Home » , » Το Μάρτη του 1952 εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.

Το Μάρτη του 1952 εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 | 4:22 μ.μ.

Ανασύρουμε από το αρχείο μας το παρακάτω κείμενο που έχει γράψει η σ. Α.Π.
_________________

Κυριακή 30 Μάρτη 1952 4.10΄π.μ. εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.

Μέρα και ώρα που ούτε και αυτοί οι Γερμανοί δεν εκτελούσαν. Υπό το φως των προβολέων μη τυχόν δει ο ήλιος και φρίξει. Κανείς αρμόδιος δεν έχει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια ώστε να αναλάβει την ευθύνη για το στυγνό αυτό έγκλημα. Όλοι ανεύθυνοι. Κανείς δεν παραδέχεται ότι έδωσε την εντολή για την εκτέλεση. Την εκτέλεση που ο υπουργός Δικαιοσύνης κος Παπασπύρου διαβεβαίωνε μέχρι της 2 τα ξημερώματα ότι δεν θα γίνουν έπ’ ουδενί.

Στις 3.20΄ αποχωρούσε η φάλαγγα από τις φυλακές και στις 3.48΄ βρίσκονταν οι μελλοθάνατοι στον τόπο εκτέλεσης το Γουδί……..

 Από την προηγούμενη μέρα όμως έχει δοθεί η εντολή να ανοιχτούν 4 τάφοι στο 32ο τετράγωνο του Γ΄ Νεκροταφείου. Οι υπεύθυνοι όμως το ξεχνάνε και έτσι ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του θάβονται σε 4 άλλους τάφους για αν έρθει κατόπιν ο διευθυντής και να διατάξει την εκταφή τους και την ταφή τους μετά σε 4 άλλους τάφους που ανοίγονται εκείνη την ώρα.
Η εντολή εκτελείται εν μέρει μιας και μεταφέρεται μόνο ο Μπελογιάννης και ο Καλούμενος που είχαν ήδη εκταφεί την ώρα που η είδηση γίνεται πια γνωστοί και καταφθάνουν στο νεκροταφείο δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ και ασυγκράτητα κύματα λαού με στεφάνια από κόκκινα τριαντάφυλλα. 

Έρχονται ταυτόχρονα όμως και οι μπάτσοι για “να αποκαταστήσουν την τάξιν”. Όλη η σκηνοθεσία τελικά της μακάβριας πράξης δεν αποτελεί τίποτε άλλο από εικόνα αγωνίας, ταραγμένης ένοχης συνείδησης, για το φριχτό ιστορικό σφάλμα. Άλλωστε ο Μπελογιάννης είναι γι’ αυτούς ακόμα πιο επικίνδυνος νεκρός.

Πολλές φορές το βλέπω και σήμερα μετά από 50 χρόνια……… Γιατί ο Μπελογιάννης ήταν ο τελευταίος από την γενιά των ηρώων και ηρωίδων της εργατικής τάξης και του λαού της Ελλάδας που αντιμετώπισαν με επαναστατικό θάρρος το εκτελεστικό απόσπασμα των μονορχοφασιστών, χωρίς ούτε στιγμή να λυγίσουν. Κι αυτό σε μια στιγμή που είχε ηττηθεί η ένοπλη επανάσταση του λαού μας. Κι ας μπορούσε με μια απλή δήλωση αποκήρυξης των ιδανικών του να γλίτωνε την ζωή του. 

Σήμερα, σχεδόν 53 χρόνια (σ.σ το κείμενο γράφτηκε πριν 8 χρόνια) απ’ την εκτέλεση του Μπελογιάννη πολλά έχουν αλλάξει, κάποια όμως παραμένουν ακριβώς τα ίδια.
Το κόμμα για το οποίο έδωσαν την ζωή τους χιλιάδες Μπελογιάννηδες δεν έχει πια τίποτα το επαναστατικό. Την ταμπέλα του την έχει σφετεριστεί μια κλίκα οπουρτουνιστών, προδοτών της επανάστασης και κάνουν εμπόριο με το αίμα των αγωνιστών. Οι ιδέες όμως της κοινωνικής επανάστασης παραμένουν πάντα επίκαιρες. Κι ας είναι το κοινωνικό τους αντίκρισμα σήμερα πολύ περιορισμένο από τότε. Πάνω απ’ όλα όμως ο Μπελογιάννης παραμένει το σύμβολο της ανιδιοτελούς θυσίας για την κοινωνική επανάσταση.

Γ' αυτό και μεις τιμούμε την μνήμη του, όχι με μοιρολόγια και πολιτική σπέκουλα αλλά με γνήσια επαναστατική πράξη.


Μοιράσου το :

+ σχόλια + 13 σχόλια

Ανώνυμος
1 Μαρτίου 2013 στις 8:44 μ.μ.

Ακόμα και σε μια ανάρτηση αφιερωμένη στον Μπελογιάννη, το κείμενο είναι μιας συντρόφισσας (ή μήπως όχι) που δεν ξεχνάει να λοιδορήσει το ΚΚΕ.

Ήμαρτον ρε Βαθύ Κόκκινο.

Ανώνυμος
1 Μαρτίου 2013 στις 9:37 μ.μ.

Η σημερινή πολιτική στάση του κκε,είναι ενα συνεχές φτύσιμο στον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του.Μόνο αυτό το ξεκαθάρισμα απο αγωνιστές σαν τον Μπελογιάννη,θα έδινε την δυνατότητα την σημερινή ηγεσία του κκε να την διαφεντεύουν Παπαρήγες και Μαίληδες.

Ανώνυμος
1 Μαρτίου 2013 στις 10:47 μ.μ.

Η καταγγελία προς το ΚΚΕ,θα ειχε καποιο νόημα εαν προερχόταν απο καποιον/α που
θα ηταν αποδεδειγμένα επαναστάτης/α
Οσο αυτο δεν συμβαίνει πρόκειται για αερολογία απο αερολόγο,, που νομίζει κατι για τον
εαυτο του..

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2013 στις 1:51 π.μ.

απο ποιό βουνό γράφτηκε το κείμενο...?? και ποιά η γνησια επαναστατική σας πράξη κυριοί γραφοντες σε συνδικάτα,δρόμους και γειτονιές ποιά η συνεπή σας παρουσία οπορτουνιστικό ειναί να προτιμάς να φλερτάρεις με το 3% απο το να συνεργαστεις με τον ΣΥΡΙΖΑ? οπορτουνιστικό ειναι οι Παμίτες να σερνονται στα δικαστήρια? έχει χορτάσει το κίνημα απο ανθρώπους που δεν αντέχουν να είναι αγωνιστές για το κοινό σκοπο και προτιμούν να φτιάχνουν τις θλιβερές τους γκρούπες να υπηρετούν το εγωκεντρισμό τους

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2013 στις 9:33 π.μ.

Ο Μπελογιάννης ζει και ειναι κουκουε
παλιο ντενεκε τυμβωρυχε

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2013 στις 10:40 π.μ.

Η μεγάλη κουβέντα ανήκει στον Χαρίλαο Φλωράκη για όλους αυτούς τους τυχάρπαστους τυχοδιώκτες επαναστάτες της φακής......


«Επαινούν τους νεκρούς συντρόφους μας, παλιοί και νεοφώτιστοι κατήγοροι, για να συκοφαντήσουν έτσι πιο πειστικά το Κόμμα. Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς».

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2013 στις 3:36 μ.μ.

9:33 Τον γιό του Μπελογιάννη τον ρώτησες βρε ανιστόρητο κνιτάκι αν ο ίδιος και ο πατέρας του θα ήθελαν σήμερα να είναι κκε;Μέχρι πότε θα καπηλεύεστε το αίμα χιλιάδων αγνών κομμουνιστών για να κάνει μπίζνες η ελιτ του περισσού;Τελειώνουν όμως τα παραμύθια σας.

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2013 στις 5:43 μ.μ.

Λουκουμακι 3.36 Πρόσεξε απο την πολυ ιστορια μην σου πεσει κανα βιβλιο κατακέφαλα απο την
βιβλιοθήκη και γινεις θυμα των ατίθασων βαρύτικων πεδίων...
Οσο για το αλλο σκελος της εμπνευσμένης τοποθέτησης σου,ειναι
αλήθεια ειναι πως μαλλον δεν τον εχουν ρωτήσει τον Μπελογιάννη ,εσυ που τον ρώτησες τι ειπε...

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2013 στις 5:53 μ.μ.

«Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το Κόμμα παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας...».

Με τα λόγια αυτά, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Νίκος Μπελογιάννης έδωσε το στίγμα της δίκης, δίνοντας ταυτόχρονα ηχηρή απάντηση στους στρατοδίκες, τους οποίους από κατηγόρους μετέτρεψε σε κατηγορούμενους.

Τα χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη 1952 , ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης, πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. Το παράγγελμα γι' αυτήν την πολιτική δολοφονία έδωσε το μετεμφυλιακό καθεστώς της άρχουσας τάξης της Ελλάδας μαζί με τους Αμερικανούς συμμάχους της. Η κυβέρνηση Πλαστήρα, το παλάτι, το στρατιωτικό και παραστρατιωτικό κατεστημένο.

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2013 στις 6:24 μ.μ.

«...Η ζωή μου συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του... Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».

Τα ίδια τα λόγια του Ν. Μπελογιάννη στην πρώτη του δίκη, το Νοέμβρη του 1951 δίνου την απάντηση σε εκείνα τα σκουπίδια που επιχειρούν σήμερα να καπιλευτούν τους αγωνιστές του ΚΚΕ και να κόψουν τη γραμή αίματος που τους συνδέει με τις νέες γενίες κομμουνιστών αλλά και την ιστορική συνέχεια του ΚΚΕ που πάντα θα γεννά Μπελογίαννηδες

Ανώνυμος
2 Μαρτίου 2013 στις 11:28 μ.μ.

9:33 Τον γιό του Μπελογιάννη τον ρώτησα και μου
ειπε,
Μην τα βάζεις με ηλίθιους. Σε κατεβάζουν στο επίπεδό τους και σε κερδίζουν εύκολα λόγω εμπειρίας.

Ανώνυμος
16 Μαρτίου 2013 στις 3:44 μ.μ.

κρατα εσυ το γιο να κρατησουμε εμεις τον πατερα, σας αξιζει κ μας αξιζει

Ανώνυμος
30 Μαρτίου 2015 στις 5:32 μ.μ.

Οπα ρε επαναστάτη Α.Π ! Πρόσεχε μην σκισεις κανένα καλσόν! Ελεος πλέον ! Σε ποιούς απευθύνεστε ? Σε ηλιθίους, σε πιτσιρακαρία ή σε αναρχικούς που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ! Αφήστε το Μπελογιάννη εκεί που είναι διότι δεν ήταν σαν τα μούτρα σας.

Σταύρος

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger