Home » , » Ηρθε η ώρα μας

Ηρθε η ώρα μας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 | 9:09 μ.μ.

Στην Βοστίτσα (Αίγιο) κάλεσαν οι προύχοντες και αρχιερείς του Μοριά τον Παπαφλέσσα να τους μηνύσει τι θέλει η Φιλική Εταιρεία.
Έγινε η μάζωξη και ο Π.Π. Γερμανός του θέτει 11 ερωτήματα, μια πεπονόφλουδα το καθένα. Και τι δεν του γύρευαν να εγγυηθεί. Αν είναι σύμφωνο όλο το Έθνος, αν θα μας βοηθήσει η Ρωσία, αν θα κάνουν πόλεμο η Αυστρία ή η Αγγλία κλπ. και ο Παπαφλέσσας γυρεύοντας να τους δώσει κουράγιο τους λέει ότι όλα τα είχε προβλέψει η Αρχή.

Πρώτος μιλάει ο άρχοντας Αντρέας Ζαΐμης :"'Όλα τα παρά του Δικαίου λεχθέντα είναι άστατα, απελπισμένα, στασιαστικά, ιδιοτελή και σχεδόν μπιρμπάντικα. Και αν λάβωμεν αυτά ως βάσιν έχοντα, αναμφιβόλως παίρνομεν το έθνος εις τον λαιμόν μας και θέλομεν επισύρει εις τας κεφαλάς μας το αιώνιον ανάθεμα ..."
Τα λόγια αυτά του Ζαΐμη βρίσκουν σύμφωνους όλους τούς άλλους. "Χάνεται το έθνος μας αν ξεσηκωθούμε", φωνάζουν, γιατί τίποτα δεν είναι έτοιμο.
 
Ξαναπαίρνει τότες το λόγο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, το βαρύ πυροβολικό των αρχόντων, και λέει : Που πολεμοφόδια ; Που όπλα ; Που χρήματα πολυάριθμα ; Που στρατός πεπαιδευμένος ; Που στόλος εφοδιασμένος ; Όποιον αρχηγόν έχομεν διά να αντιπαλαίση εις το τρομερώτατον θηρίον της 'Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εις περίπτωσιν μιας εποχής και στιγμής απελπισίας ; Οι λαοί μας είναι όχι μόνον άπειροι της οπλοφορίας, αλλά και άοπλοι, δυστυχείς επομένως και ανίκανοι να προοδεύσουν εις τοιούτον έργον...

Τον πιο κρύφιο όμως στοχασμό και φόβο των κοτζαμπάσηδων τον φανέρωσε ό Σωτήρης Χαραλάμπης :
... Καλά όλα αυτά. Μα εμείς εδώ, αφού ξεκάνουμε τούς Τούρκους, σε ποιόν θα παραδοθούμε; Ποιόν θα χουμε ανώτερο ; Ο ραγιάς αφού πάρει τα όπλα δε θα μας ακούει πια και δε θα μας σέβεται και θα πέσουμε στα χέρια εκείνου, πού δε μπορεί να κρατήσει το πιρούνι να φάει ! ...

Τέλος παίρνουν την απόφαση να κλείσουν σε μοναστήρι τον Παπαφλέσσα, για να σιγουρευτούν πώς δε θα ξεσηκώσει τον κόσμο...

"Ε, ο Παπαφλέσσας πια δεν κρατιέται.

Γι ακούτε εδώ, τούς φωνάζει, ή επανάσταση είτε το θέτε είτε όχι θα γίνει ! Πάρτε το απόφαση. . "Αν εσείς γυρεύετε να την εμποδίσετε, εγώ πήρα προσταγή από την 'Αρχή να ξεσηκώσω το λαό και να την κάνω.
— Και τότες οποίον βρουν ξαρμάτωτο οι Τούρκοι, ας τον κόψουν... Αυτό ήταν πού τους πονούσε.

Πετιέται πάνω ο δεσπότης Παλαιών Πατρών Γερμανός κι αρχίζει να τον βρίζει: Είσαι απατεώνας, άρπαγας, εξωλέστατος!    
(Δ. Φωτιάδη, Καραϊσκάκης)

Τα γεγονότα ακολούθησαν τη φορά τους. Άλλοι έτρεξαν να καρπωθούν τη δόξα. Αυτό που έμεινε είναι το γεγονός ότι αν θέλουν "οι από κάτω" όλα είναι κατορθωτά. Ε, λοιπόν τους λέμε ότι η αξιολόγηση σφαγείο δεν θα περάσει! 


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger