Home » , » Η "βίαιη ωρίμανση" του Σύριζα

Η "βίαιη ωρίμανση" του Σύριζα

Από giorgis , Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 | 4:36 μ.μ.


Δεν θα ανακυκλώσουμε την ουσία του σημερινού δημοσιεύματος  του περιοδικού «Επίκαιρα» στο οποίο ο δεξιός δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του «το πλήρες και απομαγνητοφωνημένο κείμενο» της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα που έκανε σε εκδήλωση της Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. 

Ο γραφιάς του περιοδικού αναφέρει ότι «η ηγεσία της Κουμουνδούρου, προφανώς με τη συναίνεση του κ. Τσίπρα δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα ορισμένες αποστροφές του λόγου του που αφορούν στις απόψεις του για την οικονομία της αγοράς, τα Μνημόνια, την ιδεολογική στάση της Αριστερά στο παρελθόν αλλά και στον τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα σήμερα».

Το δισέλιδο δημοσίευμα παραθέτει αποσπάσματα της ομιλίας του Τσίπρα –που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας- στην ομιλία που έκανε  στις 24 Απρίλη στην εκδήλωση που αναφέραμε και είχε σαν ακροατήριο όλη την επιχειρηματική ελίτ της χώρας: Κοπελούζος, Βασιλάκης, Μελισσανίδης, Περιστέρης, Μυτιληναίος …

Επειδή δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη την εγκυρότητα του δημοσιεύματος το οποίο αποδίδει στον πρόεδρο του Σύριζα ότι στην ομιλία του «σε κλειστό ακροατήριο επιχειρηματιών» εξέφρασε «πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις που θα έκαναν χαρούμενο ακόμα και τον … Μίλτον Φρίντμαν», αποφεύγουμε να αναπαράγουμε όσα σύμφωνα με το περιοδικό φέρεται να είπε ο Α. Τσίπρας. Λογικά θα υπάρξει αντίδραση από τον Σύριζα, διαφορετικά θα είναι απόλυτα εκτεθειμένος ο πρόεδρος του.

Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε σ’ αυτό το θέμα.

Κλείνουμε την ανάρτησή μας με ένα σχετικό απόσπασμα από σημερινό άρθρο του «Ποντικιού»:

«Βίαιη ωρίμανση»

Όσον αφορά την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, η μέχρι σήμερα μετεκλογική πορεία του σχήματος, που περιγράφεται ως «βίαιη ωρίμανση», σηματοδοτείται από την απόπειρα μετατόπισης σε πιο κεντρώες θέσεις και πρακτικές. Δεν είναι λίγες οι φορές τους τελευταίους μήνες που από την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και από ομάδες της πλειοψηφίας γίνεται λόγος για «κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκ των πραγμάτων, με τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδειχθεί σε συνομιλητή των κέντρων λήψης αποφάσεων, είτε πρόκειται για την ηγεσία της Γερμανίας και τους εκπροσώπους των δανειστών είτε για την εγχώρια οικονομική κι επιχειρηματική ελίτ, η οποία δείχνει να διερευνά τις προοπτικές της στην πιθανότητα ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό το κάλεσμα σε συνεννόηση και συναίνεση που απηύθυνε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Είναι, ειδικότερα, χαρακτηριστική η αναφορά του ότι «δεν χρειάζεται προφανώς να συμφωνούμε σε όλα, επιβάλλεται όμως να μπορούμε να συζητούμε για όλα», καθώς όλοι έχουν να χάσουν αν παραμείνουν στα χαρακώματα, δηλαδή σε τακτικές διχασμού, σε πρακτικές αλληλοαποκλεισμού, σε παράθεση στερεοτύπων, όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ της η «Αυγή» (14.3.2013).

Δεν ξέρουμε κατά πόσον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με το παραπάνω κάλεσμα του είδους... «ας κάνουμε έρωτα και όχι πόλεμο». Ωστόσο οι πρωτοβουλίες των τελευταίων μηνών, από τη συνάντηση με τον Σόιμπλε και τους επικεφαλής του ΔΝΤ έως τις συναντήσεις με τους μιντιάρχες και την παρουσία στα συνέδρια του επιχειρηματικού κόσμου, επέφεραν στο κόμμα το σπάσιμο παλαιότερων ταμπού, κάτι που δημοσίως δικαιολογήθηκε ακόμη και από στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διά της θέσης «δεν έχει σημασία με ποιους μιλάς, αλλά τι λες».

Γ. Γ.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 8 σχόλια

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2013 στις 7:35 μ.μ.

Ότι όλα τα κάλπικα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάει περίπατο από την επομένη των εκλογών το έχουν αντιληφθεί και οι πιο φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η καραμπινάτη όμως σοσιαλδημοκρατική του μετάλλαξη οδηγεί τον Αλ. Τσίπρα να παραχωρεί ομιλίες τύπου… «εγχειρίδιο καπιταλιστικής ανάπτυξης». Γιατί ακριβώς τέτοια ήταν η ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα σε όλα αυτά τα απροκάλυπτα, έπρεπε να κάνει και κάτι ακόμα, έπρεπε χάριν «αριστεροσύνης» να πιάσει στο στόμα του και τον Λένιν, για να δικαιολογήσει τη στήριξη του καπιταλισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να σας θυμίσω μια πασίγνωστη φράση του. Σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός. Τηρουμένων όμως των ιστορικών αναλογιών, και με μια δόση αυθαιρεσίας, μπορούμε να πούμε: Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις»!!!
Μα καμία αυτοσυγκράτηση πια;
Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Έκανε το σοσιαλισμό, ανάπτυξη καπιταλιστική, την επαναστατική εξουσία των σοβιέτ, αστική δημοκρατία και την αναγκαία τότε ανάπτυξη των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής από την επαναστατική εξουσία, τον εξηλεκτρισμό της ΕΣΣΔ, καπιταλιστικές επενδύσεις.
Και ένα τελευταίο που επαναβεβαίωσε με την ομιλία του στον ΣΕΒ, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (!!!): «Εμείς θέλουμε ανακεφαλαιοποιημένο και υγιές τραπεζικό σύστημα», είπε, «αλλά, η κυβέρνηση είναι υπόλογη. Γιατί καθυστέρησε την ανακεφαλαιοποίηση».

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2013 στις 9:35 μ.μ.

Και σ' ανώτερα. Την πόρτα της εξουσίας δεν τη διαβαίνεις έτσι... Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από [πιο ριζοσπαστικές θέσεις και κατάντησε όπως κατάντησε. Και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ δείχνει ότι γίνεται χαλίφης στη θέση του παλιού και φθαρμένου.

Ανώνυμος
16 Μαΐου 2013 στις 10:36 μ.μ.

Πήρε τέσσερα χρόνια να καταλάβουμε ότι η κουβελοπαρέα είναι ΔΕΞΙΑ.
Θα πάρει άλλα τόσα να καταλάβουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ΔΕΞΙΑ (ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ).
Για μετά βλέπουμε...
Όλο και κάποιοι παπαδημούληδες θα πρυτανεύουν...
Ας το πάρουμε χαμπάρι : Εκλογές με την παραμικρή πιθανότητα ΑΛΛΑΓΗΣ, δεν πρόκειται να γίνουν ΠΟΤΕ, στη μπανανία. Αν τα τσακάλια δουν την (έστω αμυδρή πιθανότητα) αλλαγής, θα προχωρήσουν την αστική δημοκρατία τους στο ανώτερό της στάδιο (ούτε έχουν ούτε ξέρουν τίποτε άλλο) : ΠΙΝΟΣΕΤ.-

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2013 στις 2:07 μ.μ.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ακόμα ως Βαθύ Κόκκινο, τον ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετωπίζετε ως κάτι φιλικό.
Ρίξτε του μια μούτζα, όπως ρίξατε και στον Κουβέλη.

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2013 στις 3:34 μ.μ.

συριζα κκε και οι αλλες κοινοβουλευτικες δυναμεις και πρωτα από όλα τα καλοταισμενα φασισταρια της χα που παριστανουν τις παρθενες βολευτηκαν με τα κρατικα γκαφρα. Δεν είναι μικροτερες οι ευθυνες τους και η λαικη οργη που θα αντιμετωπισουν σε συγκριση με το τρικομματικο κογκλαβιο. η καταρρευση του κρατους και της οικονομιας θα παρασυρει όλα τις πτερυγες της συστημικής ενσωματωσης

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2013 στις 4:36 μ.μ.

"και ασε τα παιδια να κλάνουν...." όπως έλεγε ένας υπουργός της χούντας όταν ο κόσμος πέθαινε για ψωμί,παιδεία και ελευθερία.

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2013 στις 8:11 μ.μ.

Τι λες ρε φασιστοβλακα που θα εξισώσεις την αριστερά με την κυβέρνηση .Αει στο διάολο καραγκιόζη 3.44
Για κοπιασε να γινεις μαγκας

Ανώνυμος
17 Μαΐου 2013 στις 11:44 μ.μ.

8:11 εισαι μεγαλο νουμερο

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger