Πηγή: Κώστας Γυφτοδήμος - "Unfollow"
O πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενόψει της ανάγκης να ψηφιστεί όχι μόνο ο προϋπολογισμός, αλλά και ο νόμος για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το νομοσχέδιο που θα άρει την απαγόρευση των κατασχέσεων, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2016 και οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί που θα ακολουθήσουν, κάθονται και μετράνε τα «κουκιά».
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι εύθραυστη. Μετά το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαγραφή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά του πρωθυπουργού -παρότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να τον καθησυχάσει- είναι ότι υπάρχει ομάδα πράσινων βουλευτών που προτίθεται να διαφοροποιηθεί.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές -που αυτοχαρακτηρίζονται «παπανδρεϊκοί» δεν διαφωνούν με τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων, ούτε θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές. Τα κίνητρα της διαφοροποίησης τους έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Ε. Βενιζέλου και την πρόθεση τους να τον εξωθήσουν σε παραίτηση από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Το εκρηκτικό εσωκομματικό σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ το γνωρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας. Το κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της συνέντευξης του στην Αυγή, προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην ψηφίσουν τα μέτρα και να ρίξουν την κυβέρνηση αφορούσε, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχεδόν αποκλειστικά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε αμέσως να κατηγορήσει τον Α. Τσίπρα για «προσκλητήριο αποστασίας».
Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος φρόντισε ωστόσο να λάβει άμεσα τα μέτρα του. Η κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να προτείνει την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και να καλέσει τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά τους χειρισμούς, ώστε να «πειστεί» ο Φώτης Κουβέλης, προσφέροντας του ακόμα και τη σύναψη μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας, δεν αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία της. Παρότι επιχειρήθηκε από τμήμα των ΜΜΕ να φανεί ως προσπάθεια υπονόμευσης του πρωθυπουργού και να συνδεθεί με σενάρια που κυκλοφορούν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης -«τύπου Παπαδήμου» ή με άλλο πρωθυπουργό από το υπάρχον κοινοβούλιο-, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο Α. Σαμαράς είναι αυτός που κινεί τα νήματα και ότι η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη ήταν στρατηγική του επιλογή.
Οι προσπάθειες αναβίωσης της τρικομματικής κυβέρνησης και η ένταξη ακόμη και βουλευτών που έχουν διαγράψει από τη ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν είναι για τον πρωθυπουργό υπόθεση κομβικής σημασίας. Ο Α. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει τους αξιωματούχους της ΕΕ, του ΔΝΤ, αλλά και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ότι η κυβέρνηση, πέραν των 154 βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαθέτει «εφεδρείες» στο κοινοβούλιο που θα αποτρέψουν οποιοδήποτε «ατύχημα» και θα εξασφαλίσουν την υπερψήφιση των μέτρων.
Μιλώντας το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, ο Α. Σαμαράς διαβεβαίωσε τους παριστάμενους γερμανούς αξιωματούχος, μεταξύ αυτών και τον Β. Σόιμπλε, ότι: «Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι" καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν».
Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι «δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού προς τους δανειστές δεν είναι έωλες.
Παρότι ο Φ. Κουβέλης αρνείται προς το παρόν την επάνοδο του κόμματος του στην κυβέρνηση, βουλευτές και στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής καλοβλέπουν την επιστροφή τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού επί της ουσίας συνεχίζουν με έμμεσο τρόπο να στηρίζουν τις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές. Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός υιοθέτησαν απόλυτα την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη. Ο Ψαριανός μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες «διότι αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει όχι με 154, αλλά ούτε με 160 ή 170 βουλευτές»!
Υπέρμαχοι της επιστροφής στην κυβέρνηση, εμφανίζονται και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, αλλά και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να αναλάβει την πρωτοβουλία και να καλέσει τον Φ. Κουβέλη σε κατ' ιδίαν συνάντηση, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να ανοίξουν οι πόρτες για την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ. Το ενδεχόμενο της εκ νέου συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτιμά το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα εκτονώσει και την ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού θα μειώσει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κομμάτων για την πρωτοκαθεδρία στην απόπειρα συγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς.
Έτερη δεξαμενή για την εξεύρεση πρόθυμων να ψηφίσουν τα νέα σφαγιαστικά μέτρα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Με εντολή του πρωθυπουργού, στενό μαρκάρισμα δέχονται οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Γ. Κουράκος και Γ. Κασαπίδης. Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια, σημειώνουν ότι ο Α. Σαμαράς έχει λάβει διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του κόμματος Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδο ότι δεν είναι στις προθέσεις του να «αφήσει την κυβέρνηση να πέσει»... Πέραν αυτών, υπάρχουν άλλοι επτά βουλευτές, οι διαθέσεις των οποίων ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Την ίδια στιγμή στους διαδρόμους της Βουλής, παλιές καραβάνες της πολιτικής θυμίζουν την ιστορία με τις «βαλίτσες» του Τομ Πάπας, που οδήγησαν στα γεγονότα της αποστασίας το 1965, κατά τη διάρκεια των οποίων φημολογείται ότι ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας εξαγόρασε τη στήριξη βουλευτών. Κάποιοι σήμερα κάνουν λόγο για «ταρίφα» ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών. Αυτά βέβαια είναι σενάρια που μάλλον δεν πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα επίμαχα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, αν υπάρξουν βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα τα υπερψηφίσουν, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ψήφο τους.
Το έντονο παρασκήνιο και οι υπόγειες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στους κόλπους του πολιτικού συστήματος οφείλονται ακριβώς στη σφοδρότητα των μέτρων που θα ακολουθήσουν.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του Ε. Βενιζέλου ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν περικοπές μισθών και συντάξεων, υπέρογκους φόρους, περικοπές στην υγεία και ταυτόχρονα την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, που θα δημιουργήσει στη χώρα μια νέα γενιά αστέγων.
Ήδη το πρώτο δεκάμηνο του 2013 έχουν διενεργηθεί 13.597 προγράμματα πλειστηριασμού ακινήτων για οφειλές στο δημόσιο, ενώ οι τράπεζες έχουν στήσει φάμπρικα με την έκδοση διαταγών πληρωμής, προκειμένου να αρπάξουν τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών μόλις ανάψει το πράσινο φως η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, μόνο μέσω του προϋπολογισμού που κατέθεσε η συγκυβέρνηση στη Βουλή, φορτώνει στις πλάτες του ελληνικού λαού νέα βάρη ύψους 6 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2014 θα επιβληθούν επιπλέον φόροι 2,48 δισ. ευρώ στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία και θα περικοπούν περαιτέρω οι κοινωνικές παροχές κατά 3,14 δισ. Συγκεκριμένα, από το φόρο εισοδήματος η κυβέρνηση προβλέπει να εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ (11,5%) περισσότερους φόρους από το 2013, ενώ από τους φόρους περιουσίας και κυρίως από τον νέο φόρο ακινήτων, επιπλέον 1,1 δια ευρώ (41,5%) σε σχέση με πέρυσι. Ταυτοχρόνως, έρχονται δραστικές περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικές παροχές, μισθούς, ακόμα και στα επιδόματα των ανέργων.
Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός προβλέπει: Τη διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ από την 1/1/2014 σε περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας. Την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας μέσω της θέσπισης ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Τον δραστικό περιορισμό των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, μέσω της εφαρμογής αυστηρότατων εισοδηματικών κριτηρίων. Την περικοπή των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ κατά 538 εκ. ευρώ, καθώς και την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης του οργανισμού κατά 1,057 δισ. ευρώ. Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα που αποκτούν ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες. Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Κατάργηση όλων σχεδόν των φοροαπαλλαγών που υπήρχαν για ενοίκια, δίδακτρα, τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, φροντιστήρια κ.ά.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την τρόικα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, που θα εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα ύψους άνω των 2 δια ευρώ, που σχεδιάζει από κοινού η κυβέρνηση με τους εκπρόσωπους των δανειστών, και θα προβλέπουν μεταξύ άλλων: Ψαλίδι 5-10% στις επικουρικές συντάξεις και κούρεμα 10% στα εφάπαξ. Μείωση κατά 20-35% στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και πιθανή μείωση των θεωρούμενων «υψηλών» συντάξεων. Πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι μέσα στο 2014 η κυβέρνηση σχεδιάζει να απολύσει 15.000 εργαζομένους, να ξεπουλήσει μεγάλο τμήμα της δημόσιας περιουσίας και ταυτόχρονα να ξεκινήσει μέσα στην Άνοιξη τη συζήτηση με την τρόικα για νέο δάνειο προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015. Νέο δάνειο, που θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο και αναπόφευκτα σε νέα μέτρα. Ένα νέο μνημόνιο, που μαζί με τα πολλά δεινά που θα φέρει δεν αποκλείεται να επιβάλει και κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων αλά Κύπρος...
Με βάση τα παραπάνω και την καταιγίδα που ετοιμάζεται, εξηγείται και η αγωνία του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει βουλευτές αποφασισμένους να συντρίψουν τον λαό και να κρατήσουν ζωντανή την κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Οι κυβερνώντες μάλιστα θεωρούν ότι οι «πρόθυμοι» θα βρεθούν είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο...
O πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενόψει της ανάγκης να ψηφιστεί όχι μόνο ο προϋπολογισμός, αλλά και ο νόμος για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το νομοσχέδιο που θα άρει την απαγόρευση των κατασχέσεων, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2016 και οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί που θα ακολουθήσουν, κάθονται και μετράνε τα «κουκιά».
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι εύθραυστη. Μετά το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαγραφή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά του πρωθυπουργού -παρότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να τον καθησυχάσει- είναι ότι υπάρχει ομάδα πράσινων βουλευτών που προτίθεται να διαφοροποιηθεί.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές -που αυτοχαρακτηρίζονται «παπανδρεϊκοί» δεν διαφωνούν με τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων, ούτε θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές. Τα κίνητρα της διαφοροποίησης τους έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Ε. Βενιζέλου και την πρόθεση τους να τον εξωθήσουν σε παραίτηση από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Το εκρηκτικό εσωκομματικό σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ το γνωρίζει και ο Αλέξης Τσίπρας. Το κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της συνέντευξης του στην Αυγή, προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην ψηφίσουν τα μέτρα και να ρίξουν την κυβέρνηση αφορούσε, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχεδόν αποκλειστικά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε αμέσως να κατηγορήσει τον Α. Τσίπρα για «προσκλητήριο αποστασίας».
Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος φρόντισε ωστόσο να λάβει άμεσα τα μέτρα του. Η κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να προτείνει την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και να καλέσει τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά τους χειρισμούς, ώστε να «πειστεί» ο Φώτης Κουβέλης, προσφέροντας του ακόμα και τη σύναψη μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας, δεν αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία της. Παρότι επιχειρήθηκε από τμήμα των ΜΜΕ να φανεί ως προσπάθεια υπονόμευσης του πρωθυπουργού και να συνδεθεί με σενάρια που κυκλοφορούν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης -«τύπου Παπαδήμου» ή με άλλο πρωθυπουργό από το υπάρχον κοινοβούλιο-, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο Α. Σαμαράς είναι αυτός που κινεί τα νήματα και ότι η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη ήταν στρατηγική του επιλογή.
Οι προσπάθειες αναβίωσης της τρικομματικής κυβέρνησης και η ένταξη ακόμη και βουλευτών που έχουν διαγράψει από τη ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν είναι για τον πρωθυπουργό υπόθεση κομβικής σημασίας. Ο Α. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει τους αξιωματούχους της ΕΕ, του ΔΝΤ, αλλά και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ότι η κυβέρνηση, πέραν των 154 βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαθέτει «εφεδρείες» στο κοινοβούλιο που θα αποτρέψουν οποιοδήποτε «ατύχημα» και θα εξασφαλίσουν την υπερψήφιση των μέτρων.
Μιλώντας το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, στο συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, ο Α. Σαμαράς διαβεβαίωσε τους παριστάμενους γερμανούς αξιωματούχος, μεταξύ αυτών και τον Β. Σόιμπλε, ότι: «Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι" καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν».
Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι «δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού προς τους δανειστές δεν είναι έωλες.
Παρότι ο Φ. Κουβέλης αρνείται προς το παρόν την επάνοδο του κόμματος του στην κυβέρνηση, βουλευτές και στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής καλοβλέπουν την επιστροφή τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού επί της ουσίας συνεχίζουν με έμμεσο τρόπο να στηρίζουν τις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές. Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός υιοθέτησαν απόλυτα την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη. Ο Ψαριανός μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες «διότι αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει όχι με 154, αλλά ούτε με 160 ή 170 βουλευτές»!
Υπέρμαχοι της επιστροφής στην κυβέρνηση, εμφανίζονται και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, αλλά και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να αναλάβει την πρωτοβουλία και να καλέσει τον Φ. Κουβέλη σε κατ' ιδίαν συνάντηση, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να ανοίξουν οι πόρτες για την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ. Το ενδεχόμενο της εκ νέου συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτιμά το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα εκτονώσει και την ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού θα μειώσει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κομμάτων για την πρωτοκαθεδρία στην απόπειρα συγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς.
Έτερη δεξαμενή για την εξεύρεση πρόθυμων να ψηφίσουν τα νέα σφαγιαστικά μέτρα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Με εντολή του πρωθυπουργού, στενό μαρκάρισμα δέχονται οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Γ. Κουράκος και Γ. Κασαπίδης. Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια, σημειώνουν ότι ο Α. Σαμαράς έχει λάβει διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του κόμματος Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδο ότι δεν είναι στις προθέσεις του να «αφήσει την κυβέρνηση να πέσει»... Πέραν αυτών, υπάρχουν άλλοι επτά βουλευτές, οι διαθέσεις των οποίων ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Την ίδια στιγμή στους διαδρόμους της Βουλής, παλιές καραβάνες της πολιτικής θυμίζουν την ιστορία με τις «βαλίτσες» του Τομ Πάπας, που οδήγησαν στα γεγονότα της αποστασίας το 1965, κατά τη διάρκεια των οποίων φημολογείται ότι ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας εξαγόρασε τη στήριξη βουλευτών. Κάποιοι σήμερα κάνουν λόγο για «ταρίφα» ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών. Αυτά βέβαια είναι σενάρια που μάλλον δεν πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα επίμαχα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, αν υπάρξουν βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα τα υπερψηφίσουν, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ψήφο τους.
Το έντονο παρασκήνιο και οι υπόγειες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στους κόλπους του πολιτικού συστήματος οφείλονται ακριβώς στη σφοδρότητα των μέτρων που θα ακολουθήσουν.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του Ε. Βενιζέλου ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν περικοπές μισθών και συντάξεων, υπέρογκους φόρους, περικοπές στην υγεία και ταυτόχρονα την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, που θα δημιουργήσει στη χώρα μια νέα γενιά αστέγων.
Ήδη το πρώτο δεκάμηνο του 2013 έχουν διενεργηθεί 13.597 προγράμματα πλειστηριασμού ακινήτων για οφειλές στο δημόσιο, ενώ οι τράπεζες έχουν στήσει φάμπρικα με την έκδοση διαταγών πληρωμής, προκειμένου να αρπάξουν τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών μόλις ανάψει το πράσινο φως η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, μόνο μέσω του προϋπολογισμού που κατέθεσε η συγκυβέρνηση στη Βουλή, φορτώνει στις πλάτες του ελληνικού λαού νέα βάρη ύψους 6 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2014 θα επιβληθούν επιπλέον φόροι 2,48 δισ. ευρώ στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία και θα περικοπούν περαιτέρω οι κοινωνικές παροχές κατά 3,14 δισ. Συγκεκριμένα, από το φόρο εισοδήματος η κυβέρνηση προβλέπει να εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ (11,5%) περισσότερους φόρους από το 2013, ενώ από τους φόρους περιουσίας και κυρίως από τον νέο φόρο ακινήτων, επιπλέον 1,1 δια ευρώ (41,5%) σε σχέση με πέρυσι. Ταυτοχρόνως, έρχονται δραστικές περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικές παροχές, μισθούς, ακόμα και στα επιδόματα των ανέργων.
Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός προβλέπει: Τη διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ από την 1/1/2014 σε περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας. Την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας μέσω της θέσπισης ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Τον δραστικό περιορισμό των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, μέσω της εφαρμογής αυστηρότατων εισοδηματικών κριτηρίων. Την περικοπή των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ κατά 538 εκ. ευρώ, καθώς και την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης του οργανισμού κατά 1,057 δισ. ευρώ. Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα που αποκτούν ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες. Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Κατάργηση όλων σχεδόν των φοροαπαλλαγών που υπήρχαν για ενοίκια, δίδακτρα, τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, φροντιστήρια κ.ά.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την τρόικα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, που θα εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα ύψους άνω των 2 δια ευρώ, που σχεδιάζει από κοινού η κυβέρνηση με τους εκπρόσωπους των δανειστών, και θα προβλέπουν μεταξύ άλλων: Ψαλίδι 5-10% στις επικουρικές συντάξεις και κούρεμα 10% στα εφάπαξ. Μείωση κατά 20-35% στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και πιθανή μείωση των θεωρούμενων «υψηλών» συντάξεων. Πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι μέσα στο 2014 η κυβέρνηση σχεδιάζει να απολύσει 15.000 εργαζομένους, να ξεπουλήσει μεγάλο τμήμα της δημόσιας περιουσίας και ταυτόχρονα να ξεκινήσει μέσα στην Άνοιξη τη συζήτηση με την τρόικα για νέο δάνειο προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015. Νέο δάνειο, που θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο και αναπόφευκτα σε νέα μέτρα. Ένα νέο μνημόνιο, που μαζί με τα πολλά δεινά που θα φέρει δεν αποκλείεται να επιβάλει και κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων αλά Κύπρος...
Με βάση τα παραπάνω και την καταιγίδα που ετοιμάζεται, εξηγείται και η αγωνία του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει βουλευτές αποφασισμένους να συντρίψουν τον λαό και να κρατήσουν ζωντανή την κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Οι κυβερνώντες μάλιστα θεωρούν ότι οι «πρόθυμοι» θα βρεθούν είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο...
Δημοσίευση σχολίου