Home » » Η Ουκρανία και οι στοχεύσεις

Η Ουκρανία και οι στοχεύσεις

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 | 4:51 π.μ.

Πηγή: "Ριζοσπάστης"

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν ποικίλες αναλύσεις για το γεωπολιτικό παιχνίδι που διαδραματίζεται ανάμεσα σε Γερμανία, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία.

Αυτό που έγινε στην Ουκρανία, δηλαδή το πέρασμα της διακυβέρνησης μετά από λαϊκή κινητοποίηση από το ένα τμήμα των αστών σε ένα άλλο, δε συνιστά ανατροπή υπέρ του λαού. Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι σε ποια κατεύθυνση συμβάλλει η λαϊκή κινητοποίηση (κρατώντας κάθε επιφύλαξη για το αν είχε τα μαζικά χαρακτηριστικά που της αποδίδονταν), προς τα πού αλλάζουν - εάν αλλάζουν - τα πράγματα. Και αυτό που επαναλήφθηκε στην Ουκρανία είναι η όποια υπαρκτή αγανάκτηση σε τμήματα του λαού για τη διαφθορά, την οικονομική κατάσταση, αποτέλεσμα της καπιταλιστικοποίησης της Ουκρανίας τα τελευταία 23 χρόνια, να αξιοποιηθεί για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στους καπιταλιστές και τους διεθνείς συμμάχους τους. Για να ξαναμοιράσουν τον πλούτο, εξασφαλίζοντας τη διαιώνιση της διαφθοράς και της σαπίλας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η εξέλιξη λειτουργεί σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για ξεφωνημένα «μπουμπούκια» τύπου Γιούλια Τιμοσένκο, που με τη ληστεία της λαϊκής περιουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας του σοσιαλισμού μετά την αντεπανάσταση, έγιναν δισεκατομμυριούχοι, εκμεταλλευόμενοι τον ουκρανικό λαό.

Αν κάτι αποδεικνύεται περίτρανα είναι ότι όσο οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα δεν αναπτύσσουν τη δική τους αυτοτελή πολιτική δράση ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, θα γίνονται «κλοτσοσκούφι» στα συμφέροντα των αστών. Είναι παράδειγμα για το τι συμβαίνει εάν οι εργαζόμενοι στοιχίζονται πίσω από τμήματα των αστικών τάξεων των χωρών τους, πίσω από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Η δράση ακραία αντικομμουνιστικών, εθνικιστικών, φασιστικών στοιχείων, απογόνων των συνεργατών των ναζί ενάντια στην ΕΣΣΔ, ως ομάδων κρούσης στη δυναμική και ένοπλη σύγκρουση, είναι άλλο ένα στοιχείο που δείχνει την αντιδραστική κατεύθυνση των εξελίξεων. Φανερώνοντας, επίσης, γιατί συντηρούνται και ενισχύονται τέτοιες δυνάμεις από μηχανισμούς αστικών κρατών και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αξιοποιούνται επίσης για να δυναμώσει ο αντικομμουνισμός (για άλλη μια φορά), να κατασυκοφαντηθεί η ΕΣΣΔ. Ετσι, διαβάζουμε στον Τύπο, από τις αστικές ναυαρχίδες μέχρι την «Αυγή», ένα σωρό διαστρεβλώσεις για την Ουκρανία την περίοδο της σοβιετικής εξουσίας.

Εμφανίζοντας λίγο - πολύ τους εθνικιστές που πολέμησαν την επανάσταση, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και αργότερα στο πλευρό των ναζί, ως μαχητές της απελευθερωτικής πάλης! Αποκρύπτοντας ότι στην Ουκρανία, όπως και σε όλη την ΕΣΣΔ, διεξήχθη σκληρή ταξική πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της από τη μια, τους καπιταλιστές και γαιοκτήμονες από την άλλη. Προσπαθούν ακόμα να φορτώσουν τη σημερινή κατάσταση της Ουκρανίας στο σοσιαλιστικό παρελθόν και όχι στην καπιταλιστικοποίησή της. Η πραγματικότητα με το κεφάλι προς τα κάτω!

Η Ουκρανία, παρά την προπαγάνδα που θεριεύει σήμερα, όπως και όλες οι Σοβιετικές Δημοκρατίες, γνώρισε πρωτόγνωρα για την ανθρωπότητα επιτεύγματα, που παρά τα λάθη, τα πισωγυρίσματα και τις αδυναμίες, απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού. Αξιοποιώντας σήμερα όλοι οι λαοί και ο ουκρανικός τη θετική και την αρνητική εμπειρία της πρώτης απόπειρας σοσιαλιστικής οικοδόμησης, μπορούν να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει, για τη δική τους εξουσία σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων.

Και από την ιστοσελίδα 902

Όταν στην Ουκρανία έπαιζαν (και παίζουν) μπάλα και οι ΜΚΟ

Όσα ζούμε αυτές τις μέρες στην Ουκρανία τα ζήσαμε πριν λίγα χρόνια ξανά στην ίδια χώρα, σχεδόν με τις ίδιες μεθόδους και με πρωταγωνιστές περίπου τα ίδια πρόσωπα.
Από το Νοέμβρη του 2004 έως το Γενάρη του 2005 η Ουκρανία έζησε μια θυελλώδη περίοδο με διαδηλώσεις και σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις. Αφορμή ήταν οι καταγγελίες του τότε υποψήφιου προέδρουΒίκτορ Γιούσενκο πως οι εκλογές ήταν της διαφθοράς, της νοθείας και της τρομοκρατίας και επί της ουσίας στημένες υπέρ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Και τότε φυσικά είχε γίνει φανερό ότι η σύγκρουση δεν ήταν απλά και μόνο μεταξύ των Γιούσενκο - Γιανουκόβιτς, αλλά μεταξύ των «θωρηκτών» του ιμπεριαλισμού, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία.
ΜΚΟ με διεθνή δράση και πακτωλό χρήματος έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο, ειδικά εκείνες που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.
Την περίοδο εκείνη στήθηκαν οι αποκαλούμενες χρωματιστές επαναστάσεις, στην Ουκρανία ονομάστηκε «πορτοκαλί επανάσταση» διότι αυτά ήταν τα εκλογικά χρώματα του Γιούσενκο. Εκ των πρωταγωνιστών ήταν η οργάνωση νεολαίας με την ονομασία «pora» (κεντρική φωτογραφία). Τα ιδρυτικά μέλη της «pora» εκπαιδεύτηκαν στην πόλη Νόβι Σαντ στην επαρχία της Βοϊβοντίνα στη Σερβία από τη σερβική οργάνωση νεολαίας «Otpor» που συστάθηκε για να προκαλέσει την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ανάλογες οργανώσεις δημιουργήθηκαν στη συνέχεια και σε άλλες ώρες όπως στη Γεωργία με το όνομα «Kmara» και με το όνομα «Zubr» στη Λευκορωσία.
Η εκπαίδευση τέτοιου είδους οργανώσεων νεολαίας γινόταν στη βάση ενός εγχειριδίου υπό τον τίτλο «FROM DICTATORSHIP TO DEMOCRACY a conceptual framework for liberation» του Gene Sharp, ομότιμου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Dartmouth (φωτό 1).
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τότε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η οργάνωση«Freedom House» (φωτό 2 και 3), η οποία μάλιστα στην ιστοσελίδα της με φόντο τις πορτοκαλί διαδηλώσεις στην Ουκρανία πριν περίπου 10 χρόνια παρείχε τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμούσε να «κατεβάσει» οδηγίες για το πώς «η ελευθερία μπορεί να νικήσει: από τη λαϊκή αντίσταση στη βιώσιμη δημοκρατία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος με τις δικές του ΜΚΟ, όπως«Open Society Institute» (φωτό 4), που όχι μόνο στήριζε την «πορτοκαλί επανάσταση», αλλά μετά την επικράτησή της θύμιζε τις υποσχέσεις του Γιούσενκο.
Επίσης σημαντικό ρόλο είχε παίξει και η ΜΚΟ «Liberty Institute» (φωτό 5 και 6), που έχει διακηρυγμένο σκοπό να προστατέψει την ελεύθερη αγορά και να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο καπιταλισμό.
Ασφαλώς δεν είναι ο μόνες. Αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:42 μ.μ.

Oi ''yphkooi'' ths hgesias tou KKE kai tou Rizospasth mono ta teleytaia 23 xronia metrane ws palinor8wsh tou kapitalismou toso sthn Oukranias kai sto synolo twn anatolikwn xwrwn symperilambanomenhs kai ths Sovietikhs Enwshs h opoia einai kai h kyria ypey8unh ayths ths palinor8wshs.H palinor8wsh tou kapitalismou sth SE kai tis alles anatolikes xwres arxizei hdh apo to 20 synedrio to1956 kai me thn anodo sthn hgesia tou KKSE tou arxirebizionisth Xroutswf .To oti oi i8ynontes tou KKE prospernane ayto to istoriko kai shmadiako gia to pagkosmio kommounistiko kinhma gegonos den einai tyxaio alla skopimo Pernwntas ''analafra'' kai akrita panw ap ayto to dolofoniko gia
to pagkosmio kommounistiko kinhma gegonos aposkopoun sto xrewsoun tis ey8ynes gia thn palinor8wsh tou kapitalismou sth SE kai stis
alles Anatolikes xwres mono ston die8nh kapitalistiko perigyro Parallhla to KKE apo to 1956 kyrhkse agrio diwgmo enantia stouw Marxistes
Leninistes tous epanastates kommounistes pou den ypotax8hkan sth Xroutswfikh opourtounistikh grammh. Oi marxistes-lenistes ths Elladas htan oi prwtoi pou kathggeilan th Xroutswfikh klika th diorismenh opourtounistikh hgesia tou KKE kai to kse8emeliwma tou sosialismou sth SE kai kapoia cigmata sosialismou stis alles An.Xwres H ey8ynh tou KKE pou systhmatika apekrypte thn katantia thsSE
kai twn allwn AX mazi kai ths Oukranias pou shmera deinopa8ei o laos ths einai terastia An exetai epignwsh twn ey8ynwn sas kyrioi tou
KKE kante mia ek va8ewn aytokritikh kai peste kai gracte mono liga,giati den dikaiouste perissotera
melito

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:43 μ.μ.

Η Σοβιετική Ένωση είναι υπεύθυνη της παλινόρθωσης και της διάλυσης... του εαυτού της; Κάνεις κάποιο λάθος στη διατύπωση...
Η ηγεσία του ΚΚΣΕ και οι επιλογές της ίσως. Η Σοβιετική Ένωση δε νομίζω. Και κάτι ανάλογο λέει ΠΛΕΟΝ και το ΚΚΕ (ηγεσία και βάση).

http://www.youtube.com/watch?v=z3eCtTB56ns

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:56 μ.μ.

η "επανάσταση" αυτή όπως και πολλές άλλες χρηματοδοτιθικε απο περιεργες MKO,ειναι πραγματικα θλιβερο να βλεπεις την αληθινη αριστερα να μην μπορει να σηκωσει απο τον καναπε ή μαλλον να μην θελει να σηκωσει το λαο μπαινοντας μπροσταρης και να αναλωνεται συνεχεια σε αναλυσεις αναλυσεων και σε μια λογικη καποτε θα πεσει μονο του αυτο το αθλιο συστημα(εμ ελα που δεν προκειτε να πεσει παντα θα υπαρχουν προθυμοι εδω εγινε μεχρι και ο βοριδης και ο Γεργιαδης υπουργοι και ειναι σιγουρο αν συνεχιστει αυτο το βιολι καποτε οι νταβατζηδες της χωρας θα χαρισουνε υπουργειο και στον κασιδιαρη),και ταυτοχρονα να βλεπεις σκοτεινους τυπους -πρακτορες ξενων δυναμεων μεσα απο ΜΚΟ αλλα και νεοναζιστες να καρπωνονται την οργη του λαου για το αστικο συστημα,χρησημοποιοντας την οργη του λαου για της δικες επιδειωξεις

Ανώνυμος
26 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:35 μ.μ.

το πρώτο "επαναστατικό " που έκαναν οι "επαναστάτες" είναι λέει να βγαλουνε εκτός νομού το κκ ουκρανιας δευτερο λεει "επαναστατικο" ειναι να απαγορευσουνε στις μειονοτητες τι γλωσσα τους Ρωσσους Ελληνες,Βουλγαρους κτλ αλλο "επαναστατικο" ο,τι βγαλανε την Τιμοσενκο που αποδεδειγμένα εχει κλέψει μερικά δις δολαρια ,αλλο ακομα ποιο επαναστατικο φωναξαν την Λαγκαρτντ και ΔΝΤ που για να τους δανισει λεει πρεπει να αυξησουνε την τιμη στο φυσικο αεριο 40% ηδη στην ουκρανια δυσκολευονται και με την τωρινη τιμη(και αν εισαι στην Αθηνα και παγωνεις το χειμωνα γιατι δεν εχεις λεφτα για πετρελαιο σκεψου τι ειναι να μην εχεις θερμανση το χειμωνα στην ουκρανια) ακομα ποιο επαναστατικο εβαλαν γενικο εισαγγελεα ακροδεξιο που η μονη φροντιδα ηταν λεει να κατάργηση το νομο που απαγόρευε την ναζιστική προπαγάνδα ..οσο να πεις εχουνε χαση τι σημασια τους μερικες λεξεις
ανορθογραφος

26 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:47 μ.μ.

Η νοοτροπία της ευκολίας των "Μελιτων" να μοιράζουν ευθύνες(μονο) και να μην αναλαμβάνουν καμια η" εστω να μην τοποθετούν τον εαυτό τους εκει που ανήκει .Δηλ εξω απο την [παραγωγή γεγονότων και έπειτα να ομιλούν ειναι χαρακτηριστική και της δίνεται η σημασία που της αξίζει

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger