Home » , » Περιστέρι: Ενημερωτικό για την συνάντηση των φορέων με τον υφυπουργό παιδείας

Περιστέρι: Ενημερωτικό για την συνάντηση των φορέων με τον υφυπουργό παιδείας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 | 12:42 π.μ.

Την Παρασκευή 16/11 ο σύλλογος εκπαιδευτικών Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», ΔΣ και γονείς  συλλόγων γονέων, Ένωση γονέων Περιστερίου, ΕΛΜΕ Πειραιά, Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και Πειραιά, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας  με κύρια  αιτήματα τα εκπαιδευτικά κενά, τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την υποχρηματοδότηση της παιδείας.

Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Μέσα Νοέμβρη εξακολουθούν να υπάρχουν  στο Περιστέρι δεκάδες κενά εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας αντί να προσλάβει μόνιμους εκπαιδευτικούς, προσπαθεί να καλύψει τα κενά με συγχωνεύσεις τμημάτων. Η αντιεκπαιδευτική και απαράδεκτη αυτή πολιτική αποτελεί πλήγμα για το Δημόσιο και δωρεάν Σχολείο, την εκπαιδευτική- παιδαγωγική διαδικασία, και το δικαίωμα των μαθητών για μόρφωση. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τους εντείνει την αβεβαιότητα (σε  συνδυασμό με το μνημόνιο 3 και την αξιολόγηση) δυσχεραίνοντας το έργο τους. Επειμένουμε στη παιδαγωγική αρχή των 20 μαθητών ανά τμήμα για Γ΄, Δ΄, Έ, και ΣΤ΄ τάξεων και για 15 μαθητές στο Νηπιαγωγείο και Α., Β. τάξη.

                 Ο Υφυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων « άλλες πιστώσεις δεν υπάρχουν, τελειώνουν. Το κύριο είναι να έχουν δασκάλους τα παιδιά. Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων γίνονται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού συστήματος. Πως γίνεται σε άλλες περιοχές να περισσεύουν εκπαιδευτικοί και σε άλλες να έχουν έλλειμμα; Θα φέρουμε πίσω στα σχολεία όλους τους εκπαιδευτικούς. Συγχωνεύσεις γίνονται όταν τα τμήματα είναι ολιγομελή π.χ, 11 μαθητές στο ένα και 13( δε βάζουμε, είπε, 40 μαθητές στο τμήμα!) στο άλλο και το Υπουργείο ενεργεί σύμφωνα και με τις εισηγήσεις που δέχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του (Διεύθυνση Δ/θμιας – Περιφέρεια). Δεν πειράζει αν ένας εκπαιδευτικός μετακινηθεί από το Παγκράτι στην Καλλιθέα». Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε ο Υφυπουργός « αν θα μετακινηθούν εκπαιδευτικοί π.χ. από την Αττική στη Θεσσαλία για να καλυφθούν τα κενά» για να απαντήσει « τα σχολεία θα λειτουργήσουν και θα λειτουργήσουν με το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό». Ο νοών νοήτω. Όσο για τις επικείμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων  στο Περιστέρι δήλωσε ότι δε θα υλοποιηθεί κανένας σχεδιασμός εκτός εάν το Υπουργείο κρίνει ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι τους οποίους δεν εξήγησε..

Επίμονα τοποθετήθηκε το ζήτημα της Δ΄ τάξης του 5ου  Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου. Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν ότι δεν γνώριζε το θέμα και υποσχέθηκε ότι θα συνεννοηθεί με τον Περιφερειάρχη για να δώσει λύση στο ζήτημα.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Του αναφέρθηκαν τα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών  και  την ανάγκη να δοθούν τα κονδύλια για να λυθεί το πρόβλημα. Ο Υφυπουργός είπε ότι, αν και  η μεταφορά μαθητών είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου, θα προτείνει ένα νέο σύστημα( δεν είπε συγκεκριμένα)   για την μεταφορά των μαθητών. Στην πρόταση  για κρατικό σύστημα μεταφοράς δεν απάντησε.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ 
Στο αίτημα για « δωρεάν σίτιση όλων στα σχολεία, απ’ το κράτος» απάντησε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται με το Ίδρυμα Νιάρχου  (!!!) για τη σίτιση των μαθητών και σε λίγο θα ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα νέο πρόγραμμα διανομής φρούτων. Δεν απάντησε στην επισήμανση ότι η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει 10 εκ. ευρώ για τη σίτιση των μαθητών, αλλά το Υπουργείο  δεν το επιτρέπει με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από τον νόμο Καλλικράτη.
Για την επιστροφή των βιβλίων απ’ τους μαθητές δήλωσε ότι αφορά μέρος των βιβλίων και θα γίνει για λόγους διαπαιδαγώγησης. Δεν απάντησε στο αίτημα  για αφορολόγητο πετρέλαιο στα σχολεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που μπήκαν στη συζήτηση και που αφορούν στις άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής (κάλυψη κενών παράλληλης στήριξης, τμήματα ένταξης ).

          Το βασικό συμπέρασμα και απ’ τη συνάντηση είναι ότι η αποτελεσματική απάντηση για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι η οργάνωση και ο μαζικός αγώνας

Στη σημερινή συνάντηση στο 11ο Δημοτικό Σχολείο ήταν κοινή αίσθηση όλων των φορέων ότι οι απαντήσεις του Υπουργείου δεν εγγυώνται λύση σε κανένα πρόβλημα.

Επαγρυπνούμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας.
1.    Παράσταση στο ΠΥΣΠΕ την ημέρα συνεδρίασής του (πιθανόν την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου) για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.
2.    Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 12:00μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (Βας.Σοφίας 15) για την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.
3.    Συναυλία στήριξης του αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία με τον Κώστα Μάντζιο την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Κερκύρας 15 και Δεληγιάννη)
.

Επόμενη συνάντηση των φορέων στο 47ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Ανατολής 15-Μπουρνάζι) την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 10:00π.μ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Δ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger