδες, με λίγα λόγια δύο κόμματα (ένα της ασφάλειας και ένα διαλυμένο)!!

-         Μήπως, επιτέλους, θα έπρεπε να ασχοληθείτε σοβαρά με τη μελέτη «ολης» της επαναστατικής θεωρίας και να βγαλετε κάποια συμπεράσματα;

Αν δεν μπορέσετε να ξεπεράσετε το παρωχημένο, θα αποτελέσετε ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της ιστορίας και η ιστορία θα σας πετάξει στα αζήτητα, θα εξακολουθήσετε να αποτελείτε την εγελιανή «δυστυχή συνείδηση» που γνωρίζει το αναπόφευκτο (δηλαδή το ξεπέρασμά της) αλλά δεν είναι ικανή να συνθέσει το καινούργιο. Μέχρι τότε θα σας φταίνε οι αναρχικοί, οι αριστεριστές, οι ρεφορμιστές, οι εξωκοινοβουλευτικοί και ..όλοι οι άλλοι. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι υπάρχει και μια μικρή υποψία: Αυτοί  Να Αποτελέσουν τη Νέα Σύνθεση και τότε…αναγκαστικά, θα πρέπει να συγκρουστείτε μαζί τους για να υπερασπιστείτε αυτό που ήδη έχει σαπίσει, που ήδη βρωμάει!!

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Δημοσιεύουμε κάθε άποψη αναγνώστη του μπλοκ μας που μας έρχεται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο άσχετα αν μας βρίσκει σύμφωνους ή όχι. Δεν μπορούμε όμως να δημοσιεύσουμε κείμενα που αναφέρονται στα όσα διαδραματίζονται στα εσωτερικά πολιτικού κόμματος. Δεν έχουμε τον τρόπο να ξέρουμε αν είναι αλήθεια και υπάρχει περίπτωση να είναι προβοκατόρικα. Αυτό για τον αναγνώστη μας που επιμένει να αναρτά σχόλια -τα οποία δεν δημοσιεύουμε- και να μας στέλνει μαιηλ.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 22 σχόλια

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 12:28 π.μ.

Πολύ καλή ανάλυση. Απο τα καλυτερα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί...

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 1:33 π.μ.

Πραγματικά εξαιρετικό άρθρο. Συγχαρητήρια για την καθαρότητα της σκέψης και τη σαφήνεια του λόγου.

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 2:51 π.μ.

http://www.youtube.com/watch?v=-87JWKqPqu8&feature=player_embedded

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 4:28 π.μ.

15% ergatikh ta3h?
stis upiresies douleleoun astoi?

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 9:00 π.μ.

Τέτοια μυαλά και να μένουν ανεκμετάλλευτα από το κίνημα

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 10:41 π.μ.

παναθλιο κειμενο ανιστορητο και υπουλο συναμα οαντι κκκεδισμος στο φοτρε του

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 11:48 π.μ.

Είναι ένα κείμενο που δείχνει καθαρά την ιδεολογική θολούρα που υπάρχει σε τμήμα του κινήματος ιδιαίτερα σημαντικό (όχι από άποψη μεγέθους) Αντιφάσεις και αυθαίρετες εκτιμήσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. Απαντώ σε ορισμένα μόνο σημεία. Ονομάζεις Συστημική αριστερά προφανώς όλα τα κόμματα και ομάδες που εκτείνονται απ’ τον Κουβέλη και τους οικολόγους μέχρι το ΚΚΕ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους τροτσκιστές. Παραβλέπεις τις ουσιώδης διαφορές τους και παρακάτω τους κατηγορείς για το πώς αντιμετωπίζουν την επανάσταση !!!! (Μπορεί άραγε μια Συστημική Αριστερά να έχει επαναστατικούς στόχους τους οποίους και να κρίνουμε;;;)
Βέβαια όλο το άρθρο σου στρέφετε κυρίως κατά το ΚΚΕ, χωρίς να το αναφέρεις πουθενά αλλά με πλήρη σαφήνεια. Έτσι συγκλονίζεσαι και αγανακτείς που απουσίαζε από τις εκδηλώσεις στο Σύνταγμα την ίδια στιγμή που εσύ ο ίδιος το απαγόρευες να προσεγγίσει στον χώρο. Και όταν ήρθε (την Πέμπτη) του επιτέθηκες στήνοντας την μεγαλύτερη προβοκάτσια στο κίνημα μέσα στο οποίο βρίσκεσαι και εσύ!!! Όσο για την Κανέλλη προφανώς και ήταν στημένη η επίθεση, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο You Tube.
Συμφωνώ απόλυτα ότι «η αριστερά που εγκλωβίστηκε στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι έπαψε να είναι αριστερά» και βέβαια δεν αφορά ούτε το ΚΚΕ ούτε τα κόμματα τη εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ) Το δε ’89 το ΚΚΕ το πλήρωσε με δύο διασπάσεις. Έχει απεγκλωβιστεί από τέτοιες λογικές και πρακτικές. Δεν αποτελεί πλέον επιχείρημα που πείθει.
Γράφεις : «Γι αυτό τον λόγο, τα πρώτα χρόνια των δύο διεθνών ενώσεων των εργατών, ο Μαρξ θεώρησε φύσει και θέσει συμμάχους τους αναρχικούς. Ο στόχος, το (αριστοτελικό, θα μπορούσαμε να πούμε) «τέλος» ήταν η πλήρης αν-αρχική κοινωνία.» Όπως λες και εσύ τα πρώτα χρόνια, γιατί αμέσως μετά ο χώρος αυτός άρχισε να γεννά τα όργανα του συστήματος που προβόκαραν και όχι μόνο, το επαναστατικό εργατικό κίνημα, κάτι σαν αυτό που ζούμε και τώρα. Ο τελικός στόχος είναι πράγματι κοινός, αλλά αφορά τους κομμουνιστές και τους πραγματικά, ιδεολόγους, αναρχικούς. Όχι τους ασφαλίτες και τους παρακρατικούς που ανεμίζουν αναρχικές σημαίες. Αλήθεια τι σχέση με την επανάσταση και τους αναρχικούς έχει το κάψιμο γραφείων του ΚΚΕ;;;
Μάθε επίσης ότι η εργατική τάξη δεν είναι το «μέσο» για την επανάσταση. Είναι η οργανωμένη δύναμη ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Και φυσικά δεν θα εξαφανιστεί ποτέ για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει κατώτερη τάξη από αυτήν για μια νέα επαναστατική διαδικασία. Οι αλλαγές στην φύση της εργατικής τάξης δεν αναιρούν τον χαρακτήρα της. Η νομοτελειακή εξαφάνιση των τάξεων σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τάξεις που θα καταπιέζουν άλλες τάξεις. Όλοι θα εργάζονται για να ζουν και να δημιουργούν σύμφωνα με τον κανόνα : ο καθένας αυτό που μπορεί στον καθένα αυτό χρειάζεται. (διαφωνείς;)
Θεωρητικό μπλακάουτ !!!!! Μάλλον δική σου ιδεολογική σύγχυση. Ο καπιταλισμός ήταν επαναστατική δύναμη όταν ανέτρεπε το προηγούμενο κοινωνικό καθεστώς, την φεουδαρχία. Κανένας δεν έχει αυταπάτες (ούτε βέβαια και Μαρξ) ότι είναι επαναστατική και σήμερα. Γι’ αυτό παλεύουμε να τον ανατρέψουμε και θα τον ανατρέψουμε (μαζί ή ενάντια σας, εσείς αποφασίζεται)
Τα ερωτήματα που θέτεις νομίζω ότι έχουν ήδη απαντηθεί. Θα σταθώ μόνο σε δύο
1) Άλλο πράγμα η από τα έξω δημιουργία άλλης ΚΕ και Ρίζου, στηριζόμενη στη παρανομία του κόμματος, και άλλο η διάβρωση των οργανώσεων των αναρχικών. Τέτοιο δεν έγινε ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει στο ΚΚΕ
2) Η εξαφάνιση των κομμουνιστικών κομμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες (δυτική Ευρώπη δηλαδή) συνέβη ακριβώς γιατί παρέκλιναν από τις επαναστατικές αρχές του Μ-Λ. Όχι μόνο δεν μας αφορά αλλά είναι και το αποδεικτικό στοιχείο ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο.

24 Οκτωβρίου 2011 στις 2:41 μ.μ.

αυτό που ήδη έχει σαπίσει, που ήδη βρωμάει!!
ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ.
Ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ.

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 2:54 μ.μ.

Δυστυχώς δεν αρκεί πάντα κανείς να λέει τα σωστά για να έχει δίκιο, αν δε βλέπει κάθε φορά ποιο είναι το πρωτεύον κ ποιο το δευτερεύον... Η κριτική που γίνεται στο ΚΚΕ είναι η ίδια -κ εν πολλοίς σωστή- με αυτή που γίνεται πάντα. Όσο όμως δε διαχωριζόμαστε ΚΑΘΕΤΑ κ χωρίς προϋποθέσεις από τα σχέδια καταστολής του κράτους κάθε μορφής -με κουκούλα ή χωρίς θα είμαστε πάντα ευάλωτοι στις προβοκάτσιες, το κράτος θα μας "παίζει" μια χαρά κ εμείς θα κοιτάμε με απορία τις επόμενες απότομες στροφές.

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 2:56 μ.μ.

πραγματικα αξιολογο κειμενο που το παει παρακατω. αντε σιγα σιγα να διαβαζουμε και καμια αναλυση πιο ουσιαστικη απο το ποσες παλουκιες εφαγε ο καθενας...

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 3:29 μ.μ.

Συμφωνώ ότι η ανάλυση είναι πολύ καλή. Δίνει ακριβώς την εικόνα που ισχύει στη συστημική αριστερά, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια. Εξουσία για την εξουσία, κανένα όραμα για το μέλλον.
Δεν μου κάνει εντύπωση που κάποτε ένας Κνίτης με ρώτησε: "Και γιατί οι αναρχικοί καίνε την ελληνική σημαία;" (η απάντησή μου ήταν ότι δεν με απασχολεί τι γίνεται με ένα πανί ούτε αν καίγεται ούτε αν δεν καίγεται), δείχνοντας με αφέλεια το τι συμβαίνει μέσα σ'αυτό το κόμμα αλλά σίγουρα και σε άλλα μορφώματα.
Φίλε μου αρθρογράφε, δυστυχώς με την αποκατάσταση του Στάλιν το ΚΚΕ έδειξε (βέβαια όλοι το γνωρίζαμε) ότι δεν ενδιαφέρεται για τον Κομμουνισμό, παρά μόνο για την δικατορία του "προλεταριάτου" (κόμματος). Ανάθεμά με αν έχουν φτάσει στο κεφάλαιο του Κομμουνισμού.

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 4:16 μ.μ.

Προς Ανώνυμο με το μεγάλο κείμενο:

Έχω γράψει και κάτι άλλο προς απάντησή σου για την Πέμπτη κατά λάθος το έστειλα χωρίς να συνεχίσω την απάντησή μου (Δεν είχε εμφανιστεί μέχρι να γράψω αυτό το σχόλιο).

Όπως και πριν σου έγραψα ότι αν σταματήσεις να βλέπεις ότι όλοι σε κηνυγάνε θα πας μπροστά. Ως απάντηση στον αρθρογράφο για το Μαρξ και τους αναρχικούς τα πρώτα χρόνια και τι έγινε στη συνέχεια, γράφεις πάλι για προβοκάτορες μέσα στους αναρχικούς. Συνεχίζεις δηλαδή μια λασπολογία χωρίς να έχεις ιδέας από τη πολιτική και κοινωνική δράση των "προβοκατόρων" εκείνα τα χρόνια.

Οι αναρχικοί "οπαδοί" του Μπακούνιν στην Ισπανία ήταν που θέσανε τα θεμέλια μιας ριζοσπαστικής οργάνωσης των εργατών και των αγροτών. Όταν ο γαμπρος του Μαρξ βρέθηκε στην Ισπανία για να διαδώσει το Μαρξισμό, χρτησιμοποίησε υπόγειες και αντισυντροφικές μεθόδους που φυσικά δεν ήταν δυνατό να βρουν απήχηση από τους περήφανους Ισπανούς εργάτες και αγρότες. Αυτοί οι αναρχικοί λοιπόν από τη δεκαετία του 1860 και μετά ήταν η μόνη πραγματικά επαναστατική δύναμη στην Ισπανία που πολεμούσε ενάντια σε εκκλησία, στρατό, γαιοκτήμονες, μοναρχικούς και Σοσιαλδημοκράτες κονδυλοφόρους της αστικής εξουσίας. Οπότε να είσαι πιο προσεκτικός για αυτούς τους "προβοκάτορες".

Επίσης στην Ιταλία, αν και όχι όπως στην Ισπανία, πάλι αναρχικοί από το 1860 και έπειτα αποτελούσαν το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του λαού.

Γαλλία, Ελβετία (Ομοσπανδία της Γιούρα), Ολλανδία, Βέλγιο. Αναρχικοί παλεύανε μέσα στον εργατικό κόσμο (όντας κομμάτι αυτού) κερδίζοντας και χάνοντας μάχες ενάντια στοην αστική τάξη.

Θεωρητικό μπλακ άουτ πάθανε κάποιοι "κομμουνιστές" που το κόμμα σου αποκατέστησε πρόσφατα.

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 5:21 μ.μ.

Τι στιγμή που η πλειονότητα του κόσμου φωναχτά ή σιωπηρά συμμετέχει ή εγκρίνει την επιθετική μορφή διαδηλώσεων, η κατηγορία του ΚΚΕ για προβοκάτορες είναι τουλάχιστον άστοχη. Θα μπορούσε ίσως να έχει κάποια βάση προ ολίγων μηνών, όχι όμως σήμερα.
Βλέπε http://www.youtube.com/watch?v=CKyiYIo-FWM&feature=channel_video_title

http://www.youtube.com/watch?v=0Ptmdq1uWGo&feature=player_embedded#!

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 9:59 μ.μ.

Προς komunaros:

Αν αυτό που συγκράτησες από το κείμενο είναι ότι αυτή η φράση που ΞΑΝΑέγραψες δηλώνει αντικομμουνισμό τότε έχεις μεγάλο πρόβλημα κατανόησης κειμένων.

Αυτό που γράφει ο αρθρογράφος είναι ότι αυτοί που λοιδωρείτε υπάρχει πιθανότητα (για εμένα θα συμβεί σίγουρα αν δεν έχει ήδη συμβεί ως ένα σημείο) να σας ξεπεράσουν πολιτικά και κοινωνικά και το κόμμα σας το μόνο που θα κάνει, γιατί δεν θα μπορεί να το πολεμήσει ιδεολογικά, είναι να στηρίξει το παλιό, αυτό που έχει ήδη σαπίσει, που ήδη βρωμάει (την αστική δημοκρατία).

Κάτι τέτοιο συνέβη το Δεκέμβρη του 2008, όπου η νεολαία εξεγέρθηκε και σύσσωμος ο αναρχικός - αντιεξουσιαστικός χώρος δήλωσε παρών, όπως και μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς. Εσείς ήσασταν απών, καταγγέλοντας την εξέγερση ως δημιούργημα μυστικών υπηρεσιών (εσείς, η Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ για να μην ξεχνιόμαστε), γιατί δεν μπορούσατε να το χειραγωγήσετε, ενώ "παρόμοιες" εξεγέρσεις στο εξωτερικό (με ελάχιστες ως μηδαμηνές πολιτικές διεκδικήσεις) τις θεωρούσατε πολύ σημαντικές (Γαλλία). Και υποστηρίξατε ότι στην δική σας επανάσταση δεν θα σπάσει τζάμι (;).

Το αν αυτή η εξέγερση άφησε τίποτα πίσω της είναι άλλο θέμα. Μια προσωπική γνώμη είναι ότι άφησε (η σημερινή κατάσταση στον δρόμο έχει βοηθηθεί από την εξέγερση κατά πολύ), αλλά τόσο πολιτικά όσο και κινηματικά θα μπορούσε να έχει πολλά περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς ίσως ο κόσμος να μην ήταν ακόμα ώριμος ΠΟΛΥ.

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 10:00 μ.μ.

Προς Ανώνυμο με το μεγάλο κείμενο:
Ψευδολογείς κάτι που άλλωστε είναι αγαπημένο σας σπορ. Κανείς δεν σας απαγόρευσε να προσεγγίσει το χώρο. Και πήγατε παλιότερα προς τη βουλή και κάνατε τη βόλτα σας και φύγατε (κακήν κακώς βέβαια).

Ψευδολογείς και για την Πέμπτη. Δεν σου επιτέθηκε κανένας πριν παραστήσεις τον μπάτσο του λαού και της συγκέντρωσης. Όπως δεν σου επιτέθηκε κανένας την Τετάρτη που έκατσες για λίγο και τα λοιπά μπλοκ πλησιάσαν τη βουλή αφότου φύγατε χωρίς να γίνει το παραμικρό, είναι έτσι ή δεν είναι; Έτσι είναι.

Τότε γιατί σας "επιτέθηκε" ο κόσμος την Πέμπτη; Γιατί η πορεία έγινε στα πλαίσια μιας 48ωρης γενικής απεργείας. Που σημαίνει ότι η διαδήλωση και οι δρόμοι ανήκουν σε όλο το κόσμο που θέλει να κατέβει σε αυτή τη πορεία. Πόσο μάλλον η Αμαλίας και η βουλή όπου αποτελούν το κέντρο της διαμαρτυρίας για κάθε απεργεία. Αυτός ο δρόμος και αυτός ο χώρος ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να αποτελεί αποκλειστικότητα κανενός κόμματος, καμιάς οργάνωσης, κανενός φορέα. Γιατί ταυτόχρονα απαγορεύει (όπως κάνατε εσείς τόσο λεκτικά όσο και σωματικά) άλλο κόσμο να βρεθεί εκεί, στο κέντρο της διαμαρτυρίας, κάτι που όπως καταλαβαίνεις αποτελεί φασιστική πρακτική.

Η δικαιολογία ότι εσείς περικυκλώνατε τη βουλή για να μη ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν στέκει. 1ον) Δεν την περικυκλώσατε, 2ον) μπήκαν όλοι οι βουλευτές, 3ον) Το ότι θα φοβόντουσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το κόσμο και δεν θα ψήφιζε, αποτελεί ανέκδοτο και το ξέρετε καλά και 4ον) Ήσασταν στραμένοι προς τον κόσμο και όχι προς τη βουλή, μια τακτική των ΜΑΤ όταν θέλουν να προφυλάξουν τη βουλή, ότι κάνατε και εσείς δηλαδή.

Η δικαιολογία ότι θέλατε να προφυλάξετε τη πορεία, είναι άστοχη διότι 1ον) Δεν σας το ζήτησε κανείς (εκτός και αν κάνατε γκάλοπ πριν και το μάθατε), 2ον) προφυλάξατε μόνο τη δική σας πορεία και όχι το σύνολο, αφού δεν αφήνατε κανένα άλλο μπλοκ να ανέβει (εκτός και αν φοβόσασταν ότι το "δεν πληρώνω" με τα φωσφοριζέ γιλέκα, και δεν το λεώ υποτιμητικά, θα έκανε επεισόδια, αν ναι δείχνει πόσο έξω από την κοινωνία ζείτε).

Και για να τελειώνουμε, η προβοκάτσια στήθηκε από το ίδιο το ΚΚΕ έκούσια ή ακούσια (ας ελπίσουμε ακούσια). Αν απλά κάνατε ότι και την Τετάρτη δεν θα σας πείραζε κανένας. Όπως επίσης και αν στεκόσασταν σε μια άκρη της Αμαλίας να κάνετε ότι θέλετε εκεί. Κανένας δεν θα σας έδινε σημασία.

Εσείς όμως διαλέξατε να αποκλείσετε όλα τα υπόλοιπα μπλοκ από το να βρεθούν στην αμαλίας, μπροστά από τη βουλή. Μιλήσατε ότι θέλατε να προφυλάξετε την πορεία από 300-400 άτομα που θα κάνανε επεισόδια, δείχνοντας ακόμα μια φορά ότι ζείτε στον μικρόκοσμό σας, μιας και δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι έγινε το Μάϊο του 2010 μπροστά στη βουλή, τι έγινε κατά τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και σε άλλες πορείες, όπου χιλιάδες κόσμου, έξω από τους "κουκουλοφόρους", συγκρουόνταν με τις δυνάμεις καταστολής γιατί του παίρνουν τη ζωή του.

Είναι τουλάχιστον αφελές (μην πω ηλίθιο ή και επικίνδυνο) να μιλάτε για 300-400 κουκουλοφόρους στις προηγούμενες συγκρούσεις.

Για τα υπόλοιπα, όσα μπόρεσα γιατί δεν είχα χρόνο, απάντησα σε άλλο σχόλιο που ανέβηκε πιο πριν (αυτό το είχα στείλει πρώτο αλλά για κάποιο λόγο δεν ανέβηκε).

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 11:03 μ.μ.

Το ΚΚΕ έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Τσακ Νόρις δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά που διαδίδονται. Αν δεν βγει να το παραδεχτεί θα δημοσιεύσει τα στοιχεία στον Ριζοσπάστη.

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 11:36 μ.μ.

ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μέχρι τις 20/10 η στάση του ΚΚΕ:
Ανυπακοή κ δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους, μένουμε στο σύνταγμα, παλλαϊκός αγώνας, καταλήψεις, ρήξη, ταξικός πόλεμος κατά των αφεντικών, σύγκρουση, ανατροπή ..και πολλά άλλα.. που χάρισαν πραγματική ελπίδα στο λαό για συμπαράταξη της αριστεράς.. και κυρίως ελπίδα για νίκη με κατά μέτωπο επίθεση στην εντεταλμένη από την τρόικα ντόπια κοινοβουλευτική χούντα..
Μετά τις 20/10 η στάση του ΚΚΕ:
Στην αρχή έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο σταθμός στο Κόκκινο!! Μετά έφταιγαν ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ!! Μετά παρακρατικοί, κουκουλοφόροι, μετά προβοκάτορες- ασφαλίτες, μετά το κίνημα δεν πληρώνω, μετά αναρχικοί κουκουλοφόροι.. τέλος στις 23/10 επιτέλους βρήκαν στο κόμμα ότι έφταιγε.. η κυβέρνηση!!.
Αυτοί ήταν καθισμένοι στα έδρανα της Βουλής ασφαλείς από τους μηχανισμούς καταστολής και τα χημικά.. δεν ήταν με τον λαό.. ούτε καν με τους δικούς τους αγωνιστες..
Μόνο το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και οι ηγεσίες τους δεν έφταιγαν.. Για τις αποφάσεις, τη στάση τους, τις δραματικές εμφύλιες συγκρούσεις και τον τραγικό θάνατο του συναγωνιστή από τα δηλητηριώδη χημικά των ΜΑΤ..
Ακόμα και οι πιο αδαείς είχαν καταλάβει ποια ήταν η γραμμή-εντολή που είχε δώσε το Κόμμα για τη συγκέντρωση..
Με πρόσχημα την περιφρούρηση της συγκέντρωσης, η «περικύκλωση» είχε μετατραπεί σε «περιφρούρηση» της Βουλής, η ρήξη και η σύγκρουση, τα κράνη και τα ρόπαλα των αγωνιστών του ΠΑΜΕ είχαν, από την αρχή, άλλο μέτωπο και άλλο στόχο..
Είχαν μέτωπο στο ενωτικό λαϊκό ποτάμι που είχε πλημμυρίσει όλη την Αθήνα!!..
Εάν δεν ήσουν στις γραμμές τους ήσουν εκ προοιμίου ή αντίπαλος ή προβοκάτορας..
Δεν μετακινήθηκαν ..προκάλεσαν και καπέλωσαν τη συγκέντρωση..
Πέτυχαν επικοινωνιακά, έγραψαν στα κανάλια, δέχτηκαν συγχαρητήρια ακόμα και από τον Πάγκαλο..
Πήραν μόνοι τους το δικαίωμα να καταλάβουν και κράτησαν με τραμπουκικό τσαμπουκά το πάνω μέρος τους Συντάγματος, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε όλο το υπόλοιπο κίνημα!!
Τον στόχο τους τον επέτυχαν απέναντι στο λαϊκό κίνημα..
Οι μάσκες όμως έπεσαν, παραδόθηκαν στη χλεύη χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών που βρέθηκαν εκεί και τα έζησαν όλα από κοντά..
Ακολουθούν την ίδια πολιτική που θέλει μόνο το ΚΚΕ εκφραστή της ταξικής πάλης ή φοβούνται όσο και οι αστοί του κοινοβουλίου την αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση;
Μετά τις 20/10 η στάση της αριστεράς:
Oσοι μέσα στην αριστερά ευαγγελίζονται και παλεύουν για συμπαράταξη με το ΚΚΕ και δημιουργία ενωτικού μετώπου, που θα οδηγήσει το λαό στην εξουσία και την κοινωνία και τη χώρα στον αληθινό σοσιαλισμό και την άμεση δημοκρατία.. καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν ..
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι πλανώνται πλάνη οικτρά..
Εάν επιμείνουν, να θυμούνται ότι έχουν από τώρα υπογράψει τη «Βάρκιζα» τους..

Αυτόπτης μάρτυρας

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 11:50 μ.μ.

Το ΚΚΕ έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Πάγκαλος ψεύδεται όταν λέει πως το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο. Απειλεί πως θα τα δημοσιεύσει στο Ριζοσπάστη.

Ανώνυμος
25 Οκτωβρίου 2011 στις 10:15 π.μ.

Συμφωνώ απόλυτα για την δράση των αναρχικών στην Ισπανία του μεσοπολέμου. Αλλά το τι σχέση έχει εκείνο το αναρχικό ΕΡΓΑΤΙΚΟ κίνημα με το σημερινό αναρχικό κίνημα είναι ένα ζήτημα που ας το αφήσουμε για άλλη φορά, αν θέλεις. Εγώ δεν είπα ότι οι αναρχικοί είναι προβοκάτορες, αλλά ότι ο χώρος αυτός διαβρώνεται εύκολα, και χρησιμοποιείται για να προβοκάρει το κίνημα. Και επιτρέψτε με να έχω την δική μου άποψη για τα γεγονότα (και του Μάη)
Στα γεγονότα λοιπόν:
1) Απαγόρεψαν και μάλιστα επανειλημμένα να μπει το ΠΑΜΕ στον χώρο του Συντάγματος αφού απαιτούσαν να «αποκαθηλώσουμε» τις σημαίες μας. Αν δεν το γνωρίζεις ζεις σε άλλη χώρα, διαφορετικά ψεύδεσαι.
2) Δεν κάναμε βόλτες στο Σύνταγμα. Αποχωρούσαμε για να μη συγκρουστούμε μεταξύ μας. Εσείς;
3) Ο καθένας μπορούσε να περάσει ανάμεσα από το μπλοκ του ΠΑΜΕ. Εκτός βέβαια από κουκουλοφόρους .
4) Ώστε δεν περδικλώσαμε την βουλή επειδή πέρασαν μέσα οι βουλευτές!!! Μήπως μπορείς να μου θυμίσεις αν πέρασαν τις άλλες φορές που την περικυκλώσατε εσείς;
Τελειώνοντας θα πω στον «αυτόπτη μάρτυρα» σχετικά με το αν το ΚΚΕ φοβάται την αυθόρμητη εξέγερση. Το ΚΚΕ παλεύει ώστε η εξέγερση να μην είναι αυθόρμητη. Να είναι οργανωμένη και ΝΙΚΗΦΟΡΑ. Και να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει.
Χαριλιώτης (Ο ανώνυμος με το μεγάλο κείμενο)

Ανώνυμος
25 Οκτωβρίου 2011 στις 10:23 π.μ.

Σαν υστερόγραφο:

http://www.youtube.com/watch?v=z6g9EPHyJnY&feature=player_embedded

Χαριλιώτης

Ανώνυμος
25 Οκτωβρίου 2011 στις 4:01 μ.μ.

Προς Χαριλιώτης:
Συμφωνώ ότι ο αναρχικός/αντιεξουσιαστικός χώρος διαβρώνεται εύκολα, αλλά άλλο τόσο εύκολα έχει ξεσκεπάσει προβοκάτορες μέσα του και τους έχει απομονώσει είτε σε πορείες είτε σε συνελεύσεις.

Για τα γεγονότα:
1) Μάλλον μιλάς για περασμένες πορείες (καλοκαίρι). Το ΚΚΕ ΕΚΑΝΕ πορεία που έφτασε ακριβώς έξω από τη βουλή (στο χώρο που απαγορεύατε να φτάσει ο υπόλοιπος κόσμος την Πέμπτη). Για δικούς του λόγους πολύς κόσμος σας γιούχαρε. Ούτε κουκουλοφόροι ούτε τίποτα, υπάρχουν και βίντεο στο ίντερνετ. Πήρατε το βανάκι σας και κάνατε στροφή 90 μοιρών και φύγατε. Το αν σας ζητούσαν να βγάλετε τις σημαίες σας μην το παίρνεις προσωπικά (όπως σου αναφέρω και πιο πάνω για άλλα), το κάνανε σε όλους. Και σε ΜΛαδες. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε κουβέντα αν γινόταν καλώς ή όχι αυτό, απλά δεν έγινε μόνο σε εσάς (δεν σας κυνηγάνε όλοι όπως είπαμε).

2) Αν μιλάς για το καλοκαίρι και πιο πριν, όπως και για την Τετάρτη κανένας δεν είχε όρεξη να συγκρουστεί με το ΚΚΕ. Δεν ξημεροβραδιάζετε κανένας με τη σκέψη στο κόμμα, πίστεψέ με. Υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα.

3) Ψεύδεσαι, εκτός και αν το μπλοκ του "Δεν πληρώνω" ήταν κουκουλοφόροι, όπως και οι ΠΟΕ-ΟΤΑ (αν δεν κάνω λάθος). Αν το πιστεύεις αυτό τότε σε παρακαλώ να σταματήσουμε να κάνουμε αυτή τη κουβέντα. Δεν υπάρχει λόγος.

Επίσης, κανείς δεν σου δίνει το δικαίωμα να απαγορέψεις και στους "κουκουλοφόρους" να πλησιάσουν στη βουλή. Σου είπα, η πορεία δεν ήταν του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ, ήταν όλου του κόσμου. Και αν ήθελε αυτός ο κόσμος να συγκρουστεί (όπως και έκαναν σε άλλες πορείες μερικές ΧΙΛΙΑΔΕΣ κουκουλωμένων και ξεκουκούλωτων, όταν εσύ δεν ήσουνα εκεί και ίσως δεν τα γνωρίζεις) εσύ ΔΕΝ έχεις κανένα δικαίωμα να του το απαγορεύσεις, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ούτε η πορεία ούτε ο δρόμος.

4) Τις προηγούμενες φορές που περικυκλώθηκε η βουλή από όλους τους άλλους διαδηλωτές πλην του ΚΚΕ δόθηκαν ΜΑΧΕΣ (σώμα με σώμα, πέτρες και όλα αυτά τα κακά πράγματα) με τα ΜΑΤ σχεδόν σε όλα (μπορεί και σε όλα) τα περιμετρικά μπλόκα όπου είχαν στηθεί και τείχη (σιδερένιοι φράκτες) από τους μπάτσους. Ακόμα και από την είσοδο που τελικά είχαν μπει οι περισσότεροι βουλευτές (Μπορεί να είναι λάθος αυτό, αλλά νομίζω ήταν από το Ζάπειο). Κάνε το κόπο να διαβάσεις τις ειδήσεις από τότε και τι έγινε.

Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι τόσο εύκολα δεν θα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο και ότι δεν θα μπαίνανε οι βουλευτές. Αλλά αυτό κερδίζεται με προσπάθεια (δες τι έγινε στη Χιλή με τους φοιτητές που μπήκαν στο μέγαρο της Γερουσίας) και όχι με την άποψη ότι 1.000.000 ειρηνικών διαδηλωτών έξω από τη βουλή θα αποτρέψει τους βουλευτές από το να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, κάτι που είπατς εσείς (η Αλέκα) και ο Τσίπρας. Θα τρίζουν τα κόκκαλα των αγωνιστών στη Ρωσία που πέθαναν έξω από τα ανάκτορα, οι οποίοι δεν μπήκαν με την πρώτη.

Αντιεξουσιαστής (αυτός που σου απάντησε και προηγουμένως).

Υ.Γ. Για το υστερόγραφό σου, αν θεωρείς και την 29-6-2011 (ψήφιση μεσοπρόθεσμου) προβοκάτσια (γιατί έτσι λέει το, χαρούμενο κατά τα άλλα, video) τότε υπάρχει ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα.

Ανώνυμος
25 Οκτωβρίου 2011 στις 7:20 μ.μ.

Κάνατε στροφή 180 μοιρών και όχι 90 όπως λανθασμένα έγραψα πιο πάνω από κεκτημένη ταχύτητα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger