Home » » Ποιοί είμαστε: Διακήρυξη των Μαχόμενων Μηχανικών στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης (24-11-2013)

Ποιοί είμαστε: Διακήρυξη των Μαχόμενων Μηχανικών στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης (24-11-2013)

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 | 9:18 π.μ.

Ποιοί Είμαστε

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ


    Αν ρωτού­σαμε τον πιο απαι­σιό­δοξο αρχές του 2000 να μας περι­γρά­ψει πως φαντά­ζε­ται την κατά­σταση στην Ελλάδα του 2013 μάλ­λον θα έπε­φτε έξω. Καθό­λου παρά­δοξο καθώς δε θα μπο­ρούσε να φαντα­στεί κανείς αυτό το καθε­στώς που έχει επι­βλη­θεί τα τελευ­ταία χρό­νια όπου αυτο­νό­ητα δικαιώ­ματα και κατα­κτή­σεις του προη­γού­με­νου αιώνα εξα­νε­μί­ζο­νται. Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος δεν έχει μεί­νει αλώ­βη­τος από την ισο­πε­δω­τική κοι­νω­νική πολι­τική των κυβερ­νή­σεων των τελευ­ταίων ετών, της ΕΕ και του ΔΝΤ οι οποίοι στο όνομα της σωτη­ρίας της χώρας έχουν οδη­γή­σει τον ελλη­νικό λαό στο χεί­λος της κατα­στρο­φής. Βλέ­πετε, η έξο­δος από την κρίση απαι­τεί θυσίες για να προ­στα­τευ­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των εφο­πλι­στών, των τρα­πε­ζι­τών, των μεγα­λο­ερ­γο­λά­βων. Αυτή η ανάλ­γητη πολι­τική συνο­δεύ­τηκε από μια άνευ προη­γου­μέ­νου εκστρα­τεία ψεύ­δους και κατα­συ­κο­φά­ντη­σης των εργα­ζο­μέ­νων και της νεο­λαίας, ακραίο αυταρ­χι­σμό και επα­να­φορά από το χρο­νο­ντού­λαπο της ιστο­ρίας, του φασισμού.


ΠΩΣ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ» Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


    Από αυτό το κοι­νω­νικό ολο­καύ­τωμα ο χώρος των μηχα­νι­κών δεν απο­τε­λεί εξαί­ρεση. Μέσα σε μια τριε­τία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επι­κου­ρού­μενα από ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ και της επι­τα­γές της τρόι­κας, πέρα­σαν όσα μέτρα δεν είχαν περά­σει τα τελευ­ταία είκοσι χρό­νια κατα­στρα­τη­γώ­ντας τα δικαιώ­ματα της πλειο­ψη­φίας των μηχα­νι­κών (μέτρα που απο­τε­λού­σαν δια­καή πόθο του κεφα­λαίου άλλω­στε). Οι μισθω­τοί, οι άνερ­γοι, οι μηχα­νι­κοί του δημο­σίου, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι μηχα­νι­κοί βιώ­νουν καθη­με­ρινά τις επι­πτώ­σεις μιας κατα­στρο­φι­κής πολι­τι­κής και αυτό γιατί:
     Η λιτό­τητα που επέ­φερε η πολι­τική δημο­σιο­νο­μι­κής πει­θαρ­χίας για να εξυ­πη­ρε­τού­νται τα δάνεια, να παρα­μέ­νει ακλό­νητο το Ευρώ, και να συνε­χί­ζουμε την παρα­μονή μας ως ειδική οικο­νο­μική ζώνη εντός της ΕΕ, είχαν σαν παρά­πλευρη απώ­λεια τη συρ­ρί­κνωση τον κατα­σκευα­στι­κού κλά­δου σε τέτοιο βαθμό που χιλιά­δες συνά­δελ­φοι σήμερα βρί­σκο­νται άνερ­γοι, υπο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, κακο­πλη­ρω­μέ­νοι και σε απόγνωση.
    Την κατά­σταση αυτή ήρθε να πλαι­σιώ­σει θεσμικά η κατάρ­γηση των όποιων εργα­τι­κών δικαιω­μά­των υπήρ­χαν με στόχο την βίαιη επι­βολή χαμη­λό­τε­ρων μισθών και αμοι­βών (κατάρ­γηση ΣΣΕ, κατάρ­γηση ελά­χι­στων αμοι­βών), η υπο­βάθ­μιση των πτυ­χίων των μηχα­νι­κών με εξε­τά­σεις για την από­κτηση επαγγελματικών-εργασιακών δικαιω­μά­των (ενερ­γεια­κοί επι­θε­ω­ρη­τές, ελεγ­κτές δόμη­σης και έπε­ται συνέχεια).
    Η εξω­φρε­νική αύξηση των εισφο­ρών στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ μαζί με την κατάρ­γηση του αφο­ρο­λό­γη­του, τη κατάρ­γηση των φορο­α­παλ­λα­γών, την επι­βολή φόρου 26% +2% από το πρώτο ευρώ, το τέλος επι­τη­δευ­μα­τία και τα κάθε λογής χαρά­τσια έρχο­νται να δώσουν τη χαρι­στική βολή.
     Η πλή­ρης κατάρ­γηση του δημό­σιου ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος και η εκμη­δέ­νιση χάριν των ιδιω­τι­κών ασφα­λι­στι­κών των όποιων προ­νοια­κών παρο­χών και παρο­χών ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης είναι προ των πυλών.


ΤΟ ΤΕΕ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ


    Όλο το προη­γού­μενο διά­στημα το ΤΕΕ παρά τις υπο­κρι­τι­κές και ανέ­ξο­δες αντι­μνη­μο­νια­κές ρητο­ρι­κές παρέ­μεινε όλο το προη­γού­μενο διά­στημα στα­θερό στις βασι­κές επι­λο­γές του κεφα­λαίου και της εργο­δο­σίας. Ας μην ξεχνάμε ότι από κοι­νού οι διοι­κή­σεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ συναί­νε­σαν στη αύξηση των εισφο­ρών στο ΤΣΜΕΔΕ και στην ανα­κε­φα­λαιο­ποί­ηση της Τράπεζας Αττι­κής με χρή­ματα των ασφα­λι­σμέ­νων του, καθώς και στη συρ­ρί­κνωση των προ­νοια­κών παρο­χών μέσα από την ένταξη του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ. Ανε­μική, σε βαθμό έμμε­σης απο­δο­χής, υπήρξε και η αντί­δρασή τους απέ­να­ντι στο «κού­ρεμα» των απο­θε­μα­τι­κών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω του PSI, με απο­τέ­λε­σμα την απώ­λεια τους.
    Απα­ρα­τή­ρητη δεν πέρασε ούτε η σιω­πηρή υπο­στή­ριξη του ΤΕΕ προς το κρά­τος και το μεγάλο κεφά­λαιο στην αντι­πα­ρά­θεσή τους με τις τοπι­κές κοι­νω­νίες: Από τον ηρω­ικό αγώνα των κατοί­κων της Χαλκιδικής ενά­ντια στις κατα­στρο­φι­κές εξο­ρύ­ξεις χρυ­σού μέχρι τα μπλόκα της Κερα­τέας και από την υπε­ρά­σπιση του δημό­σιου χώρου στο Ελλη­νικό μέχρι τους αγώ­νες των κατοί­κων της Κρή­της ενά­ντια στη βίαιη μετα­τροπή του τόπου τους σε «ενερ­γειακό πάροχο» της Ευρώ­πης, το ΤΕΕ στά­θηκε παθη­τικά στο πλευρό του επι­τι­θέ­με­νου κεφαλαίου.



Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΕΕ


    Η παρέμ­βαση μας, στο­χεύει στη πιο απο­φα­σι­στική στάση ακύ­ρω­σης κάθε από­πει­ρας χει­ρο­τέ­ρευ­σης των συν­θη­κών εργα­σίας των εργα­ζό­με­νων μηχα­νι­κών που θα φέρει και τη σφρα­γίδα του ΤΕΕ. Θέλουμε να στε­ρή­σουμε τις πλα­τιές συναι­νέ­σεις και πλειο­ψη­φίες που σήμερα απο­λαμ­βά­νουν οι κυρί­αρ­χες παρα­τά­ξεις και διευ­κο­λύ­νουν την κυβέρ­νηση να επι­τί­θε­ται στα συμ­φέ­ρο­ντά μας. Η λογική μας δια­χω­ρί­ζε­ται από συντε­χνια­κές λογι­κές, από λογι­κές «διόρ­θω­σης από τα αρι­στερά» ή λογι­κές του «λιγό­τερο κακού» και έχει σαφές αντι­συν­δια­χει­ρι­στικό στίγμα και πρα­κτι­κές. Πιστεύουμε ότι τα προ­βλή­ματα των μηχα­νι­κών δεν είναι ζητή­ματα συντε­χνιακά που θα λυθούν στους δια­δρό­μους των υπουρ­γείων αλλά απο­τε­λούν μέρος των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζει ο ελλη­νι­κός λαός σήμερα. Συνεπώς η πλειο­ψη­φία των μηχα­νι­κών θα πρέ­πει να συνα­ντη­θεί με τους υπό­λοι­πους εργα­ζό­με­νους στον αγώνα ενά­ντια στην πολι­τική της εξό­ντω­σης που μας επιβάλλουν.
    Δεν είμα­στε οι μόνοι που δεχό­μα­στε την επί­θεση κυβέρ­νη­σης, ΕΕ και ΔΝΤ. Είναι αυτα­πάτη να πιστεύ­ουμε ότι οι εργα­ζό­με­νοι μηχα­νι­κοί μπο­ρούν μόνοι τους να την αποκρούσουν.
    Κανέ­νας συνά­δελ­φος δεν πιστεύει σοβαρά πλέον ότι το ζήτημα των εισφο­ρών ή των παρο­χών του ΤΣΜΕΔΕ μπο­ρεί να επι­λυ­θεί μόνο σε κλα­δικό επί­πεδο, χωρίς συνο­λι­κό­τε­ρες ανα­τρο­πές στο ασφα­λι­στικό κι ευρύ­τερα στην πολι­τική της κυβέρ­νη­σης, κόντρα στις επι­τα­γές ΕΕ και ΔΝΤ. Με τον ίδιο τρόπο, απο­τε­λεί αυτα­πάτη ότι πχ η οικο­δο­μική δρα­στη­ριό­τητα μπο­ρεί να τονω­θεί μέσα από μία εναλ­λαγή στη διοί­κηση του ΤΕΕ ή ακόμη και σε κυβερ­νη­τικό επί­πεδο, χωρίς την εκθε­με­λί­ωση των βασι­κών προ­σα­να­το­λι­σμών της οικο­νο­μίας σε ρήξη και απο­δέ­σμευση με ΔΝΤ-ΕΕ. Κι όμως, ακρι­βώς τις αυτα­πά­τες αυτές συνε­χί­ζουν να συντη­ρούν σε αντι­στοι­χία με τις οι δυνά­μεις του κυβερνητικού/εργοδοτικού συν­δι­κα­λι­σμού στο εργα­τικό κίνημα, οι εκπρό­σω­ποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και η πλειο­ψη­φία ων κυρί­αρ­χων παρα­τά­ξεων του ΤΕΕ στο χώρο των μηχανικών.
    Όσα ακού­γο­νται ειδικά στον κλάδο μας για ανά­πτυξη, είναι για τον κάλαθο των αχρή­στων μαζί με το «success story» του Σαμαρά καθώς τα εργα­λεία ανά­πτυ­ξης έχουν προ πολ­λού αχρη­στευ­τεί και αυτό γιατί δεν υπάρ­χει πλέον δημο­σιο­νο­μική πολι­τική λόγω του ασφυ­κτι­κού Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, ούτε νομι­σμα­τική πολι­τική λόγω έντα­ξης της χώρας στο ευρώ. Ακόμα κι αν επέλ­θει ανά­πτυξη λογι­στική θα είναι και όχι πραγ­μα­τική με μισθούς πεί­νας και με τη πλειο­ψη­φία του κλά­δου εξαθλιωμένη.



    Με βάση τα παρα­πάνω καλούμε και με την παρέμ­βαση μας στις εκλο­γές στη συγκρό­τηση ενός αγω­νι­στι­κού πόλου στο χώρο του ΤΕΕ, που θα παλεύει:

  • για τη θέσπιση ειδι­κής προ­στα­σίας και μέρι­μνας για τους άνερ­γους συνα­δέλ­φους, ιατρο­φαρ­μα­κευ­τική περί­θαλψη, ασφά­λιση και ελεύ­θερη πρό­σβαση στο επάγ­γελμα για όλους τους μηχα­νι­κούς, με δια­τή­ρη­σης του συνό­λου των επαγ­γελ­μα­τι­κών δικαιω­μά­των στο πτυ­χίο, ενά­ντια σε φραγ­μούς μέσα από πιστο­ποι­ή­σεις και αξιο­λο­γή­σεις προσόντων.
  • για υπε­ρά­σπιση και την εφαρ­μογή των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σεων, ενά­ντια στις απο­λύ­σεις, τις μειώ­σεις των μισθών και τη συρ­ρί­κνωση των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των, ενά­ντια στην εργο­δο­τική αυθαι­ρε­σία, μαζί με το Σωματείο Μισθω­τών Τεχνικών και τα πρω­το­βάθ­μια σωμα­τεία του δημό­σιου και ιδιω­τι­κού τομέα.
  • για τη δια­μόρ­φωση ενός ρεύ­μα­τος των εργα­ζό­με­νων μηχα­νι­κών ενά­ντια στην ΕΕ, το Ευρώ και κάθε επί­δοξο δια­χει­ρι­στή της πολι­τι­κής τους, για την απο­κά­λυψη του ρόλου του ΤΕΕ.
  • ενά­ντια στο νέο ρόλο του ΤΕΕ, τον εμπαιγμό και την οικο­νο­μική αφαί­μαξη των μηχα­νι­κών, μέσα από προ­γράμ­ματα κατάρ­τι­σης, σεμι­νά­ρια, χαρά­τσια και επί πλη­ρωμή υπη­ρε­σίες για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • ενά­ντια στις ληστρι­κές αυξή­σεις και τη συρ­ρί­κνωση των κοι­νω­νι­κών παρο­χών του ΤΣΜΕΔΕ, ενά­ντια στην «κλοπή» των απο­θε­μα­τι­κών μέσω «κου­ρε­μά­των», ανα­κε­φα­λαιο­ποι­ή­σεων της Τράπεζας Αττι­κής και κάθε είδους μετο­χο­ποί­η­σης τους.
  • ενά­ντια στα μέτρα του ΥΠΕΚΑ που υπο­βαθ­μί­ζουν την εργα­σία και το επάγ­γελμα του μηχα­νι­κού σε διεκ­πε­ραιωτή της πολι­τι­κής του υπουρ­γείου, της κυβέρ­νη­σης και της ΕΕ. 
  • Το ψηφοδέλτιο των Μαχόμενων Μηχανικών


    1. ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Μηχα­νι­κός Περιβάλλοντος
    2. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ηλε­κτρο­λό­γος Μηχα­νι­κός και Μηχα­νι­κός Υπολογιστών
    3. ΛΙΑΡΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Μηχα­νι­κός Ορυ­κτών Πόρων
    4. ΛΟΥΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Χημικός Μηχανικός
    5. ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, Πολιτικός Μηχανικός
    6. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Αγρο­νό­μος Τοπογράφος Μηχανικός
    7. ΠΙΑΓΚΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πολιτικός Μηχανικός
    8. ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Μηχα­νι­κός Παραγωγής και Διοίκησης
    9. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αρχι­τέ­κτο­νας Μηχανικός
    10. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μηχα­νι­κός Περιβάλλοντος
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger