Home » » Φιλιππίνες: Φριχτή πραγματικότητα για το λαό

Φιλιππίνες: Φριχτή πραγματικότητα για το λαό

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 | 7:19 π.μ.

Σε τραγική κατάσταση παραμένει ο λαός των Φιλιππίνων μετά το πέρασμα του τυφώνα «Χαγιάν», του ισχυρότερου της νεότερης ιστορίας. Οι επιζώντες, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι συνθήκες που επικρατούν μετά την καταστροφή γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Με τουλάχιστον 2.275 επιβεβαιωμένους νεκρούς και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έναν απολογισμό που θα φτάσει τις 10.000, 11 εκατομμύρια πληγέντες σε διάφορα νησιά της χώρας, η κρατική παρέμβαση αποδεικνύεται από ελλιπής έως ανύπαρκτη.

Στην Τακλομπάν, πόλη όπου καταστράφηκαν τα πάντα, οι σοροί εξακολουθούν να κείτονται στους δρόμους, καθαρό νερό και τρόφιμα δεν υπάρχουν, ενώ η βοήθεια φτάνει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Οι αρχές προχωρούν σε ομαδικές ταφές των νεκρών, με το φόβο επιδημιών ενώ την Τρίτη οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση τοίχου αποθήκης ρυζιού, την οποία λεηλατούσαν σε μία απέλπιδα προσπάθεια εύρεσης τροφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 220.000 κατοίκους της Τακλομπάν βοήθεια έχει καταφέρει να λάβει μόλις το 20% του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι λεηλασίες φαρμακείων, αποθηκών και καταστημάτων τροφίμων να είναι η μοναδική λύση επιβίωσης, η οποία ωστόσο εξαντλείται. Σε κάποιες περιοχές δε, οι κάτοικοι παίρνουν τα όπλα προκειμένου να εξασφαλίσουν τρόφιμα, φάρμακα και νερό, με πυροβολισμούς να καταγράφονται σε περιστατικά λεηλασιών.

Παράλληλα, καταγγελίες αναφέρουν ότι εγκληματίες που απέδρασαν από τις φυλακές της Τακλομπάν, επίσης λεηλατούν και βιάζουν γυναίκες, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να αποδράσουν από την Τακλομπάν με κάθε τρόπο. Τραγική είναι η κατάσταση στα αεροδρόμια, αφού οι επιζώντες στην προσπάθεια τους να διαφύγουν, συνωστίζονται και ποδοπατούνται, ενώ οι αρχές της χώρας αποδεικνύονται τραγικά κατώτερες των περιστάσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ακόμα δεν υπάρχει πρόσβαση σε ορισμένες πόλεις και νησιά, των πληγέντων περιοχών, παρά τις προσπάθειες του στρατού να φτάσει και στα πλέον απομακρυσμένα σημεία. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε κάποιες περιοχές που καταστράφηκαν υποδομές πρόσβασης και έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες, θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να υπάρξει πρόσβαση.

Πηγή: "Ριζοσπάστης"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger