Home » , » Μια πρώτη προσέγγιση των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών

Μια πρώτη προσέγγιση των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 15 Μαΐου 2012 | 10:59 μ.μ.

Θα περιμένουμε να δούμε και τα πρακτικά από την σημερινή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, αλλά ξαναπαρακολουθώντας τα βίντεο με τις δηλώσεις τους μπορούμε επιφανειακά να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη για το πώς θα κινηθούν στην νέα προεκλογική περίοδο που άρχισε από σήμερα.

Από τις δηλώσεις Σαμαρά προκύπτει ότι η Ν.Δ είχε διάθεση να αποδεχτεί οποιαδήποτε λύση για σχηματισμό κυβέρνησης αρκεί αυτή να εξασφάλιζε την απρόσκοπτη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει δεσμευτεί και μάλιστα ενυπόγραφα ο ίδιος απέναντι στους εταίρους της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε και ταυτόχρονα θα διασφάλιζε την παραμονή στο ευρώ.

Ο ίδιος έντεινε τα εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλλήματα προς τον ελληνικό λαό σε μια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το κόμμα του στις τελευταίες εκλογές. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Σύριζα λέγοντας ότι στις εκλογές που έρχονται θα αναμετρηθούν ο αριστερόστροφος τυχοδιωκτισμός και λαϊκισμός που οδηγεί στην εξαθλίωση και την απομόνωση της χώρας από την Ευρώπη και από την άλλη θα είναι οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις της δημιουργίας και των νοικοκυραίων.

Βάζοντας το δίλλημα ευρώ ή εξαθλίωση έδωσε το στίγμα της προεκλογικής τακτικής που θα ακολουθήσει. Θέλησε να παρουσιαστεί σαν εκφραστής μιας δήθεν άλλης πολιτικής στο πλαίσιο πάντα της σημερινής πορείας και έκανε λόγο για αλλαγή των όρων του μνημονίου πιπιλίζοντας πολλές φορές την αγαπημένη του λέξη «ανάπτυξη». Μια «ανάπτυξη» που όμως την θέλει με ένα καθυποταγμένο λαϊκό και εργατικό κίνημα γ’ αυτό και στις δηλώσεις του εξαπέλυσε την σφοδρή επίθεση του σε κάθε τμήμα του λαού που αντιστέκεται στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σύριζα φαίνετε ότι θα κινηθεί στις εκλογές με κύριο σύνθημα του την εκλογική ενίσχυση του Σύριζα για την δημιουργία μιας αριστερής κυβέρνησης. Το στίγμα των προθέσεων του Σύριζα την είχαμε αντιληφθεί από χτες στην διαδικτυακή συνέντευξη που είχε δώσει ο Α. Τσίπρας στο ΑΠΕ. Και το βράδυ των εκλογών και χτες προανάγγειλε την ανασυγκρότηση του Σύριζα ώστε να γίνει η νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπως είπε, με προφανή στόχο το μπόνους των 50 εδρών αν ρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές

Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα οραματίζετε μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανοικοδομήσει την χώρα. Τώρα πως όλα αυτά θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι κάτι που δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.

Όπως και να είναι πιστεύουμε ότι και μετά το μπαράζ επικριτικών σχολίων που δέχεται από παντού ο Σύριζα (από το ΚΚΕ μέχρι τον Αλαβάνο) για την ασάφεια της θέσης του απέναντι στο Μνημόνιο τις προσεχείς μέρες θα ξεκαθαρίσει την θέση του. Μόνο ζημιά του γίνετε η πολυγλωσσία στελεχών του (άλλος μιλάει για κατάργηση, άλλος για επαναδιαπραγμάτευση άλλος για καταγγελία ..)
Με βάσει τους άξονες που έθεσε στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, ο Α. Τσίπρας, βασικός άξονας του Σύριζα θα είναι η κατάργηση των νόμων που μειώνουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
Η ουσία είναι –όπως τον ακούσαμε να μας λέει χτες- ότι όλα αυτά θα τα πάει για επαναδιαπραγμάτευση στην Ε.Ε προσπαθώντας να πείσει τους ηγέτες της ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα είναι καταστροφικές και ότι η λιτότητα οδηγεί σε εξαθλίωση τον ελληνικό λαό. Ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν θα καθορίσει και τις κινήσεις του είπε χτες.

Στις δηλώσεις του ο Ε. Βενιζέλος παίρνοντας την σκυτάλη της κινδυνολογίας από τον Σαμαρά προχώρησε στην καταστροφολογία ζητώντας απ’ τον ..θεό ..να βάλει το χέρι του. Αυτό δηλαδή που πρέπει να περιμένουμε από την προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι να επιδοθεί στην καταστροφολογία, και τους εκβιασμούς προσπαθώντας παράλληλα να το παίξει ως δύναμη ευθύνης επειδή σύμφωνα με τον Βενιζέλο υο ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας και να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αυτό που κάνουν από το ΠΑΣΟΚ είναι να χρεώνουν τις εκλογές και την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ευθέως στον Σύριζα που τον κατηγορούν για τυχοδιωκτισμό και για κραυγαλέες αντιφάσεις.
Πάντως όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο πρόβλημα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του γ’ αυτό ήταν και το κόμμα που δεν επιθυμούσε με τίποτα τις νέες εκλογές. Τα κομματικά του όργανα διαλυμένα, οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του συνεχώς πολλαπλασιάζονται δεν αποκλείεται οι νέες εκλογές να σημάνουν και την διάλυσή του αν του επιφέρουν κι άλλη εκλογική ήττα.

 Ο Π. Καμένος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε το κόμμα του να σχηματίσει κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα κόμματα να την στηρίξουν, ενώ στις δηλώσεις του επιδόθηκε σε αντιμνημονιακές κορώνες. Μας γνωστοποίησε ότι υπήρξε καλή πρόθεση για συνεργασία από Τσίπρα και Κουβέλη ωστόσο αριθμητικά μας είπε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με αυτά τα κόμματα.

Ο Π, Καμένος έχει ανοίξει μέτωπο με την Ν.Δ επιτιθέμενος προσωπικά στον Α. Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι με την στάση του θέλει εκλογές, για να γίνει πρωθυπουργός. Λογικό είναι αυτό φυσικά αφού τα δυο αυτά κόμματα στρέφονται στο ίδιο ακροατήριο.

Επίσης ένα από τα θέματα που υπάρχουν στην επικαιρότητα είναι η υπόθεση στο άτυπο έγγραφο στο οποίο εκφράζεται η προθυμία του κόμματων των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» να στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Π. Καμένος επιμένει ότι πρόκειται για προβοκάτσια, με ανακοίνωση της η προεδρεία της δημοκρατίας τον «άδειασε» … αντε να βρεις άκρια τι πραγματικά συμβαίνει.

Ο Φ. Κουβέλης στις δηλώσεις του υπερτόνισε τις προσπάθειες που κατέβαλε για σχηματισμό κυβέρνησης των λεγόμενων ευρωπαϊκών δυνάμεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο και ξεπέρασε κάθε δυνατότητά του για να μην προσφύγουμε σε νέες εκλογές. Χωρίς να κατονομάσει τον Σύριζα τον κατηγορεί για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και ότι ευθύνεται για τον μην σχηματισμό κυβέρνησης και την νέα προσφυγή στις κάλπες. Ο ίδιος και το κόμμα του δεν αμφισβητεί το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του και εστιάζεται στην σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από αυτό. Εχει μια θέση αντίστοιχη περίπου με του ΠΑΣΟΚ που λέει πάνω κάτω ότι θα βγούμε απ’ το Μνημόνιο ..αν το εφαρμόσουμε.

Ο Φ. Κουβέλης εκτός από τις αυταπάτες που έσπειρε για φιλολαϊκή πολιτική εντός της Ε.Ε έκανε και εμπόριο ελπίδας λέγοντας ότι μια κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος προτείνει θα μπορούσε άμεσα να άρει την νομοθεσία για την μείωση των μισθών για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και την λεγόμενη μετενέργεια.

Η Α. Παπαρήγα που δεν συμμετείχε στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σε δηλώσεις της έκανε λόγο για ψευτοδιλήμματα που θα τεθούν εν όψει εκλογών. «Οι μεν κινδυνολογούν κυριολεκτικά και εκβιάζουν. Οι άλλοι καθησυχάζουν και αφοπλίζουν το λαό. Σπέρνουν όλοι τον λαό χάρτινες προσδοκίες» είπε. «με τα σημερινά δεδομένα η μόνη ευκαιρία και η ανάγκη που έχει ο λαός πριν είναι αργά για να μην σβήσει η ελπίδα είναι να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορεί να το βάλλουν στο χέρι» συμπλήρωσε.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

16 Μαΐου 2012 στις 8:38 π.μ.

Πάντως κατά το Σαμαρά βασικός του αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά για λόγους καθαρά εκλογικούς αυτοί κι επιβίωσης (ομοίως και για το ΚΚΕ). Φοβάμαι ότι τούτη η προεκλογική περίοδος δε θα αναφέρεται στην πολιτική της λιτότητας, αλλά θα είναι πιο λεπτομερής στην ανάλυση του προγράμματος των κομμάτων.

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2012 στις 9:39 π.μ.

Ε, ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, έχουμε ξανά εκλογές. Γιατί άραγε να είναι ...τόσο κακό αυτό; Αν πιστέψουμε όλους αυτούς που δημοσιολογούν από χτες, πάθαμε κάποια ζημιά και δεν το έχουμε καταλάβει! Μας συνέβη κάτι τρομερό.
Κάνουν κακό στην οικονομία - μας λένε - δημιουργούν ρευστό πολιτικό σκηνικό, προκαλούν ανασφάλεια, φοβίες, άγχος, αγωνία. Πάλι καλά που δε μας είπαν πως προκαλούν πονοκέφαλο, διάρροια και μεταδοτικές ασθένειες.
Προφανώς πιστεύουν ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια που ...δεν είχαμε εκλογές κανείς δεν είχε πρόβλημα στη χώρα, κανείς δεν αγχωνόταν και η οικονομία πήγαινε από το καλό στο καλύτερο.http://skopelos-news.blogspot.com/2012/05/blog-post_3626.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger