Home » , » Χαμένη ! Άχρηστη! (ψήφος)

Χαμένη ! Άχρηστη! (ψήφος)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 1 Μαΐου 2012 | 4:35 μ.μ.

 του Χρήστου Ξηρόκωστα

Δε φτάνει που σου βγάζουν κάθε τέσσερα χρόνια το μέλλον της χώρας να το κρατήσεις λίγο στα χέρια σου, να το χαιδέψεις, να του κάνεις γούτσου-γούτσου και μετά να το ξαναπάρουν στο σκοτεινό δωμάτιο και να ασελγήσουν πάνω του, σου δίνουν και οδηγίες χρήσης: Προσοχή, μην το πιάσεις απο δω, ακυβερνησία. Μην το ζουλάς πολύ εκεί, χαμενη ψηφος.

Ειδικά αυτό το τελευταίο, διανθισμένο με λίγο από αριθμητική, λίγο από εκλογικό νόμο και μιση δόση απο αλήθεια που όμως είναι μια ολόκληρη δόση απο το αντίθετο, έχει μετατραπεί σε αστικό μύθο με μεταφυσικές διαστάσεις. Οι ψήφοι στα μικρά κόμματα «πετάνε» και «πάνε στο πρώτο» , ενισχύουν τα ποσοστά των υπολοίπων και τα λοιπά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Οι εκλογές γίνονται –υποτίθεται- για να αποφασίσει ο λαός ποιος θα μπει στη Βουλή και ποιος όχι, ποιο θα είναι μεγάλο κόμμα, ποιο θα είναι μικρό και ποιο δε θα είναι καθόλου.

Αν ίσχυε η λογική του «όχι» στα μικρά-καινούργια κόμματα, θα ψηφίζαμε ακόμα Ενωση Κέντρου και ΕΡΕ, για να μην πω ότι δε θα ψηφίζαμε καθόλου για να κάνουμε οικονομία και στο χαρτί. Βέβαια, τα καθεστωτικά κόμματα δε σκέφτονται έτσι και επειδή έχουν το κληρονομικό χάρισμα να βλέπουν το μέλλον και θεωρούν ότι θα είναι μεγάλα για πάντα, έχουν προεισπράξει τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι τον αιώνα τον άπαντα την ώρα που σου κόβουν το μισθό, τη σύνταξη, τα φάρμακα και σε χαρατσώνουν που αναπνέεις.

Πάμε τώρα στον εκλογικό νόμο. Οπως ειναι γνωστό, προβλέπει την ενίσχυση του πρώτου κόμματος με 50 έδρες, όποιο ποσοστό και να πάρει. Αυτό σημαίνει οτι μένουν 250 έδρες για μοίρασμα με βάση το εκλογικό μέτρο (που είναι το πηλίκο των έγκυρων ψήφων προς έδρες που θα μοιραστούν) . Το συνολο δηλαδή των έγκυρων ψηφοδελτίων (αφου αφαιρεθούν τα λευκά και τα άκυρα) διαιρείται με το 250 και προκύπτει το πόσες ψήφους χρειάζεσαι για να πάρεις μια έδρα.

Στο σημείο αυτό δηλαδή, μετά την αντιδημοκρατική κλοπή των 50 εδρών που πάνε στο πρώτο κόμμα, ο εκλογικός νόμος είναι αρκετά αναλογικός και ως τέτοιον τον είχε καταψηφίσει η ΝΔ (τυχαιο; δεν νομιζω). Η επίδραση δηλαδή των ψήφων που πήγαν σε κόμματα που δεν έπιασαν το 3% είναι ίδια με την επίδραση των άκυρων ή των λευκών, μια και τα κόμματα αυτά δε συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών.

Απο την άλλη, στις εκλογές της 6ης Μάη δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο κόμμα που θα μπορούσε να πάρει την αυτοδυναμία μόνο του. Άρα η λογική της χαμένης ψήφου που που φέρνει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα δεν ισχύει. Αντίθετα, με κάθε κόμμα που περνάει το 3%, ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει πολύ περισσότερο.

Ισχυρίζονται κάποιοι ότι, εντάξει, αλλά είναι πιο σημαντικό να πάει αυτό το 1-2% σε κάποιο κόμμα που θα είναι μέσα στη Βουλή μετά τις εκλογές για να πάρει περισσότερες έδρες, παρά να πάει σε κάποιο που δε θα πάρει. Αφού προσπεράσουμε γρήγορα ότι αυτά δεν τα έλεγαν όταν κάποτε παιζόταν η δική τους είσοδος στη Βουλή, ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λογική αντίστροφα. Με το εκλογικό μέτρο στις 30.000 ψήφους και το 1% να ισοδυναμεί με περίπου 70.000, ένα κόμμα που είναι στη Βουλή, αν πάρει 1% περισσότερο ,δεν πρόκειται να κερδίσει πάνω από 2 έδρες. Αν όμως αυτό το 1% πάει σε ένα κόμμα που θα έπαιρνε 2% και το οδηγήσει στη Βουλή με 3%, το κόμμα αυτό θα πάρει 8 βουλευτές , αφαιρώντας έτσι περισσότερες έδρες από το μαυρο μέτωπο.

Για να τελειώνουμε με αυτά και να ασχοληθούμε με την ουσία της χαμένης ψήφου, χαμένη ψήφος είναι αυτή που πάει σε εκείνους που ήταν «χαμένοι» όταν σου έκοβαν το μισθό και τη σύνταξη, που είχαν «χαθεί» στα καφέ του Κολωνακίου ή τα γραφεία τους όταν εσύ έτρωγες ξύλο και δακρυγόνα στο Σύνταγμα. Χαμένη ψήφος είναι αυτή που σου τη ζητάνε για να «διαχειριστούν» μια κατάσταση και όχι για να την ανατρέψουν. Είναι αυτή που θα μετατραπεί σε διαπραγματευτική ισχύ προσωπικών φιλοδοξιών, ειναι αυτή που θα «διολισθήσει» προς τα δεξιά , όταν μια ωραία πρωία ένα στέλεχος του κόμματος που ψήφισες αποφασίσει ότι η «κοινωνική ειρήνη» και η «σταθερότητα» είναι πιο σημαντικά από τη ζωή σου.

Καλό βόλι.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
1 Μαΐου 2012 στις 9:24 μ.μ.

Εχει μεγάλη σημασία ποιό θα είναι τρίτο κόμμα στη βουλή και δεν πρέπει αυτό σε καμμιά περίπτωση να είναι ο Συριζα που έχει μαζέψει στρατιά δυσαρεστημένων λαμογοπασοκων. Δυστυχώς θα πρέπει να ψηφίσουμε ΚΚΕ όσο και αν η Παπαρήγα προσπαθεί να το μισήσουμε περισσότερο.

ΥΓ: Περίμενα ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μ-Λ να κατέβουν μαζί, ώστε να υπάρχουν ελπίδες για το 3%.

Γρηγόρης
2 Μαΐου 2012 στις 1:11 π.μ.

Ανώνυμε 9:24:

Θα μπορούσα να σε παραπέμψω σε ένα από τα αρκετά καλά άρθρα που έχει δημοσιεύσει το Βαθύ Κόκκινο,που καταρρίπτει την αντιδραστική λογική της "χαμένης ψήφου".

Παρατηρώ ωστόσο τον κομψό τρόπο που διατυπώνεις την "πεποίθησή" σου για την περιττή ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ,κι έτσι αφήνω/εύχομαι να σε διαψεύσει κομψά η βραδυά των εκλογών.

Εκτός αν οι "κερδισμένες ψήφοι" μπορούν ν'αλλάξουν αυτόν τον κόσμο,συνεπώς οι Ανταρσύες είναι "παράνομες"...βεβαίως,βεβαίως...

2 Μαΐου 2012 στις 5:31 μ.μ.

Kάποιος που λέει ''πρέπει να ψηφίσω κάτι άλλο απο αυτό που πιστεύω'' σκέφτεται σαν δούλος κι όχι σαν ελεύθερος άνθρωπος.
Στον καπιταλισμό οι δούλοι είναι βέβαια χρήσιμοι.Κάποιος όμως που θέλει τον σοσιαλισμό πρέπει να σκέφτεται ελεύθερα
.Γιατί σε τελική ανάλυση ο σοσιαλισμός δεν είναι απλά και μόνο θέμα ύλης, να περάσει δηλαδή η παραγωγή στους παραγωγούς.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με την ύλη,χωρίς το πνεύμα και τις ανάγκες του,την ελευθερία,την δημοκρατία.Αυτό ήταν και το σημαντικότερο λάθος του ''υπαρκτού'', οτι θεώρησε πως εξασφαλίζοντας μόνο την ικανοποίηση των υλικών αναγκών
θα έκανε τον άνθρωπο ευτυχισμένο βλέποντας τον σαν μια μηχανή που απλά τρώει και αφοδεύει,με μερικά διαλείμματα κλασσικής μουσικής,αθλοπαιδιών και παρτίδων σκακιού.
Δεν θέλω να ισοπεδώσω τις κατακτήσεις των κρατών αυτών,στέρησαν όμως απο τους λαούς τους το σημαντικότερο,την ελευθερία και την δημοκρατία(σημ.Δεν θεωρώ δημοκρατία το αστικό κοινοβουλευτικό τσίρκο).Φυσικό κάτι τέτοιο,γιατί Ρώσοι,Κινέζοι κλπ δεν ειχαν ποτέ τους δημοκρατία,μια ζωή στους τσάρους και τους αυτοκράτορες,δεν ήξεραν οι άνθρωποι να ζουν με αυτή.
Συμπερασμα?Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς σοσιαλισμό,σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία.Η σοσιαλιστική συνείδηση είναι ταυτόχρονα και ελεύθερη συνείδηση.
Δηλαδή,λέω αυτό που πιστεύω.Ψηφίζω αυτό που πιστεύω,έστω και σε αυτή την παρωδία δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης που είναι οι αστικές,κοινοβουλευτικές εκλογές.
Δεν λέω σε κανέναν τι να ψηφίσει,απλά του λέω να ψηφίσει αυτό που έχει στο μυαλό του και στην καρδιά του,χωρίς εκβιαστικά διλήμματα και μαθηματικούς υπολογισμούς.

Ανώνυμος
3 Μαΐου 2012 στις 12:39 π.μ.

Πρέπει να αποσαφηνιστούν μερικά πράγματα σχετικά με το ότι είναι χαμένη η ψήφος σε "μικρά" κόμματα.
1) Ισχύει ότι τα λευκά και τα άκυρα δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.
2) Οι 250 έδρες (300 μείων 50 bonus) μοιράζονται αναλογικά επί των σύνολο των ψήφων στα κόμματα που είναι πάνω από 3%. Βάσει αυτού του αντιδημοκρατικού πλαισίου κυκλοφορούν mail που υπονομεύουν τη παρουσία των μικρών κομμάτων στη Βουλ...ή, ότι π.χ. είναι χαμένη ψήφος. Με την ίδια λογική όμως μπορεί κάποιος να πει ότι όσα ποιο πολλά κόμματα μπουν στην βουλή τόσο καλύτερα. Άρα ας στηρίξουμε κόμματα που είναι οριακά να μπούνε.
Επιπλέον:
α) Οι εκλογές δεν αποτελούν μόνο μέτρημα βουλευτών, αλλά τα ποσοστά των κομμάτων αποτελούν το κυρίαρχο πολιτικό μήνυμα. Τα ποσοστά των κομμάτων προκύπτουν από το ΣΎΝΟΛΟ των έγκυρων, δηλαδή και από αυτά που είναι κάτω του 3%. Τί πολιτική ισχύ έχει μια κυβέρνηση που παίρνει 30% σύνολο, κι ας έχει και 100 έδρες bonus από έναν αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο;
β) Οι έδρες που αντιστοιχούν στα κόμματα εκτός βουλής μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα μπούν Βουλή, και όχι στο πρώτο.
γ) Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάρουν ΝΔ ΠΑΣΟΚ μαζί 152 ή 149 έδρες, αφού έτσι κι αλλιώς θα συγκυβερνήσουν. Και αν βγάλουν κάτω από 151 μαζί, υπάρχουν πολλά πρόθυμα κόμματα στη βουλή να μπουν σε μια συγκυβέρνηση (ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΔΗΣΥ κλπ..) και πολλοί βουλευτές τους που ψοφάνε για καρέκλα.
δ) Αν π.χ. κάποιο κόμμα είναι στο κοντά στο 2% και 1% ψηφοφόρων που θέλανε να το ψηφίσουνε δεν το ψηφίσουν σύμφωνα με τη λογική της χαμένης ψήφου, και ψηφίσουν κάποιο κόμμα που θα μπει σίγουρα στη βουλή, τότε αυτό το 1% θα εκφραστεί το πολύ σε 2-3 βουλευτές παραπάνω για τα κόμματα αυτά. Αν όμως ψηφίσουν το κόμμα που είναι 2% και τελικά πάρει 3% τότε μιλάμε για 8-9 έδρες. Οπότε όσα πιο πολλά κόμματα μπουν βουλή τόσο πέφτει και ο αριθμός των βουλευτών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
3) Η ψήφος δεν αποτελεί παιχνίδι αριθμητικής αλλά πολιτικό μήνυμα. Αν αύριο αλλάζανε τον εκλογικό νόμο και βάζανε πλαφόν 15% για είσοδο στη βουλή τί θα κάναμε; Θα ψηφίζαμε ΠΑΣΟΚ ΝΔ για να μην πάει χαμένη η ψήφος; (Και δεν είναι φανταστικό παράδειγμα. Στη Τουρκία π.χ. ισχύει 10% πλαφόν)
Στις 6 Μάη ψηφίζουμε κατά συνείδηση. Στις 6 Μάη ψηφίζουμε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
Οποιαδήποτε αριθμητική λογική στη ψήφο είναι ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger