Home » , » "Κανένας χωρίς ρεύμα"

"Κανένας χωρίς ρεύμα"

Από ciaoant1 , Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 | 12:30 μ.μ.


Η πολιτικές εξελίξεις καθορίζονται κυρίως από το δημοψήφισμα, και θα γράψουμε και άλλο άρθρο επί του θέματος, αλλά προς το παρόν ας δούμε και ένα επίσης σημαντικό θέμα, που αφορά την "καθημερινότητα του πολίτη", αλλά έχει και ευρύτερες προεκτάσεις: Το θέμα με τη ΔΕΗ.

Είναι ενθαρρυντικό που ο κόσμος δε δέχεται να γυρίσει πίσω έναν αιώνα, και πολλοί εργάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα. Άλλωστε, αν πριν 100 χρόνια το ρεύμα ήταν κάτι το "νέο" ως εφεύρεση, και άρα όχι και τόσο προσιτό για όλους, σήμερα είναι εξοργιστικό να μένει κόσμος χωρίς ρεύμα επειδή μια χούφτα ολιγάρχες "ρουφάνε" τα πάντα στο πέρασμα τους λες και είναι μαύρες τρύπες, αφήνοντας την κοινωνία χωρίς τους πόρους για να συντηρηθεί και να καλύψει βασικές ανάγκες.

Όπως δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε η κίνηση του "δεν πληρώνω", έτσι θα πρέπει να γιγαντωθεί -και γρήγορα- μια αντίστοιχη κίνηση "κανένας χωρίς ρεύμα". Είναι τεράστια η πολιτική και κοινωνική σημασία του να μην αφήσουμε το κράτος να κόψει το ρεύμα σε άπορους εργάτες.

Αν μείνουμε απλά σε ωραίες διακηρύξεις και λεκτικές καταγγελίες, τότε ο κόσμος θα πει "ωραία τα λέτε, δίκιο έχετε, αλλά πρακτικά δεν γίνεται τίποτα". Και θα σκύψει το κεφάλι (όσοι έχουν θα πληρώσουν το χαράτσι, όσοι δεν έχουν θα μείνουν χωρίς ρεύμα). Αυτό είναι μεγάλη ήττα, που θα οδηγήσει και σε ηττοπάθεια/απαισιοδοξία/έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου στις δυνάμεις του.

Αντίθετα, αν ο κόσμος οργανωθεί μαζικά και εμποδίσει το κράτος να του κόψει το ρεύμα, τότε η κατάσταση θα αντιστραφεί: Το λαϊκό κίνημα θα καταγράψει μια σημαντική χειροπιαστή νίκη, και παράλληλα θα έχει αποκτήσει και καλύτερη ψυχολογία για τις μάχες που "έτσι κι αλλιώς" τον περιμένουν τα επόμενα χρόνια.

Το τελευταία διάστημα είμαι λίγο "χαμένος", και δεν πολυξέρω τι σόι κινήσεις έχουν γίνει, ή θα γίνουν. Παραθέτω 4 άρθρα σχετικά με το θέμα, και ελπίζω όλες οι οργανώσεις/κινήματα, κτλ που υπάρχουν να ιεραρχήσουν το θέμα ψηλά, και να συμμετέχουν μαζικά (και όχι μόνο στα λόγια) σε μια τέτοια προσπάθεια ώστε να μη μείνει κανένας χωρίς ρεύμα. Αυτή η μάχη θα κρίνει πολλά σε ότι αφορά το πόσο "αξιόπιστο" είναι το κίνημα -αν τα καταφέρουμε, μετά ο κόσμος θα πιστεύει ότι όντως "αξίζει τον κόπο" να παλέψουμε, διότι οι προσπάθειες αυτές φέρνουν αποτελέσματα.

Ανταρσία κατά της ΔΕΗ στην Πάτρα!
Τις αντιδράσεις πολιτών συνάντησαν στην Πάτρα ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ όταν πήγε να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και ένας υπάλληλος ιδιωτικού συνεργείου, όταν πήγε να κάνει καταμέτρηση των μονάδων κατανάλωσης ρεύματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με συνδικαλιστές, όταν εργαζόμενος της ΔΕΗ πήγε σε καφενείο που βρίσκεται σε συνοικία της Πάτρας για να κόψει το ρεύμα, ο ιδιοκτήτης και κάποιοι θαμώνες δεν τον άφησαν. Πάντως όπως ανέφερε ο ίδιος ο εργαζόμενος, δεν του ασκήθηκε βία.
Στην άλλη περίπτωση ο υπάλληλος συνεργείου καταμέτρησης μονάδων ρεύματος, έμεινε κλειδωμένος για περίπου μισή ώρα σε χώρο πολυκατοικίας, όπου βρίσκονται τα ρολόγια της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε ο υπάλληλος, μέσα στον χώρο τον κλείδωσε ένοικος της πολυκατοικίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με συνδικαλιστές της ΔΕΗ, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σε πολυκατοικίες, όπου έχουν αποκλειστεί οι χώροι στους οποίους βρίσκονται οι καταμετρητές της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η καταμέτρηση των μονάδων κατανάλωσης ρεύματος. 
Βέροια: Πολίτες επανασυνδέουν το ρεύμα που έκοψε η ΔΕΗ
Σε μία «επαναστατική» κίνηση προχώρησε ομάδα ακτιβιστών πολιτών στη Βέροια που αποφάσισε να αναλάβει δράση ενάντια στους μηχανισμούς που αφήνουν οικογένειες χωρίς ρεύμα, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η ομάδα των ακτιβιστών προχωρά στην επανασύνδεση το ηλεκτρικού αφήνοντας μάλιστα πίσω της και την σχετική προκήρυξη που αναφέρει:

"Σήμερα, που ο πολίτης απολαμβάνει την ησυχία την τάξη και την ασφάλεια, όπου η ευνομία και η κρατική αρωγή είναι ο κανόνας, πολίτες της Βέροιας, αποφάσισαν να εγκληματήσουν. Άρχισαν να επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα.

Αντιδρώντας στην επέλαση της βαρβαρότητας, επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικογένειες που δεν μπορούσαν να το πληρώσουν. Και το ηλεκτρικό, είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι εγκληματική αυτή η συμπεριφορά στους πολίτες της πατρίδας μας, που αν και τους οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια, τώρα τους καταδικάζουν και σε τριτοκοσμική καθημερινότητα.

Την κλοπή των πάντων από λίγους μεγαλοσχήμονες, το ξεπούλημα των πάντων διαχρονικά από πολιτικά ανδρείκελα, δεν θα την πληρώσει ο απλός πολίτης. Σε αυτήν την χώρα, εκτός από την υποχρέωση να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε κλέφτες και απατεώνες, έχουμε και δικαιώματα. Και το σπουδαιότερο από όλα, είναι η αξιοπρέπεια.

Με αυτές τις απλές σκέψεις, ομάδα πολιτών της Βέροιας, ανοίγουν την «χελώνα» της ΔΕΗ, εν αγνοία του ιδιοκτήτη, επανασυνδέουν το ρεύμα και σκεπάζουν την «χελώνα» με ένα αυτοκόλλητο που γράφει: «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Κοινωνική αλληλεγγύη - συνδέουμε το ρεύμα».
Ολόκληρο χωριό δεν θα πληρώσει το τέλος ακινήτων
Οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού στην Φθιώτιδα σκοπεύουν να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ. Στην Ανθήλη του δήμου Λαμίας ο πολιτιστικός σύλλογος καλεί την Τετάρτη σε ενημερωτική συνάντηση προκειμένου να οργανωθεί το μπλόκο στο τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Οι κάτοικοι της....
Ανθήλης βλέπουν το χωριό τους να υποβαθμίζεται, να ερημώνει και τα νέα παιδιά να μένουν ανύπαντρα λόγω ανεργίας και ανέχειας. Αποφάσισαν λοιπόν να μην κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα και να μην δεχτούν την φορολογική λαίλαπα.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού αφουγκραζόμενος την αγανάκτηση έχει προγραμματίσει για τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης συγκέντρωση-ενημέρωση στην πλατεία του χωριού για το πως θα οργανωθούν οι κάτοικοι ώστε να μην πληρώσει κανείς τους το χαράτσι της ΔΕΗ. 'Ηρθε η ώρα να κάνουμε μια σύγχρονη Αμφικτυονία δηλώνει ο πρ του πολιτιστικού συλλόγου Μπάμπης Ευαγγελίου σεβόμενοι και την μακρά ιστορία μας. 
Δήμος Νέας Ιωνίας: Μην πληρώνετε το χαράτσι της ΔΕΗ
Μπαίνοντας στο επίσημο site του Δήμου Νέας Ιωνίας μας περιμένει όλους μία "έκπληξη". Η δημοτική αρχή, παίρνει την πρωτοβουλία και δίνει πληροφορίες για το πως θα αποφύγουμε να πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ.

Μετά από συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ν.Ιωνίας πριν από λίγες μέρες με θέμα το άδικο χαράτσι της ΔΕΗ, ο δήμος πήρε την πρωτοβουλία και περνά στην "αντεπίθεση". Δίνει οδηγίες στους δημότες της για το πως θα αποφύγουν την πληρωμή του νέου φόρου ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Επιπλέον, δημιούργησε μια επιτροπή που συγκεντρώνει όλες τις αποδείξεις πληρωμής μέσω ΑΤΜ που θα προσκομίζουν οι δημότες στον Δήμο, ώστε να αντιμετωπίσει πλέον ως επίσημος φορέας και εκπρόσωπος των πολιτών, τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του κράτους ή της ΔΕΗ. 
Και "για να γελάσουμε και λίγο":


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger