Home » , » Πολιτική ανασκόπηση 18/5 (Βίντεο)

Πολιτική ανασκόπηση 18/5 (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 | 7:51 μ.μ.

Το ότι δεν άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό των δυο πρώην μεγάλων αστικών κομμάτων μετά την κατραπακιά που δέχτηκαν στις εκλογές της 6ης Μάη οφείλεται αποκλειστικά και μόνο ότι οι επόμενες εκλογές γίνονται με λίστα.
Σαμαράς και Βενιζέλος, έχοντας κερδίσει χρόνο επιδίδονται σε πάρε-δώσε με όμορους χώρους σε μια προσπάθεια να σώσουν το πολιτικό σαρκίο τους. Ετσι, λοιπόν στις προσεχείς εκλογές θα δούμε αγκαλιασμένους τον «αποστάτη» και την «προδότρια» κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει όλη την εκλογική βάση της Ν.Δ. Η μόνη παρατήρηση που μπορεί να κάνουμε σ’ αυτή την κολεγιά είναι ότι ο Σαμαράς διέγραψε από την Ν.Δ την Μπακογιάννη γιατί ψήφισε το Μνημόνιο και τώρα την επαναφέρει στους κόλπους της παράταξης του για να .. υλοποιήσει το Μνημόνιο.

Η στάση που θα κρατήσει το ΛΑΟΣ στην πανστρατιάς της δεξιάς που κάλεσε ο Σαμαράς είναι λίγο μπερδεμένη. Ενώ το πρωί ο Γ. Κύρτσος μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προγραμματικής συμφωνίας Ν.Δ-ΛΑΟΣ, αργότερα ο ίδιος ο Καρατζαφέρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό του σταθμό απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ λέγοντας ότι δεν μπορεί να προδώσει 200 χιλιάδες ψηφοφόρους του, που «άντεξαν στις πιέσεις και στα ψεύδη» και «δεν μπορεί να προδώσει τις αρχές, τις αξίες και τους αγώνες όλων όσοι αγωνίστηκαν για το κόμμα».

Αν δεν υπάρξει συμφωνία κορυφής μεταξύ Ν.Δ-ΛΑΟΣ είναι αναμενόμενο ότι το κόμμα του Σαμαρά θα προσπαθήσει να λεηλατήσει την όποια εκλογική βάση έχει μείνει στο κόμμα του Καρατζαφέρη. Ηδη δυο πρώην βουλευτές του Καρατζαφέρη –Πλεύρης και Βελόπουλος- με δηλώσεις τους έδειξαν ότι θα τραβήξουν το δρόμο που χάραξε ο «τσεκουράτος» με τον μπουμπούκο.

Από την πλευρά του ο Βενιζέλος βλέποντας ότι το πολιτικό του μαγαζί πάει για λουκέτο ονειρεύεται να ανασυγκροτήσει «μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη» αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει σαπίσει. Φρούδες ελπίδες και το πολιτικό του μέλλον μετά τις εκλογές της 17 Ιούνη θα είναι αβέβαιο.

Ο Φ. Κουβέλης προφανώς πιεσμένος από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί επιλέγει την ολομέτωπη επίθεση στον Σύριζα –στην ομιλία του σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του κύριο αντίπαλο του είχε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σύριζα- προσπαθώντας να παρουσιάσει το κόμμα του σαν «δύναμη ευθύνης» προλειαίνοντας το έδαφος για μια μετεκλογική συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Το ΚΚΕ απ’ την πλευρά του ξεκαθαρίζει –και με τις σημερινές δηλώσεις της Α. Παπαρήγα- ότι δεν το αφορούν κανενός είδους συνεργασίες σε επίπεδο κομμάτων και θα δώσει την επόμενη εκλογική μάχη για την συγκρότηση ενός δυνατού πόλου με το ίδιο πρωταγωνιστή που θα έχει προοπτική την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.

Με τον Σύριζα και τον Α. Τσίπρα ασχολούνται όλα τα ΜΜΕ. Ελληνικά και διεθνή.



Οι θέσεις του Σύριζα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν αν κρίνουμε και από τα όσα δήλωσε στον ρ/σ «Βήμα» το στέλεχος του Σύριζα Π. Λαφαζάνης που ήταν απόλυτος και δεν άφησε περιθώρια να παρερμηνευτούν οι θέσεις του Σύριζα. (Τώρα αν αυτές οι θέσεις του είναι στα πλαίσια της εξαπάτησης του λαού όπως ισχυρίζεται η Α. Παπαρήγα είναι μια άλλη συζήτηση).

«Αυτό που εμείς θα κάνουμε, καταρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα, θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα την θέσουμε εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του … θα ακυρώσουμε τα μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή- είναι άμεσο μέτρο. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτό το μνημόνιο που, δυστυχώς, οδηγεί στην καταστροφή της χώρας», είπε ο Π. Λαφαζάνης.

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν οι δανειστές τοκογλύφοι αντιδράσουν και πουν «όχι» στο να υλοποιηθούν αυτές οι επιδιώξεις του Σύριζα, σταματώντας την χρηματοδότηση της χώρας που έχει συμφωνηθεί, απάντησε: «Αν μας πουν "όχι" θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους- το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό, μια ανάσα, δηλαδή, στη χώρα. Να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος, για ένα μεγάλο διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger