Home » , » Τυμπανιαίο πολιτικό πτώμα

Τυμπανιαίο πολιτικό πτώμα

Από giorgis , Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 | 3:51 μ.μ.

Του Γιώργου Δελαστίκ - "Πριν"

 Συγκλονίστηκε η Ελλάδα και έμεινε έκπληκτη η Ευρώπη από τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στην ιστορία της χώρας για εργασιακά θέματα. Για συμμετοχή μισού εκατομμυρίου (!) λαού έκαναν λόγο ξένοι ανταποκρπές μέσων ενημέρωσης που μετέδιδαν από την Αθήνα. Τέτοιο πλήθος πραγματικά δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ. Ασφυκτικά γεμάτη η Πατησίων από το Μουσείο ως την Ομόνοια, ταυτόχρονα γεμάτες και η Πανεπιστημίου και η Σταδίου ως το Σύνταγμα, διαχώρητο πάνω και κάτω στην πλατεία, γεμάτη η Φιλελήνων ως τη Ρωσική Εκκλησία, υπερπλήρης η Αμαλίας από τη Βουλή ως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός! Εκατοντάδες χιλιάδες λαού...

Η λαοθάλασσα όμως κατά κανένα τρόπο δεν εντυπωσίασε τα πολιτικά καθάρματα που συναπαρπζουν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τετάρτη η κοσμοχαλασιά, Πέμπτη αυτοί υπερψήφιζαν μαζικά, συντεταγμένα και με άρρηκτη πειθαρχία το πολυνομοσχέδιο του Βενιζέλου, με μοναδική τιμητική εξαίρεση τη Λούκα Κατσέλη. Ενα νομοσχέδιο -νόμο πλέον- που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να μειωθούν στο μισό και λιγότερο όλοι οι μισθοί, να γίνουν οι συντάξεις όλες τρία - τέσσερα κατοστάρικα ώστε μέσω αυτής ης «κινεζοποίησης» του πληθυσμού να αυξηθούν θεαματικά οι όροι κερδοφορίας του κεφαλαίου, ντόπιου πρωτίστως αλλά και ξένου και επιπροσθέτως να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής. Παράλληλα, μέσω και της άγριας φορολογίας που γδέρνει τα φτωχά και μεσαία στρώματα, συμπληρώνεται η τεράστια επιχείρηση ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων - μια επιχείρηση που εκτός από την Ελλάδα λαμβάνει χώρα αυτή την εποχή με πρόσχημα την κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, αν και στην Αμερική γίνεται με λιγότερο βίαιο τρόπο.

Δεν είχε φυσικά κανένας αμφιβολία ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υπερψήφιζαν την οικονομική εξόντωση των Ελλήνων κάθε κοινωνικής τάξης και στρώματος πλην των μεγαλοαστών. Οι εκτιμήσεις αυτές δικαιώθηκαν. Αυτό δεν αναιρεί όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι η πιο μισητή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός -πρόεδρος και της ...Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τρομάρα του!- είναι ο πιο αδίστακτος δούλος του κεφαλαίου που κυβέρνησε ποτέ τη χώρα. Μπορεί δικαίως να καυχάται ότι ποτέ κανένας άλλος εκπρόσωπος των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου δεν κατόρθωσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στους εργαζόμενους από αυτόν! Τον ίδιο τιμητικό γι' αυτούς τίτλο των αδίστακτων και αποτελεσματικών υπηρετών του κεφαλαίου δικαιούνται όλοι ανεξαιρέτως οι 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Βάζοντας με την ψήφο τους την υπογραφή τους ο καθένας από αυτούς στο χειρότερο αντεργατικό νόμο στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, κερδίζουν επάξια τη θέση τους στο «πάνθεον» των πιο μισητών προσώπων από τον κόσμο της εργασίας, της νεολαίας, των απόμαχων της δουλειάς. 

Η επαίσχυντη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει εμπράκτως πόσο εντελώς κενή ουσιαστικού πολιτικού περιεχομένου έχει πλέον καταντήσει η φαρσοκωμωδία του αστικού κοινοβουλευτισμού. Άντρο πολιτικών λεχριτών που αδιαφορούν προκλητικά ακόμη και για την οικοδόμηση ενός υποκριτικά φιλολαϊκού προφίλ, έχουν καταντήσει τη Βουλή οι βουλευτές των κομμάτων εξουσίας και τα «εξαπτέρυγα» των μικρότερων κομμάτων που ονειρεύονται να συμμετάσχουν στη νομή της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι θεσμοί του αστικού κράτους έχουν πλήρως απαξιωθεί στα μάτια του ελληνικού λαού. Με ραγδαίους ρυθμούς απομυθοποιούνται και στη συνείδηση των πολιτικά πιο καθυστερημένων ή παρασυρμένων από πολιτικές αυταπάτες τμημάτων του πληθυσμού. Από χίλιες μεριές η κατάσταση φωνάζει ότι βρισκόμαστε σε φάση όπου ο καπιταλισμός αδιαφορεί και αδυνατεί μέσα στον παροξυσμό αλαζονείας για την ισχύ του να οικοδομήσει κοινωνικές συμμαχίες. Νομίζει όπ οι μηχανισμοί καταστολής, οι οποίοι όντως σήμερα είναι πιο ισχυροί παρά ποτέ, ισχυρότεροι από εκείνους του ναζισμού ή του φασισμού, είναι σε θέση να αντικαταστήσουν επαρκώς τις κοινωνικές συμμαχίες. Όλα τα κοινωνικά συστήματα έτσι αισθάνονταν και συμπεριφέρο-νταν στη φάση που άρχιζε η ιστορική κατάρρευση τους. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Από πλευράς αντικειμενικών συνθηκών, βρισκόμαστε σε φάση κοινωνικών επαναστάσεων στην Ευρώπη. Ο καπιταλισμός είναι ώριμος για να ανατραπεί. Από πλευράς υποκειμενικών συνθηκών όμως, από πλευράς δηλαδή συγκρότησης του επαναστατικού υποκειμένου, η κατάσταση είναι εμφανώς ανώριμη.

Τα κινήματα που αυθόρμητα ξεσπούν, αγκαλιάζουν εν ριπή οφθαλμού εκατομμύρια ανθρώπους και στη συνέχεια ξεφουσκώνουν συνιστούν μαρτυρία των σπασμών των κοινωνιών που ασφυκτιούν και αναζητούν διέξοδο σύμφωνη με τα λαϊκά συμφέροντα. Τα κινήματα αυτά κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα επαναστσπκά κόμματα της εποχής μας που απαιτούνται για να υπάρξουν νικηφόρες επαναστάσεις.

Το γεγονός όμως ότι βαθαίνει εμφανώς ο αντικαπιταλιστικός χαρακτήρας τους (ας δούμε π.χ. πόσο πιο αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο έχει το κίνημα των «αγανακτισμένων» από το κίνημα κατά της «παγκοσμιοποίησης» που προηγήθηκε) υποδηλώνει όπ η ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Αριστερά όμως πρέπει να προλάβει και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν δεν θέλει να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία που η απώλειά της ίσως συμπαρασύρει και την Αριστερά από το πολιτικό προσκήνιο.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

Ανώνυμος
23 Οκτωβρίου 2011 στις 7:41 μ.μ.

Καμία βεντέτα δεν άνοιξε. Καμία αντιπαράθεση δεν “επιλέχθηκε” από το ΚΚΕ. Το μόνο που έγινε την Πέμπτη είναι πως μια εργατική συγκέντρωση αποφάσισε να μην επιτρέψει σε παρακρατικούς μηχανισμούς να τη διαλύσουνε όποτε εκείνοι θέλανε. ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ. Με βαρύ τίμημα, αλλά ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ! Τη Πέμπτη είχαμε μια μεγάλη επιτυχία για το εργατικό κίνημα.

http://mygranma.wordpress.com/2011/10/23/perifrourhsh/#more-3448

Ανώνυμος
23 Οκτωβρίου 2011 στις 8:39 μ.μ.

Να μην βρίσουμε, πάντως το από πάνω σχόλιο είναι από τα γνωστά τζιμάνια του περισσού.

Τί ακριβώς πέτυχε το "σιδηρό" κόμμα του περισσού;

Να βάλει πλάτη στην αστική νομιμότητα, την στιγμή που είναι έτοιμο να γκρεμοτσακιστεί.

Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο εδώ. Μας έχει συνηθήσει σε συνεχόμενους πνιγμούς ο περισσός, από την εποχή που μπορούσε να πετάξει στη θάλασσα τους εγγλέζους και να πάρει την εξουσία, αλλά προτίμησε να κρατήσει τις μεραρχίες του στη Θήβα...

Είναι πέρα από κάθε φαντασία να βάζεις πλάτη στους νεοτσολάκογλου δοσίλογους αφήνοντάς τους να πάνε μια χαρούλα μέσα στο κοινοβούλιο, ώστε να επιτελέσουν το θεάρεστο έργο της οριστικής καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας.

Παπαριές καμαρωτές πετύχατε. Και όχι μεγάλη επιτυχία για το εργατικό κίνημα. Μια χαρά πλάτη βάλατε στην αστική νομιμότητα και στο ελληνικό κομπραδόρικο κεφάλαιο, που τρίβει τα χέρια του για την πολλοστή (πόσες ακόμα;) φορά υποτίμησης της εργασίας.

Πετύχατε να ανοίξετε μια ιδιότυπη κοινωνική βεντέτα, όχι μόνο με τον α/α χώρο, αλλά με κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που είναι μακριά από το μαντρί σας.

Άντε τώρα "συντρόφια" να χτυπήσετε καμιά κεντρική ολομέλεια και να δείτε γιατί δεν πέφτει ο καπιταλισμός την ...στιγμή που δεν σπάει ούτε μία βιτρίνα.

KilizArslan

Ανώνυμος
23 Οκτωβρίου 2011 στις 10:02 μ.μ.

8.39
ωραια μεγαλε το ΚΚΕ εβαλε πλατη στην αστικη νομιμοτητα που ηθελαν να γκρεμισουν τα μαλακιστηρια με τις μολοτωφ μεσα στον κόσμο!!πες μας τι πινεις και δε μας δίνεις ρε φίλε??Το ΚΚΕ ειπε οτι θα κανει συμβολικη περικυκλωση του κοινοβουλίου και δεν θα εμποδίσει να μπουν μεσα οι βουλευτες. Οι δικοι σου θαραλεοι και ΄΄επαναστατες΄΄που εμποδιζονταν απο τους προδοτες του ΚΚΕ γιατι οταν αποχωρησε το ΠΑΜΕ δεν πηγαν να ανατρεψουν την αστικη νομιμοτητα??Απλη η απάντηση. Να πάνε εναντίον του συστήματος ποτέ.Γιατι ο στοχος τους ηταν το λαικο κίνημα το οποιο μεγαλωνει και αγκαλιάζει το ΚΚΕ σαν μια δυναμική εκφρασή του. Αυτό θέλουν να πλήξουν τα προβοκατωράκια.Αν δεν σου αρεσει φιλε ξύδι.την κουκούλα σου και σε άλλη παραλία!

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 1:28 π.μ.

Κατ' αρχήν αυτό που πίνω δεν θα σου το πώ γιατί, μέσα σε ένα ακροαριστερό μπλόγκ θα χαρακτηριστεί σαν έμμεση διαφήμιση.

Στη συνέχεια, έχεις πολύ δίκιο που μιλάς για συμβολική περικύκλωση του κοινοβουλίου ή κυνοβουλίου (βασικά προτιμώ τον δεύτερο αναγραμματισμό, εκφράζει καλύτερα τα καθάρματα), και, ΔΕ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Τα είπες όλα μέγάλε, μέσα σε μία φράση: αυτός ήταν ο κατάπτυστος ρόλος σας. Μην τυχόν και εμποδίσετε με κανένα χριστό και καμία παναγία (αν και είμαι άθεος), τα βρωμόσκυλα του μπατσοκ, να ψηφίσουν το χειρότερο νομοσχέδιο που έχει περάσει ποτέ για την εργατική τάξη, τάξη για την οποία εσείς, το κόμμα (και απόκομμα) της εργατιάς υποτίθεται πως υπερασπίζεστε...

Στο δεύτερο section σου (άλα μου το αγγλικό πώς το δουλεύω), και στην ερώτησή σου πως οι δικοί μου... θαρραλέοι και επαναστάτες δεν πήγαν να ανατρέψουν την αστική νομιμότητα (sic), η απάντηση είναι πώς μετά τη δουλειά που μια χαρά διεκπεραιώσατε, ήρθαν τα κολλητάρια σας οι ματάδες για να σπρώξουν τον κόσμο κάτω από το σύνταγμα. Και να σας πάνε πορεία προστασίας μέχρι την ομόνοια μήπως, λέω μήπως, και σας την πέσουν αυτοί οι ελεεινοί και τρισάθλιοι προβοκάτορες κουκουλοφόροι...

Ο στόχος μας λοιπόν, ήταν το λαϊκό κίνημα, η για ν' ακριβολογούμε το μαγαζάκι του πάμε και κατ' επέκταση του ίδιου κ(ορ)κ(ον)ε, το οποίο μεγαλώνει και σας αγκαλιάζει σαν μια δυναμική έκφρασή του. Σιγά μην σκίσετε κανένα καλσόν και πάρετε πάλι τα μονοψήφιά σας, στα οποία είσαστε συνηθισμένοι εδώ και τριάντα χρόνια.

Και τέλος για τα ...προβοκατοράκια (με όμικρον μαλάκα), το ξύδι μου αρέσει, αρκεί να έχει και tonik μέσα.

Νοιώθω την δύναμη της εργατικής τάξης όταν κατεβάζω την κουκούλα μου. Τάδε έφη: Toni Negri.

Αλλά τί να περιμένει κανείς από ένα (από)κομμα που στην μεγαλειώδη εξέγερση του πολυτεχνείου, χαρακτήριζε στο πέμπτο φύλλο της πανσπουδαστικής, τους τριακόσιους προβοκάτορες του ρουφόγαλη, και μετά πήγε να βγάλει, στα χρόνια που ακολούθησαν, πολιτική υπεραξία και να ενστερνιστεί τους αγώνες των εξεγερμένων φοιτητών-εργατών και άλλων.

Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το κ(ορ)κ(ον)ε, βάρκιζα και πάλι.

Ούστ απο εδώ προδότες της τάξης.

KilizArslan και κατά κόσμο χωρίς κουκούλα.

macmikes@yahoo.gr

ΥΓ. Τα κράνη του πάμε δεν χαρακτηρίζονται σαν κουκούλα, ή είναι αξεσουάρ καταστολής, απαραίτητα στο να καταστέλεται το αυθεντικό λαικό κίνημα. Α ρε Μαλάμη, Βρήκες άξιους συνεχιστές...

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 3:03 μ.μ.

Ρητή καταδίκη από το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ του δολοφονικού πεσίματος των αναρχι΄κων στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ.

Υπήρξε τέτια, και πολύ καλώς!

Απο κει και πέρα: Η λογική της Αναρχίας είναι διδυμο αδερφάκι της λογικής του ΚΚΕ: Και οι 2 θέλουν να το παιζουν ιδιοκτήτες του κινήματος. Οι μέν αναρχικοί με την ετσιθελική τραμπούκικη δολοφονική τους βία ενάντια σε κομμάτια του κινήματος (χτές το ΠΑΜΕ, προχτές ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, αντιπροχτές τα φεστιβάλ της ΝΚΑ) και το δε ΚΚΕ με τη λάσπη που ρίχνει συνεχώς κατά των άλων κομμουνιστικών αριστερών οργανώσεων, όπως και με την εμμονή να ταυτίζει το κίνημα με τα κομματικά του μέτωπα (ΠΑΜΕ/ΠΑΣΥ/ΜΑΣ κλπ).

ΚΑΙ οι 2 σιαμαίες λογικές είναι χρεοκοπημένες! Δεν έχουμε αναγκη ούτε την αναρχοσταλινική τραμπούκικη αντίληψη, ούτε την ΚΚΕδικη/σταλινική εμμονή του "πας μη ΚΚΕ βάρβαρος" και την αστήρικτη και λαθεμένη εμμονή του πως "ΚΚΕ= λαϊκό κίνημα".

ΝΑΡίτης

Ανώνυμος
24 Οκτωβρίου 2011 στις 3:18 μ.μ.

Η δολοφονική μανία παρακρατικού χαρακτήρα των αναρχικών, φάνηκε άλλωστε και από το εξής:

1. Γιατί οι αναρχοχουλιγκάνοι τραμπούκοι δεν περιμεναν να φύγει το ΠΑΜΕ για να...καταλάβουν τη Βουλή;;;

Αφού οι μαγκίτες αναρχοχουλιγκάνοι είναι τόσο επαναστάτες γιατί δεν μπήκαν στη Βουλή την προηγούμενη μέρα (Τετάρτη) που δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ;

2. Γιατί οι αναρχοσταλίνες χουλιγκάνοι την έπεσαν χωρίς να προηγηθεί κάτι, με δολοφονική μανία την Τετάρτη στην περιφρούρηση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ (στο μπλοκ της ΟΛΜΕ);;

3. Γιατί οι και καλά "επαναστάτες" αναρχοσταλίνες τραμπούκοι αφού είδαν πως στη Βουλή ήταν το ΠΑΜΕ, δεν μπήκαν στο υπουργείο Οικονομικών που είναι απο κάτω;

Ως ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρούμε πως η Αναρχία έχει νταβατζίδικη/ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κίνημα, όμοια με αυτή που δήθεν καταγγέλει: α. Θεωρεί τον εαυτό της σαν το μόνο αγωνιστικό κομμάτι και όλα τα άλλα πολιτικά ρεύματα ξεπουλημένα, μαζί με την εργατική τάξη. β. Η Αναρχία ετσιθελικά και περιφρονώντας το κίνημα (άλλη μια ένδειξη της νταβατζίδικης/ιδιοκτησιακής αντίληψης που έχει) συγκρούεται στις πλάτες του κινήματος με την αστυνομία...

Αλήθεια φίλοι αναρχικοί και όσοι τους υποστηρίζεται, γιατί όταν η Αναρχία καλεί σε δική της αποκλειστικά πορεία δεν ανοιγει μύτη, δεν πετιέται ούτε οδοντογλυφίδα και οι αλυσίδες που έχουν οι αναρχικές ομάδες είναι πιο σταλινικές και από της....ΟΑΚΚΕ;;

Να σας πω γιατί; Διότι η Αναρχία συγκρούεται μόνο πάνω στις πλάτες του υπόλοιπου κινήματος!!

Γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Αναρχία υιοθετεί είτε την λογική του "δεν πέφτει καρφίτσα", είτε την λογική της ατομικής βίας του αντάρτικου πόλεων, η οποία έχει χρεοκοπήσει και αυτή οριστικά εδώ και δεκαετίες!

Να γιατί ως ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρούμε την Αναρχία πως έχει χρεοκοπήσει σαν αντίληψη απελευθερωτική...

Χρέος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι να προτάξει την ενωτική ταξική δράση χωρίς κομματικούς ή ιδεολογικούς διαχωρισμούς, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, και του μνημονίου. Την ρήξη με την ΕΕ και την έξοδο από ΟΝΕ/ευρω. Στην προοπτική της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας.

Και όλα αυτά στα πλαίσια του συντροφικού διαλόγου και της πάλη με ιδεολογικούς/πολιτικούς όρους και όχι με μπουκάλια, αλυσίδες, κράνη, λοστούς και μάρμαρα ανάμεσα σε αγωνιστές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger